Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toptaş’tan Bakan Yılmaz’a soru önergesi

Toptaş’tan Bakan Yılmaz’a soru önergesi
Toptaş’tan Bakan Yılmaz’a soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a İşsizlik oranının belirleme yöntemlerinin nasıl olduğunu ve son 2 yılda bu yöntemin kaç kez değiştirildiğini sordu

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, TBMM Başkanlığına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Toptaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) birçok alanda yaptığı istatistiksel araştırmalar sonrası elde ettiği rakamları kamuoyuyla paylaştığını hatırlatarak, işsizlik oranlarını da açıklayan TÜİK’in son yıllarda hesaplama yöntemlerini sık sık değiştirme yoluna gittiğini, bu değişiklikler sonrasında da güvenilir ve sağlıklı veriler sunma özelliğini kaybettiğini ifade etti.
“Diğer bir ifadeyle açıklanan veriler gerçeği yansıtmamakta, merkezi idarenin istediği verileri tutturmak için müdahaleler yapıldığı gözlemlenmektedir, son açıklanan işsizlik rakamlarıyla da bu oranlar açıkça görülmüştür” diyen Toptaş, Bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti:
“TÜİK işsizlik oranlarını belirleme yöntemlerinde son 2 yılda kaç defa değişiklik yapmıştır? Bakanlık olarak TÜİK verilerinin doğru ve sağlıklı olup olmadığı konusunda ki düşünceleriniz nedir? Bakanlığınıza bağlı TÜİK’in önümüzdeki aylarda işsizlik oranlarını belirleme yöntemlerinde değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız nasıl bir çalışma olacaktır? Geçtiğimiz ay kullanılan anket ve istatistiğin hesaplama yönteminin değiştirilerek işsizlik rakamlarını 1 milyon azaltıldığı doğru mudur? Son açıklanan işsizlik oranları öncesi yapılan çalışmada ‘Son bir ay içinde bir gün çalıştınız mı?’ sorusunu değiştirerek ‘Son bir ay içinde 1 saat çalıştınız mı?’ şeklinde sorulmasındaki amaç nedir? İşsizlik oranının düşük gösterilmek için bu tarz çalışmalar yapıldığı iddiaları doğru mudur?” (Kocatepe)