Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TEM müdürleri Afyon’da toplandı – Kocatepe Gazetesi

TEM müdürleri Afyon’da toplandı – Kocatepe Gazetesi
TEM müdürleri Afyon’da toplandı

Terörle Mücadele Şube Müdürlerine yönelik düzenlenen yılsonu değerlendirme ve koordinasyon toplantısı dün başladı

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nca gerçekleştirilen 81 vilayetin Terörle Mücadele Şube Müdürlerine yönelik düzenlenen yılsonu değerlendirme ve koordinasyon toplantısı dün sabah Korel Termal Otel’de başladı. Toplantının üç gün süreceği öğrenildi.
YURT GENELİNDE 8 BİN YAKALAMA
Toplantının açılış konuşmasını Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik yaptı. Çelik, yıllardır terörün en acımasız şekli ile mücadele eden Türkiye’nin 2012 yılı içerisinde de çoğunluğu bölücü terör örgütü olmak üzere pek çok terör saldırısına maruz kaldığını belirtti.
Bu yılki terör saldırılarında 31 polisin, 132 askerin ve 16 geçici köy korucusunun şehit edildiğini belirten Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik; “Vatanları uğruna canlarını veren bu yiğitleri rahmetle anıyorum. Bölücü terör örgütünce 2011 yılı kayıp yılı olarak görülmüş, 2012 yılına final yılı söylemleriyle girilmiş, bahar hamlesi ve çeşitli şekillerde sokaklar hareketlendirilmiştir. Adeta bir isyan havası oluşturulmaya çalışılıp alan hâkimiyetini sağlama çabası karşılığında büyük saldırılar gerçekleştirilerek belirli bölgelerin ele geçirilmesi planlanmıştır. Şehir merkezlerinde suikast, sabotaj gibi sansasyonel eylemlerin tırmandırılmasına gayret edilmiştir. Ancak bölücü örgütün tüm planlamaları boşa çıkarılarak ülke genelindeki güvenlik birimlerince yapılan operasyonlar neticesinde yaklaşık 8 bine yakın örgüt mensubu yakalanmıştır. Bunların 3 bine yakını tutuklanarak cezaevine konulmuştur.” dedi.
TERÖRİSTLERİN 438’İ ETKİSİZ 193’Ü TUTUKLU
Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, yıl içerisinde yapılan tüm operasyonlarda yaklaşık 350 kilogramı plastik olmak üzere 4,5 ton patlayıcı ve patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemenin ele geçirildiğini söyledi.
İstihbarat birimleri ile yürütülen koordineli çalışmalarla şehir merkezinde yürütülmesi planlanan onlarca saldırıya engel olunduğunu aktaran Çelik; “Bütün bu operasyonlar bölücü örgütün şehir merkezlerindeki etkisini neredeyse bitirme noktasına getirmiştir. Terörist cenazeleri ve değişik bahanelerle icat ettikleri günlerde yapmak istedikleri kitlesel eğilimlere katılım çok alt seviyelere kadar inmiştir. Bunun üzerine bölücü örgüt her zaman olduğu üzere şiddet eylemlerini artırmak istemiş, kedince risksiz gördükleri yol kesme, patlayıcı madde koyma, adam kaçırma gibi eylemlerle bölge halkımız üzerinde baskı kurma stratejilerine devam ettirmek istemişlerdir. Kırsal alanda da istihbarat birimlerimizin verdiği bilgi doğrultusunda nokta operasyonlarla 438 terörist etkisiz hale getirilmiş, 193 teröristte teslim olmuştur.” diye konuştu.
OKULLARA VE ÖĞRETMENLERE SALDIRI ARTTI
Bölücü örgütün katılım sayısına bakıldığında önceki yılların çok gerisinde olduğunu ifade eden TEM Daire Başkanı Cihangir Çelik, örgütün eleman temini için çocuklarını kırsal alana göndermek üzere ailelere çeşitli baskılar uygulandığını belirtti. Bölücü örgütün önceki yıllarda olduğu gibi bölge halkına yönelik en acımasız şiddet eylemlerinde bulunmaktan geri durmadığını kaydeden Çelik; “Acımasız şiddet eylemlerinde 42 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kendisine eleman devşirebilmek amacıyla bölge halkının cahil kalmasını isteyen bölücü terör örgütü 2012 yılında okullara yönelik şiddet içerikli eylemlerini yapmaktan geri durmamıştır. Okullara saldırılarda yüzde 60, öğretmenlerimize saldırılar oranında yüzde yüz artış kaydedilmiştir. Bölgenin kalkınmasını istemeyen örgütçe şantiyelere saldırılar düzenlenmiş, iş makineleri yakılarak iş sahipleri tehdit edilmiştir.” şeklinde konuştu.
SOL TERÖRDE DE ARTIŞ GÖZLENDİ
Her fırsatta demokrasi ve insan haklarından söz eden bölücü terör örgütünün oyun çağındaki çocukları bile kirli emellerine alet ettiğine değinen Cihangir Çelik, kırsal alanda yüzlerce çocuğun eline silah vererek ölüme sürükleyen örgütün, şehirlerde de oyun çağındaki çocukları sokağa çıkartmaktan geri durmadığını belirtti. Çelik, kırsala katılım sayısında yakalananların yüzde 39’nun, terör örgütünce düzenlenen sokak eylemlerinde, yakalananların yüzde 37’nin çocuk olduklarını kaydetti. Çelik; “2012 Yılı içerisinde bölücü terör örgütünün yanı sıra uzun bir süredir suskunluk içerisinde olan bir kısım sol terör örgütleri de sanki düğmelerine basılmış gibi polise yönelik şiddet eylemlerini artırmışlardır. İstanbul ili başta olmak üzere ülke genelinde koordineli gerçekleştirilen operasyonlarla bu örgütlerin illegal alanlarda silahlı eylem timlerinin olduğu pek çok mensubu yakalanmıştır. Terör örgütlerinin eylem kazanım faaliyetlerinin engellenmesi, terörle mücadelede halk desteğinin sağlanması ve gençlerimizin topluma kazandırılması amacıyla birimlerimizce çeşitli sosyal projeler, bilgilendirme ve önleme çalışmalarına bu yılda ağırlık verilmiştir. Bu kapsamda 2012 yılı içerisinde gerçekleştirilen konferans, seminer ve öğrenci stantlarıyla yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşılmıştır. Sosyal faaliyetlerle 300 bine yakın gencimizin yanında olunmuştur. Yaklaşık 11 bin aile ile yüz yüze görüşmelerde bulunulmuştur.” ifadelerini kullandı.
BİRİMLER GÜÇLÜ YAPIYA KAVUŞTURULDU
Terörle mücadele birimlerindeki personele yönelik gerek hizmet içi gerekse uluslar arası faaliyetlerin devam ettiğini aktaran Cihangir Çelik, 2012 yılındaki eğitimlere 4 bin 500 personelin katıldığını söyledi. Bu oranın yüzde 50’yi geçtiğini, 2011 yılına göre ise yüzde 80’lik bir artış sağlandığına işaret eden Çelik şunları söyledi: “23 Dönem halinde 8 farklı ülkenin güvenlik teşkilatı personelinden yaklaşık 500 kişiye de eğitim verilmiştir. Bölücü terör örgütünün finans kaynaklarının kurutulması amacıyla Adalet Bakanlığımız Mali Suçlar Araştırma Kurulu ile ortaklaşa pek çok faaliyet düzenlenmiştir. Yabancı ülke bakanlık ve polis teşkilatlarıyla ikili ilişkiler yürütülmüş, çeşitli Avrupa ülkelerinde finansa yönelik operasyonlarla, bölgede yapılan büyük çaplı uyuşturucu operasyonları ile bölücü örgüt gelirlerine ağır darbeler vurulmuştur. Bitirmekte olduğumuz yıl içerisinde bölücü terör örgütü ağırlıklı olmak üzere bütün terör örgütü yapılanmalarına yönelik başarılı operasyonlara imza atan terörle mücadele birimlerimiz eldeki imkânlar çerçevesinde alınan zırhlı ve diğer ekip araçları, görev yapılan çalışma mekânlarımız kullandıkları teknik cihaz ve ekipman bakımından, hizmet içi kurslarla donanımlı ve güçlü bir yapıya kavuşturulmuştur.”
MÜCADELEDE CİDDİ MESAFE ALINDI
Toplantının ikinci konuşmasını Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş yaptı. Baş toplantıya; İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’ın yoğun mesaileri nedeniyle toplantıya katılamadıklarını söyledi. TEM Daire Başkanı Cihangir Çelik’in konuşmasında durumu detaylarıyla anlattığını belirten Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, özellikle birkaç konuya değinmek istediğini kaydetti. Otuz yılı aşkın süredir devam eden terör sorununun, ülkenin ekonomik kaynakları başta olmak üzere çok sayıda problemin kaynağı olmayı sürdürdüğünü aktaran Baş; “Terörist faaliyetler hem bölücü, hem sol hem de dini istismar eden grupları mevcuttur. Bu şekilde çeşitlilik arz eden terör herhalde çok az ülkede vardır. Buda bize bu konuda hedef ülke olduğumuzu gösteriyor. Bu çeşitlilikte terör yapılanması olan ülke sayısı zannederim 2’yi, 3’ü geçmez. Bununla ne büyük hedef olduğumuz ortaya çıkıyor. Bu mücadele kapsamında TEM Daire Başkanlığımız son dönemde yaptığı atılımlarla, terörle mücadelede gerçekten uyguladığı yeni yöntemlerle çok daha etkili mücadele konsepti geliştirerek, terörle mücadelede ciddi mesafe almasını sağlamıştır. Özellikle son 1–2 yılda yapılan iş ve işlemler, uygulamalarda çok ciddi mesafe aldığımızı, terör örgütünden önde olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim.” dedi.
TÜRKİYE’NİN BAŞARISI DIŞARIDA DA İZLENİYOR
Terörle mücadeledeki başarı nedeniyle TEM Daire Başkanı Cihangir Çelik, illerdeki Terörle Mücadele Şube Müdürlerini kutlayan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş şöyle konuştu: “Terörle mücadelede başarılarının devamını içten temenni ediyorum. Kurumlar arası işbirliği kapsamında hem Genel Kurmay Başkanlığımız hem Jandarma Genel Komutanlığımız, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimi, MİT birimleriyle yapılan koordineli çalışmalar sonucunda başarı katlanarak devam ediyor. Sınır aşan suçlar kapsamında olan terör suçları ile bir ülke tek başına mücadele edemez. Bu kapsamda diğer ülkelerle bilgi, eğitim ve tecrübe paylaşımı çok önem arz etmektedir. Bu tür faaliyetlerinde profesyonelce yapıldığını görmekteyiz. Ülkemizin terörle mücadele ulaştığı bilgi birimi ve başarılar uluslar arası alanlarda da takip edilmekte, birçok ülke tarafından da örnek alınmaktadır. Şu anda çok sayıda ülkeye eğitim veren bir ülkeyiz. Zannediyorum bu artarak devam ediyor. Suçlarla etkin mücadele ve uluslar arası işbirliğini güçlendirmek amacıyla 67 ülke ile 129 güvenlik işbirliği anlaşması imzalanmıştır.”
YÖNETİCİLER ASLA PANİK YAPMAMALI
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, hızla gelişen ve değişen dünyaya terör örgütlerinin de ayak uydurduklarını ifade etti. Teknolojiden onlarında yararlanmasıyla mücadelenin karmaşık bir hale geldiğini belirten Baş sözlerine şöyle devam etti: “Teknolojinin gelişen yüzünü yakından takip edebilmek amacıyla personelimizin kendisini yenilemesi ve terör örgütüyle zaman koşulan göre mücadele büyük önem arz ediyor. Zaten bu çalıştaylar, toplantılar mücadelenin en önemli ayrıntılarından birisidir. Arkadaşlarımız buralarda kendilerini yenileme imkânı elde etmiş oluyorlar. Teşkilatımız araç, gereç, teknik donanım olarak son 2 yıl içerisinde toplam emniyet teşkilatının şimdiye kadar almış olduğu araçların üçte biri kadar araç aldığını rahatlıkla ifade edebilirim. Terör eylemlerinin yoğun olarak yaşandığı illerde 2012’de 83 zırhlı otobüs verildi. Daha önce bu otobüsler yoktu. Son dönemde Mersin’de, Hakkâri’de İstanbul’da olsun zırhlı otobüsler sayesinde çok şükür şehit vermedik. Dün itibariyle 973 zırhlı araç teşkilatımızda mevcuttur. Biz tedbiri alacağız, takdiri Allah’a bırakacağız. Araçların zaman zaman gözden geçirilmesi gerekiyor. Terörle mücadelede de birimler ve kurumlar arasındaki işbirliği çok önemlidir. Sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle ilişkiler son derece önemli. Terör olaylarında kriz yönetimi çok önemlidir. Yöneticiler asla panik yapmamalı. Bu iş bitti dersek baştan kaybederiz.”
TERÖRLE TOPYEKÛN MÜCADELE EDİLİR
Açılış toplantısının son konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Toplantının katılımcılara hayırlı olmasını dileyen Vali Balkanlıoğlu, 2 yıldır Afyonkarahisar Valiliği görevini yürüttüğünü söyledi. Üç yılı aşkın süre Bingöl Valiliği yaptığını belirten Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Dokuz yıl boyunca doğu bölgelerinde çalıştım. Polislerimizin ne kadar zor şartlarda görev yaptığını yakından müşahede ettim. Bu eğitimin Afyonkarahisar’da sürdürülüyor olması bize ayrıca mutluluk verdi. Bilindiği üzere kentimiz cumhuriyetin kazanıldığı, binlerce şehidimizin bulunduğu bir ildir. Bugünkü teknolojik imkânlarında yardımıyla inşallah biz bu terörün üstesinden ülke olarak geleceğiz. Ancak bu mücadele kahraman güvenlik kuvvetlerinin tek başına yapacağı bir mücadele ile değil topyekûn bir mücadeleyi gerektiriyor. İnsanlarla iyi iletişim kurma, onları anlamakta terörle mücadeledir. Terör birçok nedenden oluşan bir sorundur. Arzulanan hedeflere ben az kaldığına inanıyorum. Önceden arazi hakimiyeti diye bir şey yoktu. Terör aynı kanser hücreleri gibidir. Terörde bir nevi kanser hücresi gibidir. Çok güzel mücadeleler ve başarılar var. Eğitim faaliyetlerinin en güzel faydası bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasıdır.” Terörle Mücadele Şube Müdürlerine yönelik düzenlenen yılsonu değerlendirme ve koordinasyon toplantı açılışı; Vali İrfan Balkanlıoğlu’na TEM amblemli kep, plaket verilmesi akabinde günün anısına çekilen toplu fotoğrafla sona erdi. (Kocatepe)