Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“TOKİ Projeleri, hobi bahçeleri ve mezarlık yerleri ihtiyacı karşılayacak”

“TOKİ Projeleri, hobi bahçeleri ve mezarlık yerleri ihtiyacı karşılayacak”

Kocatepe TV’nin canlı yayın konuğu olan Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, K. Çobanlı’daki mera sorunu nedeniyle TOKİ projesinin Gökçe mahallesi’nde gerçekleşeceğini, buranın daha güzel bir yer olduğunu söyledi. Yeni hobi bahçelerini tamamladıklarını belirten Öner, mezarlık yerlerinin vatanhdaşın bütçesini zorlamayacağını söyledi

 

HIDIRLIK ARKASI, KÜÇÜKÇOBANLI BÖLGESİNDEN GÜZEL
Sezer Küçükkurt: Afyonkarahisar’da devam eden kaç tane TOKİ projemiz var?
Murat Öner: 2019 yerel seçimlerinin akabinde 50-100 binlik konut projeleri Cumhurbaşkanımızın açıkladığı konut projeleri vardı. Onlarla birlikte yanlış hatırlamıyorsam TOKİ üç farklı başvuru aldı. Belediyemiz vasıtasıyla değil kendisi direk bunu belki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vasıtasıyla almış olabilir ama en fazla burada bize bugüne kadar gelen Küçükçobanlı ile ilgili en fazla buranın akıtebine yönelik sorular geliyor. Hatta bazen haddini aşan siyasi şeyler oldu ama Küçükçobanlı bölgesinde mera alanı toplu konut için ön görülmüştü. Fakat oradaki mera sorunu çözülemedi. Bazen diyoruz işte hükümette siz varsınız çözersiniz diye. Ama bürokrasi veya kanunlar çözemezsin dediğinde bazen bakanlıklar bile tıkınabiliyor. Oradaki mera konusunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım Bakanlığından takip etmesine rağmen çözülemedi.
Kanlıca Mahallesinde bir B planı olarak Kanlıca TOKİ’lerin çaprazında. Hıdırlık sırtında Gökçe Mahallesi diye geçiyor ama şu anda Kanlıca Mahallesi orada bir alan göstererek o bölgenin planlarıdır, projeleridir, ölçümleridir. Onları bitirdik. Bakanlığa teslim ettik. Bakanlık da o bölgeyle ilgili zannedersem 7. ayda ihalesi yapılacak şekilde bin 225 adet konutun ihalesine çıktı. Mera alanı nedeniyle iptal edilen Küçükçobanlı bölgesine yapımı planlanan TOKİ konutları Hıdırlık arkasında Gökçe Mahallesi olarak geçen yere kaydırıldı. Küçükçobanlı mevzuu akıldaki çözümsüzlüğe doğru gidiyor. Bana göre yeni alan, Küçükçobanlı bölgesinden çok daha güzel, havadar.
Sezer Küçükkurt: Hıdırlığın arkası denilince insanların aklına başka bir şey geliyor. Tam mevkii neredir? Rezerv alanını yeterli görüyor musunuz?
Murat Öner: Kanlıca TOKİ konutlarını herkes biliniyordur. Bu alanın karşısında Hıdırlığın sırtıdır. Hıdırlık çeşmesinden Kanlıca’ya inilirken yolun sağında kalan yamaçlardır. Orada konutlar var yapılaşmalar var. Mısri Camii bölgesinde ki kentsel dönüşüm tamamlandığında hak sahiplerine yeterli gelecek. Olay B v C planı hepsini içeriyor.
DİĞER TOKİ PROJELERİNDE DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Sezer Küçükkurt: Bir de PMYO yanında OSB yanında bir TOKİ projesi var. Bu proje nedir? Küçükçobanlı için çekilen kuralar Gökçe Mahallesi için geçerli olacak mı?
Murat Öner: Çetinkaya TOKİ olarak 496 konutluk bir projeydi. 2+1 333 adet ve 3+1 150-160 civarında konut şu anda bildiğim kadarıyla bitmek üzeredir. Sadıkbey TOKİ dediğimiz orada da 368 adet konut üretiliyor. Bunların içerisinde 240 tanesi 2+1, 110 civarında 3+1’dir. Bunlar da şu anda bitmek üzeredir. Herhangi bir problemimiz yok sadece Küçükçobanlı ile ilgili bir belirsizlik vardı. O belirsizlikte ortadan kalkarak Temmuz ayında yapım ilanına verildi. Hak sahipliğine TOKİ’den bakmaları, teyit etmeleri lazımdır. Çünkü bir bedel yatırıldı mı? TOKİ şartları neydi. O konuya tam hâkim değilim. Ayaküstü bilgilendirme yapmak istemem.
HOBİ BAHÇESİ ŞAHSA ÖZEL TUTULMAYIP NOTER
KURASIYLA VERİLECEK
Sezer Küçükkurt: Yeni HOBİ bahçeleri yapılıyor ve bunanla ilgili birçok soru alıyoruz. Burada durum nedir? Mağduriyet oluşacak mı hak kaybı olur mu?
Murat Öner: Bir kullanılan HOBİ bahçelerimiz var, bir de yapıp kurasını çekeceklerimiz var. Nisan ayı Meclis Toplantımızda almış olduğumuz karar gereğince inşallah bu hafta Encümene girer, netleşir. Nisan ayının 25’i gibi büyük ihtimalle talepler biter kurasını çeker Mayıs başında falan da inşallah teslim ederiz diye düşündüğümüz 229 adet Devlet Parkı’nın girişte sağ tarafta hobi bahçelerimiz var. Sol tarafta da yeni yaptığımız Hobi Bahçelerimiz var. Toplam 229 adet. Bunlara sıfırdan kura çekilecek. Çünkü bizim yedek listemiz yoktur. 229 adet Hobi Bahçemize direk Noter kurasıyla müracaat hakkına sahip yeni müracaat edenlere kura usulüyle verilecek. Bir tanesinin dahi A ve B şahsına ayrılıp kura dışı tutulup yer verilmeyeceğini Başkanımız söylemiştir.
KANAATİMCE ORTA YOL, SÜRE UZATIM BEDELİ ALINMASIDIR
Sezer Küçükkurt: Mevcut Hobi Bahçelerinde durum ne olacak? Vatandaş müracaat edip süre uzatımı talep edebilecek mi?
Murat Öner: Mevcutların bir yıl daha süreleri var. Yani bir dönem daha süreleri var. Süre uzatım olup olmayacağı yönünde sorular geliyor. Ama onunla ilgili ne tam bizlerin ne de Başkanımızın şu anda bize söylediği bir şey yok. Park ve Bahçeler Müdürlüğü bana bağlı olduğu için muhtemel bir şeye hazırlıklı olalım diyerek bir B planı çalışması yaptık. Kendimizce çalışma yaptık. Tabii bunu ilgili komisyonlarımıza veyahutta Başkanımıza anlatarak kabul görmesi halinde buna çözüm buluruz diye düşünüyorum. Çünkü o problemli bir konu. 2011 yılında Devlet Parkında yapılıp şu anda oturulan 112 adet Hobi Bahçesi var. Fuar Alanı’nda da 198 tane var. 2012-2013-2015 gibi o yıllarda peyderpey yapılmış 198 adet Hobi Bahçesi var. Devlet Parkının oradaki Hobi Bahçesi kullanım süresi 31 Ekim 2021 tarihinde sona erecek. Fuar Alanı çevresindekiler de 30 Nisan 2022 tarihinde bitecek. Yani onlarınki de aslına bakarsanız bu dönem sona erecek. Bunlardan sıkça bize ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e gelen süre uzatımı, ne olup kalacağına yönelik talepler var. Bu hassas bir konudur. Baktığınız açıya bağlı olarak sırada bekleyen bir sürü vatandaşımız var. Hobi Bahçeleri pandemiden sonra çok daha önemli bir hal aldı. İnsanlar toprakla konuşup toprağa gitmek istiyorlar. Aslına bakarsanız bu bir anlamda da sevindiriyor. Toprakla vatandaşlarımızı buluşturmak. Açıklamamız bu vesile ile ne kadar doğru olur bilemiyorum. Ama 2011 yılından bu tarafa yani 10 yıldır orayı kullananlar var. Yani eski Hobi Bahçelerini. Belki haklı olarak biz buraya alıştık düşüncesiyle süresinin uzatılmasını istiyorsunuz. Vatandaş olarak kendinize göre evet haklısınız. Sırada bekleyen vatandaşlar da var. Şuranın süresi bittikten sonra buraya müracaat edelim. Burayı biz de kullanalım biraz diye. Biz buradan bir kullananları iki bekleyen vatandaşlar arasında bir orta yol bulmak zorundayız. Bu meseleyi çözmemiz lazımdır. O orta yolda benim şahsi kanaatim Belediyemizi bağlamadan ifade ediyorum. Kullanıcılardan tekrar kullanmak isteyenlere Süre Uzatım adı altında buraya bir bedel öder de o bedel yeni Hobi bahçesi yapılmak üzere bir hesaba yatırılır. O bedelle de Hobi Bahçesi üretilirse o üretilen Hobi Bahçesini de sırada bekleyen vatandaşlara veya kura da yedek çıkacak vatandaşlara tahsis edecek olursak bir Hobi Bahçesinde duran vatandaşlarımız süre uzatım bedeli adı altında para yatırarak yerlerini kullanmaya devam ederler. Diğer sırada bekleyen vatandaşlarımız da herhangi bir mağduriyet bir haksızlık yaşanmaz kanaatini düşünüyorum. Ama bu toplumumuzda nasıl değerlendirilir; Bunu şu anda ben ön göremiyorum. Fakat hepimiz empati yapıp başkasının hakkına da geçmeden bir çözüm bulup üretmek lazım diye düşünüyorum. Yani zor bir soruyu yanıtladım.
DEPREM GERÇEĞİ OLMASA DA MÜLKİYET PROBLEMİ VAR
Sezer Küçükkurt: Kentsel dönüşümde vatandaş diyor ki, deprem konusu önümüze sürekli sunuluyor. Ama şehrin başka yerlerinde deprem olmayacak mı? 10 ve 20 katlı binaların olduğu yerlerde deprem olmayacak mı? Neden sadece burası için yani Mısri bölgesi için hep depremle korkutuluyoruz diye vatandaş soruları var. Bir de Mecidiye Mahallesi’nde yıkımı gündemde olan binaların durumu ne olacak?
Murat Öner: Öncelikle cevaplayamadığımız soru varsa ya da yeterli bilgi alamayanlar varsa Belediyemize buyursun gelsin. Birebir ilgilenme sözünü veriyoruz ki vazifemiz budur. Belediyecilikte gün, saat, dakika yoktur. 365×24 yani yılın her saati vatandaşımızın emrindeyiz. Mısri bölgemizde ki sıkıntı sadece deprem konusu değildir. Mısri bölgesinde ki şey çok daha farklıdır. Mısri’deki şey aslında hukuk, çözümsüz bir mülkiyet problemidir. Hiç deprem olmayacakmış gibi varsayalım. Bizim böyle bir kanuna yine ihtiyacımız vardır. Kesinlikle böylesi bir çözüm imkânı doğmuşken bu kanundan bizim faydalanmamız gerekiyor. Kanun açık seçik mülkiyet problemini çözerken, kanun yine açıkken niye bundan faydalanmayalım. Deprem yönüyle korkutmak gibi bir durumumuz yoktur. Böyle bir gerçek var mı? Evet var. İnşallah Allah beterinden saklasın. Kimsenin can ve mal şeyine bir olmasın Mısri Camiinde ki vatandaşlarımız depremi unutup mülkiyetle ilgili problemlerin çözümüne yönelik istişare yapılsın istiyorum.
MECİDİYE’DE DÜZGÜN
PARSELLER VE YAPILAR VAR
Sezer Küçükkurt: Mecidiye’de yeni binaların yıkılmasıyla ilgili olarak durum nedir?
Murat Öner: Onunla ilgili olarak Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Mecidiye’de ki binaların durumunu görüşmesinde dile getirdi. O bölgede Mecidiye Mahallesi’nin özellikle Sarıkız’dan Mecidiye Mahallesi içlerine giderken o bölgemizde düzgün parsellerimiz ve düzgün yapılarımız var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Afyonkarahisar Belediyesi olarak bizlerde tekrar bir raporlama yapıp bu çalışmanın neticesini Bakanlığa ileteceğiz. Bakanlıkta bunu tekrar değerlendirecek. Ama bu sadece o Mecidiye Mahallesinde belirli bir bölgemiz var. Bu bölge ile ilgilidir. O da göz ardı edilmiş değil. Evet, vatandaşın böyle bir talebi var. Haklı ve doğrudur. Başkanımız bunu hak sahiplerine de söyledi. Burada bir kentsel dönüşüm alanı belirlenirken aslında o alanın dışarıda tutulması gereken bir alandır. Teknik analizini yapmadım ama baktığımızda ilk algı onu söylüyor. Bunu da biz Belediye olarak çalışıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporlamasını yapıp, kamuya sunulacak. Orada oturan vatandaşlarımızın memnun olacağı bir karar çıkacağı düşüncesindeyim.
MEZARLIKLARIN 60-70 BİNE SATIŞINI DUYUNCA HEMEN YENİ PROJE YAPTIK
Sezer Küçükkurt: Yeni yapılan mezarlık konusunda kısaca bilgi verir misiniz?
Murat Öner: Mezarlıklar konusunda da bazen öyle talepler oldu ki bize mezarlıkların ticari olarak alınıp satıldığı 60-70 bin gibi rakamları duyunca hemen bir proje yaptık. Bayraktepe Mezarlığı girişinde sağ tarafta bin küsur adet mezarlık planlaması yaptık. İkili, üçlü, dörtlü olmak üzere küçük toplara numaralarını yazarak her bir vatandaş gidip tahsilât makbuzunu getirdi. Kamera altında kurasını çekti. Hiçbir vatandaşımıza ayrıcalık yapılmadı. Kime kuradan neresi çıktıysa orası onun mezarlığı haline geldi ve tahsisi belgesini anında aldı. Böyle adil bir çözüm bulduk. Yüzde 70’i bitti. Asri Mezarlığımız kadar orası kıymetli oldu. Adı gibi güzel bir Bayraktepe Şehitliği yapma projesi hazırlandı. Orasını da girişinden tüm alanlarına kadar Bayraktepe Mezarlığımıza geçmişlerimize layık olabilecek şekilde bakımı yapılacak. Yapılan mezarlıkları görüldüğünde bize en fazla asri mezarlıkla ilgili talep gelir. Şehrimize gelecek yar ve zarar dengesine göre konuları doğru mecralarda tartışmalıyız. Tüm cümlelerimizde yanlış görülebilecek veya incitici bir şey varsa affola. Bu şehirde yaşamak bir ayrıcalıktır. Allah bu şehri bir hazine olarak yaratmış içine de her türlü mücevheratı koymuş kıymetini bilelim. Bu şehre mana, değer katmak, manevi havada bu şehrin tadını çıkarmak istiyoruz. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek adına tüm vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımızı iletiyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi