Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tohumluk ayçiçekte Afyonkarahisar öncü olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Tohumluk ayçiçekte Afyonkarahisar öncü olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arapbaşkanlığında, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü, Emirdağ İlçe Müdürü, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Temsilcisi, Emirdağ Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve konu uzmanı mühendislerden oluşan Afyonkarahisar İli Tohumluk Komisyonu, İl Müdürlüğü Zafer Toplantı Salonunda toplandı.
Toplantıda tohumluk ayçiçeği üretiminde oluşturan Tohumlukların Yetiştirileceği Özel Üretim Alanları ile ilgili kararlar alınarak tohumluğun ilimizdeki durumu ve sorunları ele alındı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap;
“İlimizde özellikle son üç yıldan beri sözleşmeli tohumluk ayçiçeği üretimi giderek artmaktadır. 2010 yılında İlimizde yaklaşık 200 dekar ile başlanan tohumluk ayçiçeği yetiştiriciliği 2017 yılında ise 35 bin dekara ulaşmıştır. Tohumluk üreten firmaların ilimizi ve özellikle Emirdağ bölgesini tercih etmelerinin sebebi toprak, sulama ve iklim gibi özelliklerin uygun olmasıdır. Tohumluklar OECD Sertifikasyon Sistemi dâhilinde ihraç amaçlı üretilmektedir. Sözleşmeli tohumluk ayçiçeği üreticileri elde ettikleri gelirden memnun olduklarından her geçen gün talep hızla artmaktadır. Firmalarda gelen talep karşısında üretimlerini sürekli artırmaktadırlar. Üretimle birlikte tarla kontrollerinde istihdam edilen tarım işçileri nedeniyle ayrıca bir iş sahası da açılmaktadır. Bu şekilde üreticilerle birlikte tohumluk ayçiçeği üretimine direkt ve endirekt olarak katkıda bulunan tüm kesimin refah düzeyi artmaktadır” dedi.
Arap, şöyle devam etti:
“Tohumluk ayçiçeği aynı zamanda alternatif bir ürün haline gelerek münavebe deseninin genişlemesine ve damlama sulama sisteminin kullanımının artmasına da faydası olmuştur.  İlimiz Türkiye de Ayçiçeği tohum üretiminde ikinci sıradadır. Tüm bu gelişmeler diğer firmalarında ilgisini çekmeye başlamış ve ekiliş için talepler çoğalmıştır. Yakın bir zamanda en fazla üretim yapan ve tercih edilen il konumuna gelecektir.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti