Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk-İş’ten “kiralık işçiye” protesto – Kocatepe Gazetesi

Türk-İş’ten “kiralık işçiye” protesto – Kocatepe Gazetesi
Türk-İş'ten "kiralık işçiye" protesto

Türk-İş’e bağlı sendika yönetici ve üyelerinin de destek verdikleri imza kampanyası dün öğlen saat 12.00’de İmaret Camii hamamı önünde açılan stantla başlatıldı. Dün başlayan kampanya 4 Mart Cuma akşamı saat 18.00’e kadar devam edecek.
DÜZENLEME TEHDİT NİTELİĞİNDE
Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi kapsamında birçok konuyu tartışmaya açan 64. hükümetin ilgili kanun tasarısını 8 Şubat 2016 tarihinde TBMM’ye sevk ettiğini söyledi. Birçok işçiyi yakından ilgilendiren ve “kiralık işçiliği” yasal zemine oturtan bu düzenlemeyi, kamuoyunun geçmişteki tartışmalardan hatırlayacağını dile getiren Uslu; “2009 yılında yasalaştırılmak istenen ve sosyal tarafların haklı gerekçelerle verdikleri tepki üzerine Sayın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen bu tasarı, daha sonra bir kez daha TBMM gündemine getirilmiş; ancak çalışma hayatında yol açacağı olumsuzluklar dikkate alınarak geri çekilmiştir. Şimdi bir kez daha TBMM gündemine taşınan düzenleme birçok işçi için tehdit niteliği taşımaktadır” dedi.
ÇALIŞANIN YASAL
GÜVENCELERİ KALDIRILIYOR
Tasarıyla, işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 25’i kadarının “kiralık işçi” olmasına olanak sağlanacağına dikkat çeken Muharrem Uslu, 1 ila 10 arasında çalışanı bulunan KOBİ’ler için bu sınırlamanın da bulunmadığını belirtti. Uslu; “İstihdamın yüzde 60’nı oluşturan KOBİ’lerin istediği kadar kiralık işçi çalıştırmasının yolunu açmaktadır. Büyük işletmeler de dikkate alındığında, mevcut çalışanların yaklaşık 10 milyonunun çalışma biçimi değiştirilerek ‘kiralık işçi’ yapılmasının yolu yasal olarak açılmaktadır. Sosyal tarafların görüşü alınmadan TBMM’ye gönderilen tasarıda, işverenin ‘kiralık işçiyi’ istediği koşullarda çalıştırmasının da yolu açılmakta ve çalışanın yasal güvenceleri ortadan kaldırılmaktadır. Buna göre işveren ‘esaslı bir gerekçesi’ varsa, kiralık işçiyi emsal işi yapan işçilerden farklı koşullarda çalıştırabilecektir” diye konuştu.
DÜZENLEME PARALI KÖLELİK
“Siparişlerim var” gerekçesine sığınan bir işverenin, kiralık işçisini fazla mesai, dinlenme hakkı, haftalık izin gibi haklardan mahrum bırakarak çalıştırabileceğine dikkat çeken Uslu; “Bu tür suistimallerin önlenmesine yönelik olarak hiçbir düzenleme tasarıda yer almamaktadır. AB ülkelerinde dahi sıkıntılı uygulamalara neden olan ve bu nedenle tartışılan kiralık işçilik düzenlemesi, Türkiye gibi çalışma hayatındaki kuralları henüz oturmamış bir ülkeye uygulandığında çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır. Taşeronluk uygulamasını dahi çalışanlar için aratacak olan bu düzenleme, modern dünyanın adeta ‘paralı kölelik’ sistemidir. Çalışanların her türlü yasal güvenceden koparıldığı bu sistem, çalışma hayatındaki dengelerin işçiler aleyhine ciddi bir biçimde bozulmasıyla sonuçlanacak ve çalışma barışını tehlikeye atacaktır” şeklinde konuştu.
MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEK
Muharrem Uslu Türk-İş olarak, mevsimlik tarım işçileri, evde bakım hizmetleri ile ev temizlik işlerinde çalışanların sosyal güvenceye kavuşturulmaları için düzenleme yapılmasını gerekli bulduklarını söyledi. Uslu sözlerine şöyle devam etti: “Bu ihtiyaç, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasının gerekçesi olmamalıdır. Türk-İş olarak, birçok çalışan için ‘mayınlı alanlar’ oluşturacak ‘kiralık işçi’ düzenlemesine karşı duracağımızı açıkça beyan ediyoruz. Kamuoyunu ve meclisteki siyasi partileri bilgilendirme çalışmalarımıza hız kazandıracağız. Hükümetin sosyal tarafların uyarı ve itirazlarını dikkate alacağını ve bu yanlıştan döneceğini umut ediyoruz. Türk-İş olarak çalışanlarımızın haklarının korunması mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.” >> Burcu AYDIN’ın haberi