Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tek kişiyle de şirket kurulabilecek

Bu haberin fotoğrafı yok
Tek kişiyle de şirket kurulabilecek

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, yeni Türk Ticaret Yasası’nı değerlendirdi. Sayar, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun çağdaş gereksinimlere yanıt verdiğini belirtti

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, yeni Türk Ticaret Yasası’nda, dikkat çekici yeniliklerin olduğunu belirtti. Sayar, “Yeni Türk Ticaret Yasası ile yapılan düzenlemeye göre; anonim ya da limited şirketin tek pay sahibi veya ortağı olabilir, ancak beş-on kişilik yönetim kurulu, çeşitli denetim birimleri ile şirketin kurumsal yapı anlayışına göre birçok komiteleri bulunabilir. Önemli olan şirketin kuruluş amacını gerçekleştirecek en uygun yönetim ve denetim düzeninin sağlanmasıdır” dedi.
Şirketlerle ilgili yeni düzenlemelerin yapıldığını vurgulayan Sayar, “Tek pay sahipli anonim şirket ve tek ortaklı limited şirket kurulabileceği gibi, çok pay sahipli ve ortaklı olarak kurulan anonim ve limited şirketler tek pay sahibine veya tek ortaya düşerlerse, yasal bir şekilde yine faaliyetlerini sürdürebileceklerdir. Şirket tek kişiyle kurulmuşsa, ticaret sicilinde bu özelliği, tek ortağın adı soyadı, ticaret unvanı ve adresi tescil ve ilan edilecektir. Tek pay sahibi ya da ortak tek başına genel kurulun bütün yetkilerini kuşanabileceği gibi, bütün kararları da alabilecektir. Ancak, genel kurul sıfatı ile verilen bütün kararların genel kurul karan olduğunun belirtilmesi ve tüm kararların yazılı olması şarttır” diye konuştu.
Sayar, şöyle devam etti:
“Tek kişilik şahıs işletmesinden sınırlı sorumlu şirket türleri olan anonim ve limited şirkete geçmek isteyen işletme sahibi, tek kişilik şirket olmayı İstediği takdirde dışarıdan “dolgu ortaklar” alma zorunluluğundan kurtulmaktadır. Pay sahibi sayısının önemli olduğu tek durum şirketin pay senetlerinin borsada işlem görmesi durumudur. Tek kişilik anonim şirketler kolaylıkla hisse senetleri borsaya kote edilen çok ortaklı şirket hâline dönüştürülebilir. Yeni yasa ile Avrupa ülkelerinde çok yaygın olan tek pay sahipli ya da ortaklı şirketler, Türkiye’deki doğrudan yatırımlarım tek pay sahibi veya ortak olarak kuracakları şirket ile bizzat yapabileceklerdir.Ayrıca, bir dernek, oda, vakıf, üniversite veya sendikalar bir şirket kurmak istediklerinde dışarıdan pay sahibi veya ortak almalarına gerek kalmamıştır.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti