Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

Top ateşleyip yerle bir edilen ilk Gözlemevi

Kocatepe Gazetesi 3 Şubat 2010 Çarşamba 02:00:00
  1. Gazali fetvasına göre yetiştirilen insanlarımız bilimsel eğitime kapılarını kapatmış, onun yerine geçirilmek istenen dinci, sözde bir İmam Hatip düzeni çocuklarımızı hem kara cahil, hem de doğmatik düşünceye yatkın bir biçimde yetiştirdiği için kendi tarihimizi de dünya tarihini de bilemiyoruz.
Çocuklarımıza Galile’yi öğretiriz; o da yalan yanlış. Ama yine de herkes Galile’yi tanır. Ama Os-manlı döneminin en büyük alimi Takiyettin’den kim-senin haberi yoktur.
Takiyettin Osmanlı ali-midir. 1520 yılında Mısır’da doğmuştur. İyi bir eğitimden sonra Ternis Kadılığına atanmıştır. Kadı olduğu sırada 25 metre derinliğinde bir kuyu kazdırarak gözlemlerde bulunmuştur. Bu araştırmaları Galile’nin yargılanışından 30 yıl önce yapmıştır.
Daha sonra İstanbul’a gelen Takiyettin Mustafa Çelebi’nin ölümü üzerine 1571’de Müneccim Başı’lığa atanmıştır.
Takiyettin dönemin Padişahı III. Murat’a ünlü devlet adamı Uluğ Bey’in yaptığı yıldız kümelerinin, burçların durumunu gösteren horoskopların dayandığı hesapların eskidiğini, yeni gözlemler yapılması gerektiğini bildiren bir rapor verir. İşte padişaha bir rasathane kurulması için rapor veren Tatiyettin zamanının en büyük matematikcisi ve müneccimidir.
III. Murat Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’ya ve ünlü bilgin Seduddin Efendiyi 1575’te bu yeni gözlemevinin yani rasathanenin inşası için görevlendirir.
İstanbul’da Tophane sırtlarında kurulan Gözlemevi, Avrupa’da hayranlıkla anılan, benzerlerinden hiç de aşağı kalmaz. İçinde dönemin pek çok araç ve gerecini kendisi üretmiştir. Matematik ve astronomi alanında özgün gözlemler ve hesaplamalar yapmıştır.
Emrinde 15 başka bilgin çalışan Takiyettin müneccimbaşı saraydaki pek çok kişinin kıskançlığını üzerine çeker. Sonunda 1580 yılında III. Murat Kaptan’ı Derya Kılıç Ali Paşa’ya bir hattı humayun göndererek gözlemevinin yıkılmasını emreder. Kılıç Ali Paşa gemileriyle bir gece Tophane önüne gelir. Reşathaneyi yerle bir eder. Bu günkü işlerliği ile gözlemevinin önemini belirtmeye gerek var mı?
Bu olay Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasındaki zihniyeti yansıtan bir olaydır.
BOP-GOP projeleriyle paylaşılmaya çalışılan topraklarımıza neden sahip olamadığımızı da anlatan bir olaydır. Tarihimizi iyi okuyalım iyi öğrenelim diyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER