Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toptaş: Hiç kimse bu fiyata kayısıyı ağaçtan toplamaz

Bu haberin fotoğrafı yok
Toptaş: Hiç kimse bu fiyata kayısıyı ağaçtan toplamaz

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, kayısı fiyatlarının 15 kuruşa düşmesiyle ilgili olarak “Hiç kimse bu fiyata kayısıyı ağaçtan toplamaz” dedi

Toptaş, çiftinin bu ürünü bu fiyata toplamasının mümkün olmadığını belirterek, kayısının ağaçta kalmasının çiftçi için daha karlı olduğunu söyledi. Ahmet Toptaş, “Kayısının şu anda piyasa fiyatı 15 kuruş, bu işin ilacını, mazotunu, sulamasını, işçiliğini bir kenara bırakın bu ürünü daldan toplamak bile zarar. Bir işçi taş çatlasa günde yüz kilo kayısı toplar 15 kuruştan 15 TL, bir işçinin günlük yevmiyesi 30 TL, yani çalıştırdığınız işçi başına 15 TL zarardasınız. Hiçbir çiftçi kayısı toplamaya bile kalkmaz bırakır dalda çürüsün daha karlı” diye konuştu.
HEP AYNI
ZİHNİYET AYNI SONUÇ
AK Parti Hükümetinin bu durumu geçen yıl patateste yaptığını ve 300 bin ton patatesin depolarda çürüdüğünü hatırlatan Toptaş, şunları kaydetti: “Fındıkta aynı durum yıllardır var. Vişne ve kirazın fiyatı son bir aydır sürekli düşüyor. Her hasatta söylüyoruz bu ürünlere prim verin ki değeri artsın diye ancak duyan yok. Kayısıya kilo başına 5-10 kuruş prim versen bu kayısı ağaçta çürümez insan midesine girer. Milli servet ağaç dalında çürümeye mahkûm. Sen bu primi verdiğin zaman çifti fiyatların yükseleceğini ümit edip bu ürünü toplayacak. Beklide piyasa hareketlenip fiyatlar artacak”
ÇİFTÇİNİN ARTIK HİÇBİR ÇIKAR YOLU KALMADI
Çiftçilerin durumlarına değinen CHP Milletvekili Toptaş, “Çifti borç batağında yüzüyor. Petrolcüye mazot borcu var, kooperatife gübre ilaç borcu var, işçiye emek borcu var, bankalara ne kadar borcu olduğunu ise meçhul. Ekiyor, uğraşıyor, yetiştiriyor para kazanamıyor. Üreticinin artık hiçbir çıkar yolu kalmadı” şeklinde konuştu. (Kocatepe)