Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

THY ve TCDD’de alkol yasaklanmalı

Bu haberin fotoğrafı yok
THY ve TCDD'de alkol yasaklanmalı

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Avukat Muharrem Balcı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti.

Balcı, toplu taşıma araçlarında alkol tüketiminin doğru olmadığını, bu doğrultuda Türk Hava Yolları ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda alkollü içecek servisinin yapılmaması gerektiğini söyledi
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Avukat Muharrem Balcı, kamuya açık yerlerde alkollü içecek tüketilmesinin yasaklanmasıyla gündeme gelen Afyonkarahisar’da incelemelerde bulundu. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret eden Balcı, alkol yasağına destek verdi. Ziyaretin başlangıcında Vali Balkanlıoğlu, “Viski, rakı, bira hariç ne alırsınız. Biliyorsunuz, içkiyi yasakladık” şeklinde espri yaptı. Bu espri, gülüşmelere neden oldu.
DİĞER İLLERDE DE UYGULANSIN
Alkol yasağı kararını desteklediğini belirten Yeşilay Cemiyeti Başkanı Avukat Muharrem Balcı, “Bir kısım medyada kamuoyuna yansıtılmak istenenin aksine Afyon Valiliği’nin kararıyla yeni bir yasak ortaya konmuş değildir. Bu düzenleme, Eskişehir, Ordu, Çankırı gibi illerde zaten uygulanmaktadır. Kaldı ki Valilik’in bu kararına dayanak olan mevzuat yeni düzenlenmiş de değildir. O sebeple asıl vurgulanması gereken Afyon Valiliği’nin kararı değil, neden diğer illerimizde bu mevzuatın uygulamaya geçirilmesinin göz ardı ediliyor olduğudur. Bu kararı destekliyor, diğer illerimizde de uygulamaya konulmasını istiyoruz” dedi.
TOPLU TAŞIMADA ALKOL, HUKUKA AYKIRI
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde açık alanda alkollü içecek tüketilmesiyle ilgili düzenlemelerin yapıldığını, Türkiye’de bu kısıtlamalar konusunda gecikildiğini kaydeden Balcı, Türk Hava Yolları ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda alkollü içecek servis edilmesinin de engellenmesini istedi. Toplu taşıma araçlarında kullanılan alkolün yolcuları rahatsız ettiğini vurgulayan Balcı, “Genel olarak Avrupa ülkelerinde halka açık yerlerde içki tüketimi yasal ancak yerel yönetimler tarafından halka açık alanlarda alkollü içecek tüketimine çeşitli kısıtlamalar getirilmektedir. Bu alanların başında da toplu taşıma araçları gelmektedir. Buradan sizin de vasıtanızla söylemiş olalım: Türk Hava Yolları ve Devlet Demiryolları’nda içki servisi aslında hukuka ve kanunlara aykırıdır. Toplu taşıma olan yerde, insanların toplu taşıma yapmış olduğu yerde kesinlikle içki servisi olmamalı. Yeşilay, bunun da peşinde” diye konuştu.
SOYKIRIM
BENZETMESİ
Alkol ve sigara dolayısıyla her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Muharrem Balcı, alkol ve sigara üreticileri için ilginç bir benzetme yaptı ve “Alkol ve sigara üreticileri bütün dünya genelinde bir soykırım yapmakta, buna rağmen yaşanan bu katliama kimse dur diyememektedir” ifadelerini kullandı.
Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in bir maddesini de eleştiren Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, “Düzenlemede akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise haçmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren alkollü içkilerin satışı yapılamaz, deniyor. Burada birayı hariç tutmuş. Biz de bunun için uğraşıyoruz. Bira da alkollüdür. Kimin kaç promille sarhoş olacağı bilinmediği için sıfır promilin üzerindeki her promil yasaklanmalıdır. Sayın Valimizin duyarlılığı kamunun her yerinde maalesef yok. Alkolsüz bira adı altında içinde 0.26 promil alkol bulunan bir içecek 5-6 yaşındaki çocukların bile ulaşmasına imkan verecek şekilde raflara çıktı. Toplu taşıma sürücülerinin ehliyetlerine el koyma alkol sınırı 0.20 promildir. Bir taşıt sürücüsünün 0.20 promil alkol ile sarhoş olduğunu kabul eden yasal düzenleme ve uygulama, çocukların 0.26 promil alkol almasına da izin verecek kadar aymazlık içindedir. Biz bununla da mücadele ediyoruz” dedi.
DİZİLER, ALKOLE ÖZENDİRİYOR
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Balcı, “Behzat Ç. ve diğer bazı dizilerde alkol kullanılması eleştiriliyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?” şeklindeki sorusuna şöyle karşılık verdi:
“Behzat Ç. bir figürdür. Sadece Behzat Ç. değil, bugün televizyon dizilerine, filmlere baktığımızda birçok şeyin bir masumiyet algısı içinde özendirildiğini görüyoruz. Sigara, alkol, affedersiniz homoseksüellik ve ensest ilişkiyle ilgili bir masumiyet algısı veriliyor. Bakın dizilerde ensest ilişkiler, homoseksüel ilişkiler özendiriliyor. Birçok dizide ve filmde birçok homoseksüel figür var. Behzat Ç.’de de günün 18 saati içki içen bir profili çiziliyor. Bu, insan tabiatına, eşyanın tabiatına aykırı. Polis Teşkilatı’nda bırakın 18 saati, içki içen, hele görevi başında içki için birisi barındırılmaz. Hele şiddet içeren özendirmelerde bulunacak, argo konuşacak, bu da prime-time’da yayınlanacak. Böyle bir şey yok. Çocukların televizyon izleyeceği saatlerde şiddet içeren diziler yayınlanamaz. Alkol veya kumar, uyuşturucu gibi maddeler kullanan insanlar kahraman gibi gösterilemez. Behzat Ç.’ye karşı çıkışımız bundardır. Yoksa filmlere karşı çıktığımız yok. Hepimizin çocukları var, bu çocukların ileride bağımlı olmalarını istemiyoruz. Sanatkarlar aynı zamanda rol modeldir.”
TUAK KURULUYOR
Uyuşturucunun da bağımlılık yapan bir madde olduğunu, bu bağımlılığın giderek yaygınlaştığını kaydeden Balcı, bazı büyükşehirde promosyonla uyuşturucu satıldığına dikkat çekti. Balcı, “Uyuşturucu, polisiye tedbirlerle önlenemiyor. Yaygınlaşıyor. Bazı büyükşehirlerde promosyonla uyuşturucu satılıyor. 5 al 3 öde deniliyor. O parayı denkleştirmek istiyen genç, önce kendi kardeşine satış yapıyor. Buradan açıklayayım. Yeşilay, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarıyla bir zemin oluşturuyor. Türkiye Ulusal Alkol Komitesi, bunun adı. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi gibi TUAK kısa adıyla hem kamu kurumlarının hem de sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle mücadele zeminini oluşturup, uluslararası alanda Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’yle Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi gibi Alkol Kontrol Çerçeve Sözleşmesi yaptıracağız” diye konuştu. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti