Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Termal Sağlık Kongresi tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Termal Sağlık Kongresi tamamlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen yedinci oturumun ardından gerçekleştirilen sosyal program ve gala yemeğiyle sona erdi.

Üç gün boyunca yurt dışından
ve yurt içinden gelen konuşmacıların termal sağlık turizminin farklı yönlerini ele aldığı kongre kapsamında ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından
hazırlanan “Sanatta Genç Bakış” adlı karma sergi ve sektör temsilcilerinin tanıtım standları katılımcılara sunuldu.

Kongrenin “Termal Sağlık Turizmi Tanıtımı ve Pazarlaması” başlıklı son oturumuna Afyonkarahisar Milletvekili Doç. Dr. Sait Açba, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, Ekonomi Bakanlığı’ndan Mete Özbalaban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağcı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’ın yanı sıra yurt dışından ve yurt içinden sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
AKADEMİSYENLER SUNUM YAPTILAR
AKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şuayip Özdemir’in başkanlık yaptığı son oturumda, Norveç’ten Kent Arnulf Moum Jörgensen “İskandinav Ülkelerinde Termal Turizm Potansiyeli”, Turamco Seyahat Acentası yetkilisi Tufan Gümüş “Termal Turizmde Seyahat Acentalarının Rolü”, Türk Hava Yolları yetkilisi Tarkan İnce “Sağlık Turizminde Ulaşım ve Hava Yollarının Önemi”, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sarıışık “Afyonkarahisar Destinasyonunun Termal Turizm Potansiyeli”, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Termal Grup Başkanı Yunus Gürkan ise “Bir Termal Turizm Markası-Afyonkarahisar” konulu sunum yaptılar.
İSKANDİNAVYA’DAN
PEK ÇOK HASTA İZMİR’E GİDİYOR
Kent Arnulf Moum Jörgensen, İskandinav ülkelerindeki termal turizm potansiyeli ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, İskandinavya’nın kutup bölgesinde bulunduğunu ve bu bölgenin termal turizm açısından önemli bir nokta olduğunu belirterek, “İskandinavya’da sosyal bir sistem var ve eşitlik söz konusu. Çok iyi bir sağlık sistemimiz var. Herkesin ihtiyaçlarına karşılık veren bir sistem” dedi. Jörgensen, İskandinavya’da wellness sektörünün büyük pazar olarak görüldüğünü ifade ederek, İskandinavya’nın termal turizm potansiyelini değerlendirdiği konuşmasında, “Yılın bir vaktinde sürekli güneş alıyoruz. Ancak bu, bir yıl içerisinde 3-4 ay sürüyor. Yılın geri kalan kısmı, dondurucu soğuklarla geçiyor. Bir profesörün konuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, güneşin olmaması birçok insanı hastalıktan öldürüyor. Güneşimiz olmadığı için D vitamini eksikliği en büyük sorunlarımızdan birisi. Güneş ışığının olmamasından kaynaklı pek çok hastalık görülmektedir. Öte yandan tüm İskandinav ülkelerinde kemik hastalıkları ile ilgili sıkıntılar bulunmaktadır. Bu sebeple İzmir’e pek çok hasta gidiyor. Her yıl 600-700 hasta, İzmir Balçova’ya gönderiliyor. Burada tedavi gören hastalar, 16 haftadan sonra kendini çok daha iyi hissediyor. Fizyoterapi ve sıcak havanın, normal tedaviye göre çok daha faydalı ve aynı zamanda uzun vadede çok daha etkili olduğu ifade edilmektedir” şeklinde konuştu.
ESNAF VE YERLİ HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Tayfun Gümüş, termal ve sağlık turizminin birbiriyle içe içe olduğunu belirterek, termal turizmde seyahat acentalarının rolü ile ilgili deneyimlerini paylaşarak, önerilerde bulundu. Gümüş konuşmasında, sağlık turizminde havaalanı, uçak şirketleri, oteller, esnaf, yerli halk ve ören yerleri ile seyahat acentalarının önemli olduğunu ifade ederek, termal sağlık turizmi alanında personel eğitiminin özellikle de lisan eğitiminin çok önemli olduğunu dile getirdi. Gümüş konuşmasında, ayrıca termal sağlık turizmi vurgulanarak esnafın ve yerli halkın bilinçlendirilmesinin önemine değinerek, havaalanının sağlık amaçlı gelen turistler için özel olarak düzenlenmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu. Gümüş, ayrıca Afyonkarahisar için biraz zor olsa da mutlaka “Kur Parkı”nın yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
HAVA YOLU SEKTÖRÜ ZOR BİR SEKTÖR
Tarkan İnce konuşmasında, hava yolu sektörünün çok canlı ve cazip görüldüğünü ancak kontrol edilmesi zor bir sektör olduğunu belirterek, “Hava yolu sektöründe müşteriler artık paraları karşılığında daha fazla değer talep ediyorlar ve böylece daha rekabetçi bir yapının içine giriyoruz. Sadakat programları çok önemli hale geldi. Böyle bir program düzgün kullanılırsa, yolcular uzun vadede korunabilir” dedi. İnce, Türk Hava Yolları ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, Türk Hava Yolları’nın 2003 yılından günümüze kadar yolcu kapasitesini ve gelirlerini üç katına çıkarttığını belirterek, “2011 yılında 32 milyon yolcu taşıdık ve bu yılki hedefimiz, 35 milyon’dur. Bunlardan çoğunu da yurt dışına çıkan yolcular oluşturmaktadır. Türk Hava Yolları, 52 farklı noktaya uçuyor ve 92 şehre ulaşıyor. Şu anda dünya üzerinde 196 farklı uçuş noktamız var” şeklinde konuştu.
EŞ ZAMANLI EYLEMLERE İHTİYAÇ VAR
İnce, “Kamuoyunda farkındalık ve bilinç yaratmak çok önemli. Bu yüzden eğer belli programlara odaklanırsanız müşterilerin ilgisini çekebilirsiniz. Bunu bir deneyim yolculuğuyla netleştirebilirseniz, o zaman gelecekte ne gibi şeylerle karşılaşacaklarını daha iyi belirtirsiniz. Sadece mevcut hizmetleri vermekle yetinmeyip, yanına bir şey daha koymalısınız. Mesela, buraya insanlar termal turizm için geliyorsa, yanına bir gastronomi turizmi paketi eklenebilir. Böylece katma değerli ürünlere daha fazla yönelirler. Yani, eşzamanlı eylemlere ihtiyaç var. Bunu da birlikte planlayabiliriz. Bana göre, ortak etkinlerle ilgilenenlerin bir seyahat acentasıyla temasa geçmeleri en doğrusu olur ve böylece size tam destek sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
DAHA FAZLA TERMAL TESİS YAPILMALI
Doç. Dr. Mehmet Sarıışık da konuşmasında, termal turizmin yılda 12 ay gerçekleştirilebilen bir turizm çeşidi olduğunu ve Dünya Turizm Örgütü (WTO) tarafından 2020 yılı açısından önemi artacak turizm çeşidi olarak işaret edildiğini belirterek, “Afyonkarahisar’da beş tane önemli termal bölge var. Bunlarla ilgili yapılan son 2009-2010 yılı istatistiklerine göre, 2009 yılında 207 bin, 2010 yılında 240 bin turist bu bölgeyi ziyaret etmiş. 5 yıldızlı otellerde 2010 yılında 80 bin konaklama gerçekleştirilmiş. Bunun 2 bin’i yabancı turistlerden oluşmaktadır. Doluluk oranı ise yüzde 42 olarak ortaya çıkmıştır. Bu noktada, Afyonkarahisar daha fazla termal tesis yatırımı yapamıyor mu? sorusunu sormak gerekir. Bu bölgedeki termal tesis yatak kapasitesi, Türkiye’nin yaklaşık 1/3’ini oluşturmaktadır. Bu, iyi bir rakam. Afyonkarahisar’ın termal turizmde daha popüler hale geleceğini öngörüyorum. Çünkü kaynak sayısı fazla. Yeter ki, bu kaynaklar iyi değerlendirilsin” şeklinde konuştu.
ULAŞIM İMKANLARI GELİŞTİRİLMELİ
Yunus Gürkan ise konuşmasında Afyonkarahisar’ın termal turizm alanında markalaşması sürecinde otel ve yatak kapasitelerini arttırıcı yatırımların yapılması, bölgedeki ulaşım imkanlarının geliştirilmesi, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde koordinasyonun sağlanması, bölge olarak ulusal ve uluslararası fuarların katılımların arttırılması gerektiği konusunda önerilerde bulundu. Oturumun sonunda Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi Rektörleri tarafından konuşmacılara günün anısına hediye takdim edilmesinin ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, kongrenin kapanış konuşmasını yaptı.
ELDE EDİLEN SİNERJİ
YENİ KAZANIMLARA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Prof. Dr. Mustafa Solak konuşmasında, “Termal sağlık turizmi alanında üniversitemiz ve şehrimizde ilk kez yapılan bu kongre ile üniversite-kent, üniversite-şehir ve sivil toplum işbirliğinin güzel bir örneğinin sergilendiğini düşünüyoruz. Üniversitemiz ve yerel yöneticilerimizle ortaklaşa güzel bir sinerji yakalandı ve bu kongre gerçekleştirildi. Bu sinerjinin devamı ve yeni kazanımlara dönüştürülmesinin bu kongrenin en önemli çıktısı olacağı kanaatindeyim. Tüm katılımcılarımızın ülkelerine ve kentlerine döndüklerinde ilimizi, otellerimizi ve termal zenginliğimizi hatırlamaları ve kurulan bu güzel birlikteliğin uzun yıllarca devam ettirilmesi temennisiyle tüm katılımcılara ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”, AKÜ Sosyal Tesislerde düzenlenen öğle yemeği sonrasında katılımcıların Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak eşliğinde, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak’ın kolleksiyonunu ve Alimoğlu Mermer Fabrikasını ziyaretlerinin ardından akşam Oruçoğlu Termal Otel’de düzenlenen gala yemeği ve Konya Belediyesi Sema Topluluğunca icra edilen Sema gösterisi ile sona erdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti