Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TEKNOPARKLAR – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 3 Mart 2011 Perşembe 02:00:00
  Son günlerde ekonomi ve iş dünyasında sıkça sözü geçen TGB Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknoparklar) ile ilgili bilgilerimi tazelemek ve teknoparklar dünyasındaki son gelişmeleri öğrenmek için Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği kurucularından ve yönetim kurulu üyesi, Gazi Üniversitesi Teknoparkının Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek’ten aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
TEKNOPARKLAR VE ÖNEMİ
Teknoparklar, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri; birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezleridir.
Teknoparkların temel hedefleri arasında üniversite ve araştırma merkezlerindeki akademik bilgi ve araştırma potansiyelinin teknolojik ürünlere dönüştürülüp ticarileştirilmesi ve teknoloji transferi için uygun ortam yaratmak, teknoloji odaklı firmaların oluşmasını ve gelişmesini teşvik etmek, firmalar ve kurumlar arası sinerji ve işbirliği fırsatlarını arttırmak, nitelikli kişilere iş ve gi-rişimcilik imkanları yaratarak beyin göçünü önlemek sayılabilir. Bu bağlamda teknoparklar bölgesel ve ekonomik kalkınmada önemli rol oynamaktadır.
Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardan beri önemli bir kalkınma aracı olarak kullanılan teknoparklar ülkemizde 90’lı yılların ortalarında gündeme gelmiştir. Teknoparklar konusundaki yasal düzenleme 06.07.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4691 sayılı “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası” ve 19.06.2002 tarihinde yürürlüğe giren “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği” ile sağlanmış ve bu bölgelere yönelik çok önemli teşvikler sağlanmıştır.
Yasayı takiben 39 tane Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) ilan edilmiş olup bunlardan 28 tanesi aktif olarak faaliyetlerine başlamıştır. Diğerlerinin kuruluş çalışmaları devam etmektedir.
Dünyadaki teknoparkların gelişimine bakıldığında da arzulanan seviyelere ulaşmalarının 10 sene gibi bir süre aldığı görülmektedir. Ayrıca bu bölgelerin gelişmesi için kamu tarafından çok büyük yatırımlar yapılmış ve önemli kamusal teşvikler sağlanmıştır.
ÜLKEMİZDEKİ TEKNOPARKLAR
Ülkemizdeki TGB’ler oldukça sınırlı kaynaklarla ve 10 yıldan kısa bir sürede önemli sonuçlar elde etmeye başlamıştır. TGB’lerin beklenen performansı gösterebilmesi için artan düzeylerde desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Aksi takdirde fiziksel ve kurumsal gelişimlerini tamamlamaları ve dünyadaki başarılı örneklerle kıyaslanabilir duruma gelebilmeleri mümkün değildir.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Ekim 2010 verilerine göre;
28’u aktif olmak üzere 39 TGB kurulmuş bulunmaktadır
Firma sayısı 1.492’ye,
İstihdam edilen personel sayısı 12.735’e (10.421 Ar-Ge, 2.314 Destek Personeli)
Biten Ar-Ge Projesi Sayısı 6.865’e,
Üzerinde çalışılan Ar-Ge proje sayısı 3.893’e,
İhracat 540 milyon A.B.D. Dolarına,
Yabancı firma sayısı 54’e, bu firmalarca yapılan yatırım tutarı 450 milyon A.B.D. Dolarına,
Başvurusu yapılan/tasdik edilmiş patent sayısı 301’e, ulaşmıştır.
GELİŞTİRİLEN PROJELER, ÖNEMLİ YAZILIMLAR
Uçak/helikopter sistemleri dinamik model geliştirme ve simülasyon projeleri, uçak/helikopter kontrol sistemleri geliştirilmesi çalışmaları, uydu geliştirme projeleri, alternatif enerji ve alternatif yakıt projeleri, rüzgar ve su türbini tasarımı, araç takip sistemi, test ve ölçüm sistemlerinin tasarlanması, güç kaynakları ve enerji besleme sistemleri, lazer uygulamaları, sensor teknolojileri, doku ve gen araştırmaları, e-devlet, e-ticaret, uzaktan eğitim, e-öğrenme ve e-eğitim yazılımları, ERP-MRP çözümleri, eğitim yönetim sistemleri, coğrafi bilgi sistemi yazılımları, hastane yazılımları, farklı alan uygulamaları olan ileri malzeme çalışmaları ve mikro elektronik mekanik sistem uygulamaları teknoparklar bünyesinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarının bazılarıdır. İlk yerli helikopter, ilk yerli uydu gibi ülkemizin teknolojik ve ekonomik kalkınmasında çığır açacak projeler şuan TGB’lerimizde yürütülmektedir. Chicago Bulls (ABD), UCLA (ABD) ve Wingate Institute (İsrail) gibi kurumlara ihracatı yapılan Performans Test Sistemi, Rolls&Royce ile birlikte gerçekleştirilen alternatif yakıtlarla çalışan motor, Skorksky helikopterleri ve Alman denizaltıları için geliştirilmiş yazılımlar, Airbus ve Boeing uçakları için geliştirilen elektronik sistemler ve yazılımlar yine teknoparklarda yürütülen Ar-Ge çalışmalarının sonucunda elde edilen başarılara örnektir. Ayrıca onlarca teknopark firması önemli kuruluşlar tarafından verilen yerli ve yabancı birçok teknoloji ödülünün de sahibi olmuştur.
TGB yasasında uygulama aşamasında doğan sorunlar, iptal edilen yasa maddeleri, yeniden düzenlenmesi gereken maddeler ve yasanın öngördüğü yatırım kaynakları gibi koşulların istenen düzeyde oluşmaması TGB’lerin önünde önemli engeller oluştursa da yapılan değerlendirmeler, TGB’lerin beklenenin üzerinde bir performans sergilediğini göstermektedir. Devlet Denetleme Kurulu’nun 2008 yılı raporunda da belirtildiği gibi TGB’lerde yer almak isteyen firmaların sayısı giderek artmakta ve birçok bölgede uzun bekleme listeleri oluşmaktadır. Türkiye bu Yasa ile Ar-Ge ve İnovasyon açısından bir fırsat yakalamıştır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER