Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turizmde ortak bir çatı için görüş birliği var

Turizmde ortak bir çatı için görüş birliği var
Turizmde ortak bir çatı için görüş birliği var

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Sandıklı Park Otel’de Turizm İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Sandıklı Kaymakamı Köksal Şakalar, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, İl Genel Meclisi Üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar İl Koordinatörü ile Zafer Havaalanı Türk Hava Yolları Temsilcisi, otel sahipleri ve genel müdürleri ile seyahat acentelerin temsilcileri katıldı.
Toplantıyı yöneten Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar’daki potansiyelin doğru bir şekilde harekete geçirilmesi için, turizmdeki tüm paydaşlara görev düştüğünü belirtti. Tutulmaz, “Tanıtımın başarılı olması için tanıtıma ihtiyaç var mı yok mu? Bunu iyi tespit etmemiz lazım. Bence tanıtıma ihtiyaç var. Bunu yapabilmemiz için kamuya düşen görevler var, yatırımcı konumunda olanlara düşen görevler var. Bizim profesyonelce çalışmamız lazım, bunun için de kamudan kaynak aktarmamız lazım, özel sektörün de buna önem vermesi lazım” dedi.
ORTAK HAREKET EDİLMELİ
Ortak hareket edilmesi halinde sorunların aşılacağını kaydeden Vali Tutulmaz, “Ortak hareket ederek fiyatları kırmadan hizmetin gerçek karşılığını alma imkanı olabilir. Bunun da yola ortak bir çatı altında birleşmekten geçiyor. Bunun iki yönü olmalı, bu tür ortak problemlerin çözümünde hareket etmeli, bir diğeri de tanıtım konusunda rol oynamalı. Bu konuda da aşağı yukarı bir ortak görüş var. Bize düşen de bunu kısa sürede organize edip bu yapıyı oluşturmamız, önümüzdeki yıllara emin adımlarla yürümektir” diye konuştu.
ACENTELER, TURİZMİN PARÇASI OLMALI
Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren turizm acentelerine de seslenen Vali Tutulmaz, “Yolların merkezinde olmamız, ulaşımı daha kolay hale getirmektedir. Havaalanının yeterince kullanılmadığını görüyoruz. Bunun da sebebi, büyükşehirlere yakın olmamızdır. Yurtdışından gelenler için havaalanı cazip, ancak Ankara, İzmir gibi bölgelere yakın olmamızdan dolayı havaalanında sıkıntı yaşıyoruz. Acentelerin Hacc ve Umre dışında da gerçek anlamda turizme katkısının olması gerekiyor. Dünyada turizm, acenteler üzerinden konuşulur. Bizim Afyonkarahisarımız’daki ziyaretlerin geneli, bireysel anlamdadır. Bizim bu konuda acentelerimizin daha iyi bir çalışma içinde olması gerekiyor. Burada TÜRSAB’a büyük bir iş düşüyor. Bu kendileri için bir kazanç yöntemidir, Afyonkarahisar için de ziyaretçi çekmenin yoludur. TÜRSAB’a çağrı yapıyorum. Kendilerini gerçek anlamda turizmin bir parçası haline getirsinler” ifadelerini kullandı.
YATAK KAPASİTESİ 36 BİNE ULAŞACAK
Kent genelindeki konaklama yatak sayısının arttığına dikkat çeken Tutulmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
“İlimizde 24 bin yatak kapasitesi var. Proje aşamasında ve yapımı tamamlanacak otellerle birlikte bu kapasite 36 bine yükselecektir. Bu kapasite sayesinde yeni yeni turizm alanları gelişiyor. Mesela kongre turizminin önemli bir kaynağı olabiliriz. Daha önce bu yönde çalışmalar olmuş fakat yeterli gelmemiştir. Bu anlamda tanıtımları artırmamız gerekiyor. Bu yıl yine merkezde 60’a yakın spor kulübü ilimizde kamp yaptılar. Önümüzdeki günlerde bu faaliyetler daha da çok artacak. Spor turizmi de ilimizde her geçen gün gelişmektedir. Motor sporları alanlarında da ilimiz emin adımlarla ilerliyor. Tüm bunların alt yapısında yine otellerimiz vardır. Ancak otellerimiz yeterli bir şekilde bu imkanlarını kazanca çevirebiliyor mu, bu yönde sorunlar var mı bunları konuşacağız. İşte şu anda gerçekleştirdiğimiz toplantı sayesinde kazancımızı nasıl arttırabiliriz konusuna kapı aralamış oluyor. Sektör temsilcileri, kamu ve basın bir araya geldi. Bu toplantıda verimi artırmak için önemli kararlar alacağımıza eminim.”
5 MİLYON KİŞİ
AFYON’DAN GEÇTİ
Afyonkarahisar’ın coğrafi olarak avantajlı bir konumda olduğunu hatırlatan Tutulmaz, “Bayramda yaklaşık 5 milyona yakın kişi Afyonkarahisar’dan geçti. Bu sayının en az yüzde 5’ini ilimizde ağırlasak bu ilimiz için çok büyük kazanım olur. Sonuç olarak ilimizdeki mevcut turizm alanlarını ortak çalışmalarla tanıtarak ziyaretçi sayısını artırmamız gerekiyor. Ayrıca tanıtım için kamu, turizm sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, acenteler ve özel sektör temsilcileri bir araya gelerek dayanışma halinde olunmalı ve etkin bir şekilde çalışmalar yürütülmelidir” dedi. >> Murat ARISOY’un Haberi

 

TERMAL VE ÇAMUR FESTİVALİ DÜZENLENECEK

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, Kasım ayında Termal ve Çamur Festivali yapılacağını belirti. Tanır, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün paydaş olduğu Başbakanlık Tanıtma Fonu’na sunulan Termal ve Çamur Festivali projemiz Eylül ayında kabul edilmiştir. 650 projeden kabul edilen 25 proje arasında yer almıştır. 20 Kasım’dan sonra gerçekleştireceğimiz festival ile ilgili Termal ve Çamur Festivali ile ilgili panel hazırlığı, tanıtıcı film hazırlanması, logo çalışması, afiş ve broşür çalışması ve paydaşlarla istişare yapılacak. Bu çerçevede termal turizmle ilgili kısa film yarışması, termal ve sağlık turizmi ile ilgili panel, çamur güreşleri ve ödül töreni yapılması planlanıyor” ifadelerini kullandı.
TURİZM, SADECE
TANITIMDAN İBARET DEĞİL
Müdürlük ve Bakanlık olarak turizmi geliştirme noktasında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tanır, “Turizm sadece tanıtımdan ibaret değil, konaklama tesislerinden ibaret değil. Eğitim olacak, altyapı olacak. Bu konuda planlı olmak gerekir. 2023 Turizm Strateji Planı var. O plana göre planlama, yatırım, örgütlenme, iç turizm, araştırma ve geliştirme, ulaşım ve altyapının geliştirilmesi, tanıtım ve pazarlama ve eğitim alanlarında çalışmalar yapılıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarından oluşan ekiple 7-13 Ağustos 20174 tarihlerinde ilimizde, Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan program dahilinde ilimiz merkez ve ilçelerindeki mevcut turizm potansiyelimizin geliştirilmesine yönelik kültürel ve turistik değerlerimizde alan çalışması yapılmıştır” dedi.

 

PARK OTEL’DEN SİTEM VAR

 

Toplantının ev sahibi olan Park Otel’in Müdürü
 Ahmet Yılmaz Yavuz, Afyonkarahisar’ın tanıtılması noktasında gördüğü eksiklikleri dile getirdi

 

Park Otel Müdürü Ahmet Yılmaz Yavuz, “Afyon tesisleri içerisinde ilçemiz; siyasi, kamu ve termal misafir gözü ile 2’nci sırada talep görmekte bu talebi böylesi konuma getiren ise yatırımcılar değildir; kamuda konaklama ihalesi yapılacak olsa bile bu ihalelerde şartnamede öncelikle il merkezinin sınırları içerisinde merkez kuş bakışı 10 kilometre, otogara 8 kilometre uzaklıkta olması gerekli notu zaten bizlerin 1-0 mağlup başlamasına sebep olmaktadır” dedi.
Yavuz, şöyle devam etti:
“İlçe olarak ya da oteller olarak misafirlerimize Frigya, Afyon Alışveriş Merkezi, Afyon Evleri, Karahisar Kalesi, Mevlevihane vb. yerlerin tanıtımı için otellerimizden Afyon, gezi düzenlerken, aynı ilgiyi maalesef ilçemiz ve otelleri görememektedir. Afyon kültürel zenginliklerinin tanıtımında otobüs ve rehber, Turizm İl Müdürlüğünce belirli günlerde Afyon bilgilendirmesi yapılmakta, fakat bu aracın il sınırları dışına çıkmasının uygun olmaması da manidardır. Afyon otelleri bugün Afyon’a 50 kilometre uzaklıkta olan Zafer Havaalanı mücadelesini verirken bize 135 kilometre olmasından dolayı dile getirilmemesi çok üzücü bir durum. Buradaki tüm tesisler turizm adına kendi kendine yetmeye çalışan, günü kurtarma ve ayakta durma çabaları bana göre takdire şayandır ki bu kadar tesis ve kültürel zenginliğe sahip ilçemizde Turizm İl Müdürlüğü çatısı altında danışma veya rehberlik hizmeti verebilecek bir kurum bile yoktur.”

 

PLANLAMA YAPILMALI

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Dumlupınar Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Şenel, bir master planı yapılması gerektiğini söyledi. Bilal Şenel, “Geçmişten bugüne kadar yapılan çalışmalarda bölge turizmi belirli bir seviyeye gelmiştir. Amatör ve samimi duygularla yapılan bu çalışmaların 3-10-50 yıllık master planına ihtiyaç vardır. Bu master planının planlanması ve tamamlanmasıyla belirli bir merkezle koordineli bir şekilde götürülerek şehirde Turizm Kültürü’nün geliştirilmesinin ve turizm adına katkıda bulunulmasına, dünya markası olması adına profesyonel ekiplerin ve yöneticiliği tanıtım ve satış stratejisi belirlenerek hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Mevlevilik kültürü, Kurtuluş Savaşı ve bunun gibi değerlerimizin hikayelerini oluşturarak şehrimizin kültürünü turistlere daha cazip halde anlatılmasını sağlayabiliriz” dedi.