Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toptaş, Bakan Yıldız’a atamaları sordu

Bu haberin fotoğrafı yok
Toptaş, Bakan Yıldız'a atamaları sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, Bakanlar Kurul Kararıyla, Jersey Adalarında tescilli Turkish Petroleum International (TPIC) Ltd şirketine yapılan atamaları sordu

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Bakan Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
Toptaş, TPAO 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 583.maddesi hükmü çerçevesinde alınan 28 Temmuz 1988 tarih ve 8813180 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Jersey Adalarında tescilli Turkish Petroleum International (TPIC)Ltd şirketini kurulduğunu hatırlattı.
Bakanlar Kurulu Kararına göre şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü TPAO Personeli arasından TPAO Yönetim Kurulunca atandığını, ancak daha sonra yapılan bir düzenleme ile Bakanlar Kurulu Kararı değiştirilerek dışarıdan da Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür atanmasına müsaade edildiğini ifade eden Toptaş, Bakan Yıldız’a şu soruları yöneltti:
“TPIC Başkanı Mithat Cansız; daha önce BOTAŞ Genel Müdürlüğüne Kararnamesi yazıldığı halde Cumhurbaşkanlığı’ndan kamu hizmeti yeterli olmadığı gerekçesiyle BOTAŞ Genel Müdürü olarak ataması gerçekleştirilememiştir. Buna rağmen anılan kişinin 233 sayılı KHK hükümlerine rağmen TPIC Başkanlığına atanmasını doğru buluyor musunuz?
TPIC Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Mithat Cansız, son dönemlerde yapılan ‘teftiş, inceleme ve soruşturma sonuçlardan rahatsız olduğu’ bu bağlamda TPAO’nun bağlı kuruluşu olduğu Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na TPAO yöneticileri ve TPAO Teftiş Kurulunu şikayet ettiği, bunun üzerine, TPAO’ya Bakanlar Kurulu kararı ile TPIC Ltd ve TPPD A.Ş’ye verilen denetim yetkisinin tarafınızdan 25 Mayıs 2012 tarih ve olurları ile ikinci bir talimata kadar elinden almış ve bu talimatı 1 Haziran 2012 tarihindeki yazı ile gereği yapılmak üzere TPAO Genel Müdürlüğüne gönderildiği doğrumudur?
TPIC sermayesinin tamamı TPAO’ya ve dolayısıyla Devlete ait bir şirket olduğu halde, kamu parası ile uluslar arası türev piyasada Swap işlemleri tespit edildiği doğrumudur? Doğru ise Genel Müdür, Yönetim Kurulunun verdiği yetkileri aşmış mıdır?
10 – 17.05.2011 tarihleri arasında 594 bin 113,46 dolar zarar ettiği tespiti yapılıp zarara uğratan TPIC Başkanı Mithat Cansız ve Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Kaleli hakkında disiplin uygulaması yapılmış mıdır? Yapılmamış ise ne gibi bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz?
TPAO’nun yurt dışı şirketi olan TPIC, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO ile 2004 yılında sınır ticareti kapsamında ticaret yapmış fakat savaşın patlak vermesi üzerine SOMO’da olan 13 milyon dolar alacağı ortada kaldığı iddiaları doğrumudur? TPIC bu ortada kalan parayı almak için herhangi bir girişim ve hukuki işlem yapmış mıdır?
TPIC’te çalışan personelin istihdamı 233 KHK hükümlerine tabi olduğu halde, Kamu Personeline özgü sınavla personel alımı yapılması gerekirken, sınavsız ve dışarıdan personel alımı yapıldığı doğrumudur? Geçmişte bu tür işlemler sonucunda, TPAO Genel Müdürünün yakınlarını işe aldığı gerekçesiyle soruşturma açılmış mıdır? Şimdi bu konuda soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
TPIC, Irak’ta bulunan ve SOC kontrolünde ve BP çalışma alanı olan Sout Rumelia sahasında kazılacak 45 petrol kuyusu için teklif vermiştir. Sözleşme 14 Mart 2010 tarihinde imzalanmıştır. TPIC ayrıca bu proje için Suriyeli bir şirketle ortaklık kurmuş ve 14 Ağustos 2011 tarihinde 5 kuyunun sondajı tamamlanmıştır. 5 kuyunun bedeli TPIC tarafından gösterilecek olan Ziraat Bankasındaki hesaba yatırılması gerekirken yatırılmayıp, Ziraat Bankası yerine İlk 4 kuyunun bedeli 19 milyon dolar, SOC firması tarafından TBI Banktaki TPIC hesabına yatırılmış, fakat bu paraya TBI bank el koymuş ve Suriyeli ortak firma kullandığı krediyi almıştır. Sözleşmeye göre Ziraat Bankasına yatırılması gerekirken bu para kimin talimatıyla TBI Bankasına yatırılmıştır? Bu süreçte TPIC’e ait olması gereken 19 milyon dolar paranın durumu hakkında bir soruşturma yaptırmayı düşünüyor musunuz?
Sout Rumelia sahanın sahibi BP şirketi kalan diğer kuyuların açılması için yeni şartlar öne sürmüşmüdür? TPİC’in kazandığı 5 kuyu bedeli hala yatırılmış mıdır?
Sözleşme gereği TPIC lehine 10 milyon dolar ceza ve bekleme için 10 milyon dolar ücret tahakkuk etmesi gerekirken TPIC, kestiği ceza ve bekleme faturalarını iptal edilerek BP firmasının yeni şartlarını kabul edilip devam edildiği iddiaları doğrumudur?
10 Temmuz 2007 tarihinde komisyon raporunda arsanın ipotekli olduğu, eğilimli olduğu, gerilim hattının geçtiği,3.derece sit alanı olduğu belirtildiği halde İzmir Aliağa ilçesinde Dolum ve Depolama tesisi olarak kullanılmak üzere eski bayiden 33 dönümlük araziyi TPPD satın alınmıştır. Bu arsa ile ilgili araştırma sonuçlarımızda TPIC e ait alt şirket TPPD şirketi tarafından 2 milyon 650 bin TL’ye satın alınmış, 2007 yılında 927 nolu yevmiye ile 3 şahısa 1 milyon 415 bin 100 TL’ye satılmıştır. Yine aynı yıl 1 milyon 417 bin 750 TL’ye Tunga Petrol Ltd Şirketine satılmış ve aynı gün 2 milyon 500 bin TL ile TPPD geri satın alınmıştır. Bu işten TPPD 1 milyon 82 bin 250 TL zarar etmiştir. Bu konuda her hangi bir soruşturma açılmış mıdır?
TPAO Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıparmak’ın TPPD Yönetim Kurulu üyesi olduğu dönemde kardeşine yaklaşık 1 milyon 500 bin dolar hibe verilerek TPPD Bayiliği verildiği, sözleşme koşullarını yerine getirmediği halde, bu petrol bayisi ile hiçbir şey yokmuş gibi hala çalışılmakta ve bu Bayinin sözleşmesi devam ettiği iddia edilmektedir. Bu tür bayilik işlemi yapılmışmıdır? Bayilik anlatıldığı şekilde sürmektemidir?” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti