Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Termalde hedefler büyük – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Termalde hedefler büyük

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Türkiye’nin ve Avrupa’nın termal başkenti Afyonkarahisar olacak” dedi

Orman ve Su İşleri Bakanı hemşehrimiz Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’ın merkez ve ilçeleriyle birlikte Türkiye’nin hatta Avrupa’nın termal başkenti olacağını tekrarladı. Bakan Eroğlu, bunu sağlamak için bütün otellerin, yurtdışındaki sosyal güvenlik kurumları ile anlaşma imzalaması için çalıştıklarını, hatta Hollanda ve Almanya ile anlaşmanın imzalandığını söyledi.
Afyonkarahisar’da son yıllarda kurulan termal tesislerin sağlık ve kongre turizmine katkıda bulunmasını çok önemli gördüğünü belirten Eroğlu, bu konuda daha büyük açılımların olmasının sadece yurtiçinde değil yurtdışında da termal turizmin tanıtılarak deniz kaynaklı turizm kadar bir gelir getirmesinin önünün açılacağını kaydetti.
Zafer Havaalanı’nın yapımının termal turizmin daha da harekete geçireceğini aktaran Eroğlu, hem uluslararası hem de iç termal turizm kalitesi ve getirisinin artacağını ifade etti.
Türkiye’deki bazı jeotermal kaynaklar konut ısıtması maksatlı kullanıldığını hatırlatan Eroğlu, Afyonkarahisar’da da böyle bir uygulama yapıldığını ve binlerce konutta jeotermal enerji kullanıldığını söyledi. Eroğlu, bu arada seraların ısıtılmasında son zamanlarda sera teknolojisinin gelişmesi ve sera ürünlerinin ihracata yönelmesi ile jeotermal enerjinin seraların ısıtılmasında artan bir hızla kullanıldığını kaydetti.
Türkiye’de şu anda 1 milyon 200 bin metrekareyi aşkın sera alanının jeotermal enerji ile ısıtıldığını belirten Veysel Eroğlu, bu maksatla teşvik kanunundan istifade edilerek bazı seraların jeotermal kaynakla ısıtmalı olarak Afyonkarahisar’da kurulmuş olup bazılarının da projelendirme safhasında olduğunu aktardı. Eroğlu, “Yeni kanuni düzenlemeler ile yatırım güvenliğinin sağlanması, ülkemizde jeotermal enerji yatırımlarına büyük bir ivme kazandıracak ve böylece jeotermal enerji kaynakları kullanımında ülkemizde önemli bir yere gelinecektir.” dedi.
Jeotermal suların Türkiye’de önemli enerji kaynaklarından birisi olup, bu suların enerji üretiminde, sağlık turizminde, termal ve kaplıca tesislerinde, ısıtma maksatlı ve seralarda kullanıldığını belirten Eroğlu şu bilgileri verdi: “Ülkemiz jeotermal enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir ülkedir. Avrupa da ilk sırada, dünyada da 7. sırada olmamız ülkemizdeki jeotermal kaynakların ne derece büyük bir potansiyele sahip olduğunun açık bir göstergesidir. Ülkemizde bin civarında sıcak ve mineralli tabii kaynaklar bulunmakta olup, bunlardan 600’ü sıcak su kaynağıdır. Bilhassa bu kaynaktan jeotermal enerji olarak istifade edilmesi ülkemiz için çok önemlidir. Çünkü Jeotermal enerji yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır. Ayrıca enerjide dışa bağlı olduğumuz için yerli kaynağımız olan bu enerjinin kullanımı daha büyük önem arz etmektedir. Türkiye de elektrik üretimine uygun jeotermal saha sayısı 16 civarındadır. Türkiye’nin teorik olarak jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 MWt olmasına rağmen ülkemiz bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanımı bin 306 MWt’tir. Buradan bu potansiyelin kalan kısmının biran önce devreye alınması için çalışmaların yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Jeotermal kaynakların ülkemizde elektrik üretimi dışında sağlık turizminde kullanılması açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Nitekim bu maksatla Afyonkarahisar, Kütahya, Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Denizli, İzmir gibi illerde termal tesisler kurulmuştur.”
Türkiye için öncelikli hedefin 2020 yılında kaplıca yatağı kapasitesini 1 milyon yatağa çıkarmak olduğunu değinen Bakan Eroğlu, şu anda 10 milyon kişi olan iç termal turist sayısının 30 milyon kişiye çıkarılmasının hedeflenmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Yani termal turizmde hedef 1 milyon yabancı ve 30 milyon yerli termal turist olmalıdır.” dedi.
Jeotermalin yenilenebilir, sürdürülebilir ve tükenmez bir enerji kaynağı olup, temiz ve çevre dostu olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermekte; konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok maksatlı ısıtma uygulamaları için ideal koşullar sunmaktadır. Jeotermal kaynaklar önemlidir. Ancak, bunları geri kazanmak yani reenjekte etmek çevre açısından çok daha mühimdir.” şeklinde konuştu.
>> Onur Bayram’ın haberi…