Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ticaret yasası eksiklikleri görülmeli – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Ticaret yasası eksiklikleri görülmeli

Yeni Türk Ticaret Yasası ile ilgili olarak kaygılarını açıklayan CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, tarihe karşı sorumlulukları bulunduğunu, eksikliklerin mutlaka görülmesi gerektiğinin savundu.

Türk Ticaret Yasası’nın Türk Milletine hayırlı olmasını dilieyen Milletvekili Ünlütepe, en kısa süre içinde yasadaki değişiklikler ve endişelerin zail edilmesini diledi
Meclis güvenilirliği tartışılır
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Halil Ünlütepe, Türk Ticaret Yasası 1926 yılında kabul edilmiş, ihtiyaçları karşılamaması üzerine 1956 yılında yeni bir Türk Ticaret Yasası’nın hazırlandığını söyledi. Milletvekili Ünlütepe,1956 yılında hazırlanan Türk Ticaret Yasası’nın genel kurulda, 15 günde görüşülerek kabul edildiğini belirtti. Görüştükleri tasarının 1.535 madde olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Halil Ünlütepe; “Anlaşsak da, uyum sağlasak da, ekonominin temel ilkelerini düzenleyen, ticari hayatta her türlü sorunun çözümüyle karşı karşıya kalacak bir yasal düzenlemeyi bir günde tamamlayabilirsek, bu Meclisin güvenilirliği kamuoyunda tartışılmaz mı? Nedir bu yarış? 22’nci Dönemde bu yasa taslağı Adalet Komisyonunda görüşülmüş, kadük duruma düşmüş, 23’üncü Dönemin ilk günlerinde bu, Adalet Komisyonunun gündemine geldi. Temel yasa olarak 2 saat içinde Adalet Komisyonu’nda bu yasa taslağını görüştük. 22’nci Dönemden parlamenter olarak iki arkadaş vardık, biri CHP’den ben, diğeri de Sayın Hakkı Köylü ve bu düzenlemeyle Meclise geldi. Peki, Meclisin genel kurulunda görüşülebilecek bir yasa tasarısı mıydı? Bunu, bir sayın seçkin hukukçu ve Adalet Bakanı’nın sözleriyle yanıtlamaya çalışacağım. Bu Adalet Bakanı, 1999 yılında Türk Ticaret Yasası’nın oluşturulması için komisyonu kuran bir sayın bakan, aynen şunu söylüyor: ‘Tasarının yüzde 90’ının ifade itibarıyla yeniden kaleme alınması gerekir. Bu haliyle tasarı TBMM’ye sevk edilecek durumda değildir.’ Seçkin bir hukukçunun bu tasarının geneli hakkında söylediği sözler. Elbette, bugün, siyasi hayattan çekilmiş, kendi köşesinde, hukuk alanında her zaman danışılan bir sayın bakanın bu sözlerini bir kenara iterek, sanki birbirimizle yarışırmış gibi bu tasarıyı çıkartmanın ne kadar bir fayda getireceğini de tartışmak zorundayız.” dedi.
“Hükümetin zaafı değil mi”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, 2002 yılından itibaren temel yasaları Türkiye’nin gündemine getirdiklerini, Türk Ceza Kanunu’nu kabul ettiklerini söyledi. Türk Borçlar Kanunu’nu da kabul ettkiklerinin altını çizen Milletvekili Ünlütepe; “Ceza Muhakemeleri Kanunu’nu kabul ettik. Peki, bu temel kanunların alt yapısı oluşturulabilmiş miydi? Oluşturulamadı. Bugün, Yargıtaydaki tıkanmanın asıl sebebi, temel yasalar görüşülüp kabul edildikten sonra onun alt yapısının oluşmamasıdır. Sayın Adalet Bakanını burada dikkatle dinledim ve Sayın Bakanın açıklamalarını ibretle sizlerle de paylaşmak istiyorum. Sayın Bakan burada kamuoyuyla bir gerçeği paylaşıyor, aynen şu: ‘2005 Yılında Yargıtayda biriken dosya sayısı 900 bindi, şimdi 2 milyona varıyor.’ diyor. Bir şeyin daha altını çizmeye çalışacağım. Zaman aşımından 2009 yılında ortadan kaldırılan dosya sayısı 15 bin, 2010 yılında 20 bin dosya. Bu Meclisin varoluş sebeplerinden birisi hakkı, hukuku korumaktır. 2010 Yılında 20 bin dosya zaman aşımına uğrayarak bir hak kaybına uğranılmışsa bunun sorumlusu kim? Bu kanunları çıkartan Meclisin hiç mi kusuru yok? Yargıtay’da o kadar üye eksikliği var, dün Sayın Bakan bunu anlatmaya çalıştı, ‘Yargıç alımında Danıştayın yargı kararını uygulamam ben’ dedi. Danıştay
‘Şu şekilde yargıç alacaksınız.’ demiş, ‘E ben o şekil uygulayamam.’ Peki, hukuk devletinin temeli yargı kararlarına uymak değil midir? Bugünkü dosya tıkanıklığının sebeplerinden birisi, bu yargıç açığını 8 yıllık süreç içinde gideremeyen bu hükümetin zaafı değil midir?” diye konuştu.
Meclisin hiç mi
kusuru yok?
Türk Ticaret Yasasının ne dereceye kadar başarılı olacağı sorusunu soran CHP Milletvekili Halil Ünlütepe; “Bunu hiç düşündük mü? Aksine, 3 günlük bir parlamento çalışmasında, parlamento çalışma usulüne uymayan bir şekilde bir çalışmanın içindeyiz. Bu, hızlı çıkan yasaların Türkiye’nin sorunlarını hızlı bir şekilde çözeceği anlamına gelmez. Hızlı çıkartılan 1535 maddelik bir kanunu düzenlediğimizde hepimiz teşekkür edeceğiz, elbette çalışanlara teşekkür edeceğiz. Bu kanunun çıkması için çaba harcayanlara elbette teşekkür edeceğiz ama ciddi sıkıntılarla çıkacak bir kanundur. Ya bu kanunların, Türk Ticaret Kanunu’nun uygulamaya geçmesiyle, aynı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 102’nci maddesinde olduğu gibi kimimiz Yargıtayı suçlayacak, kimimiz başka yeri suçlayacak. Peki, bu Meclisin hiç mi kusuru yoktu? Ceza Muhakemeleri Kanunu 102’nci maddeyi bu Meclis kabul etmedi mi? 102’nci maddeyi kabul ettikten sonra bu 102’nci maddeyi uygulamak yargıçların görevi değil miydi? Ayrıca, bu Meclisten çıkan kanunları uygulamak Bakanlar Kurulu’nun görevi değil miydi? Yani yaptığımız şeylerin açıkçası hukuk alanında pek itibar göreceğini zannetmiyorum. Adalet Komisyonu’nda 2 saatte görüşülebilen 1535 madde hakkında burada belki olumlu şeyler söyleyebilecek olan arkadaşlarımız olacaktır. Bilim Kurulu’ndan, pek çok kesimden bu Türk Ticaret Yasasıyla ilgili olumsuz düşünceleri ve görüşleri alıyoruz. Elbette, CHP olarak, biz bununla ilgili dersimize iyi çalıştık. O 2 saatlik çalışmayla yetinmedik, sayın hocamızı grubumuza davet ettik, sayın hocam ilgi gösterdi, onunla iki üç günlük bir çalışma yaptık, düşüncelerimizi hocamızla paylaşmaya çalıştık. Bunun dışında, farklı düşünen bilim adamlarını CHP Grubu olarak çağırdık, gittik, onların düşüncelerine başvurduk, amaç iyiyi yakalamaktı. Ne oldu? Parlamento gündemine indi, ciddi bir parlamentoda İç Tüzük’e göre ciddi bir çalışma yapılırken geri çekildi hiç anlamadığımız bir anda.” şeklinde konuştu.
Parlamento doğru karar verir
Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklerin bir ihtiyacın gereği olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, 1956 yılında kabul edilen bir Türk Ticaret Kanunu’yla artık ticari sorunları çözebilmenin olanaklı olmadığını vurguladı. Milletvekili Ünlütepe, 1960’lı yıllarda Türkiye’nin gündemine Ortak Pazarı’nın, Avrupa Birliği’nin girip, globalleşmenin getirdiği ticari ilişkilerin gelişiminin ortaya çıktığına temas eden CHP Milletvekili Halil Ünlütepe; “Sayın Başbakan ‘Bu anayasayı halk yapacak.’ diyor ya, işte bu düzenlemeler Türk Ticaret Kanunu’nda, parlamentoda uzun uzun tartışılarak yapılabilmeliydi. Toplumdan 3 gündür yasaları sanki kaçırıyoruz. Soruyorlar, bazı şeyleri bilemediğimizi söylüyoruz ve söylemek zorunluluğunda hissediyorum. Birilerini kötüleyerek iyi yaptığımızı zannediyoruz. Yaptığınız şeyler iyiyse zaten toplum onu takdir eder. Bu yasanın uzun bir dönem ekonomik hayatı düzenlemesinde sorunları çözebileceğine inanmıyoruz. Bu yasa eğer bugün aksak çıkıyorsa açıkçası AK Parti Grubunun bu Türk Ticaret Yasası üzerinde gerekli özeni göstererek komisyonları çalıştırmamasındandır. Eğer çalıştırmış olsaydı bazı engelleri aşabilirdik diye düşünüyorum. Yani bu Meclis, bundan önceki Türk Ticaret Yasası’nı 15 gün görüşerek kabul etmiş. O, elli-altmış yıla yakın bir süre götürmüş, bu Türk Ticaret Yasası kaç yıl dayanacak? Şuna inanıyorum: Daha yürürlüğe girmeden ‘Şu kanunun maddeleri yanlışmış, bunları düzeltelim.’ diye önümüzdeki dönem Parlamentosunda gündeme gelecek. Bu, Ceza Kanunu’nda geldi. Türk Ceza Kanunu’nu yürürlüğe koyduk yürürlüğe girmeyen Kanun’un maddelerini değiştirdik. Yürürlüğe girmeyen kanunun maddesi değişir mi? ‘İyi’ diye el kaldırdınız, ‘iyi’ diye kabul ettiniz. Yok, ‘Hızlı çalışıyoruz.’ hızlı çalışıyorsunuz ama topluma zarar veriyorsunuz çünkü bir parlamentonun asli görevi az hata yapmaktır, doğru karar vermektir, düzgün hukuk kurallarını hayata geçirebilmektir. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 102’nci maddesinde, o suçlu, bu suçlu, kanunu yargıçlar uygulamak zorunda. Peki, altyapısı oluşmamışsa hükümet 2 satırlık bir dilekçeyle Meclise bir kanun teklifi sunup da bunu “http://m.kocatepegazetesi.com/”31 Aralık 2010 yerine 31 Aralık 201’e kadar ertelenseydi veya ‘Hüküm verilmiş olan mahkeme kararlarına tutukluluk devam etmez.’ deseydi. Çünkü tutukluluğun anlamında, tarifinde farklılıklar var, hüküm verilmiş. Çözemedik, şimdi suçlu arıyoruz. Suçlu, bu parlamentodur, suçlu, yasalar üzerinde gerekli incelemeleri yapmadan yasa çıkartmaya çalışan bu Meclistir, bu meclisin üyeleridir. Tarihe karşı sorumluluğumuz var. Açıkçası eksikliklerimizi görmek zorundayız. Bu Türk Ticaret Yasası’nın hazırlanışında emeği geçenlere ben de teşekkür ediyorum, milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ama dilerim en kısa süre içinde bu yasadaki değişiklikler ve endişelerimiz zail edilir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)