Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TÜP BEBEK-SUN’İ DÖLLENME – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 20 Eylül 2018 Perşembe 10:14:59
 

Sevgili Peygamberimiz: “Çoğalınız, ben kıyamet günü ümmetimin çokluğu ile övünürüm“ demiştir. Bu bakımdan çocuk doğurmak dinimizce teşvik edilmiş, Peygamberimiz: “Çocuk doğuran çirkin bir kadın, doğurmayan güzel bir kadından daha hayırlıdır.” buyurmuştur. Ayrıca çocuk sahibi olmak her çiftin isteği arzusu ve hayalidir. Fakat bu istek ve hayal bazı sağlık durumları yüzünden gerçekleşememektedir. Çocuk doğurmanın gerçekleşmediği durumlarda başta tedavi olmak üzere dinimiz bazı yöntemlerin kullanılmasına izin vermiştir.
Dinimize göre bütün nimetler gibi çocuk da Allah’in bizlere verdiği en güzel bir nimettir. Nitekim Yüce Rabb’imiz şöyle buyurmaktadır: “Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. O; ne dilerse, onu yaratır. Kimi dilerse ona kızlar bağışlar, kimi dilerse ona erkekler lutfeder. Yahut erkekler, dişiler olmak üzere çift verir. Kimi de dilerse onu kısır bırakır. Şüphesiz O hakkıyla bilendir, her şeye kadirdir.” (Şuara suresi/49–50)
Allah Teâlâ her şeyi bir sebebe bağlamıştır. İlim adamları tarafından Tabiat Kanunu da denilen bu sebepleri araştırıp keşfetmek ve meşru bir arzuya kavuşmak için uygun sebeplere sarılmak kader inancı ile çatışmadığı gibi ayrıca dinimizce teşvik edilmiştir. (okuyun- düşünün-tefekkür edin-ilim öğrenin –araştırın gibi ) B u bakımdan bir takım nedenler yüzünden çocuk sahibi olamayan eşlerin tedavi olmaları ve tedavi sonucu çocuk sahibi olmaları dinimizin de tavsiye ettiği bir durumdur.
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olmak için kullandıkları yöntemlerden birisi de “Tüp Bebek“ yöntemidir. Tüp Bebek yöntemi; bir nevi sun’i döllenme olup, erkeğin sperminin alınıp, uygun laboratuar ortamında kadının yumurtası ile döllendirilmesi, sonra da kadının rahmine konularak hamileliğe ve doğuma imkân sağlamaktır. Fakat bu işin de bir takım kural ve esasları vardır. Bu durum özellikle Batı’da toplumun ahlaki ve dini kuraları ile çelişen durumlar yaratmıştır.
İslam’a göre ancak:
Evli-nikâhlı olan bir eşin spermi ve yumurtası dış ortamda döllendirilir ve aynı kadının rahmine yerleştirilir. Döllenen bu yumurtanın erkeğin ikinci bir karısının rahmine koyulması dahi dince uygun değildir.
Birbirleriyle evli olmayan fertlerin bu işi yapmaları dinen yasaktır. Yine tıp dilinde “ Taşıyıcı Annelik “ olarak bilinen ve özellikle Batı’da yaygın olan başkası tarafından döllenmiş yumurtaların taşınması da haramdır.
Döllenmenin ve hamileliğin üç unsuru olan, sperm, yumurta ve rahmin üçü de birbiriyle evli çiftlerde olursa bu yöntemle hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak dini açıdan uygundur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER