Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Türkçe Olimpiyatları – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 2 Mayıs 2012 Çarşamba 03:00:00
  Son yıllarda ülkemizin büyük ilgi gören etkinliklerinden birisi olan Türkçe Olimpiyatları yine gündemde. Afyonkarahisarlılar Türkçe Olimpiyat-ları’nın coşkusu ile ikinci kez buluşacaklar.
Türkçe Olimpiyatları’nın Afyonkarahisar ayağının tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda aldığımız notları biraz gecikmeli de olsa, aktarmak istedik bugün sizlere.
Notlarımızın ilk bölümü Türkçe Olimpiyatları Düzenleme Komitesi Başkanı Dt. Celalettin Soner’e ait.
Afyonkarahisarlılar’ın yakından tanıdığı Celalettin Soner yüzyılımızın en büyük Türk markası olan Türkçe Olimpiyatlarını herkes bildiğini, kendilerinin “malumun ilanı”ndan başka bir şey yapmadıklarını belirtiyor.
Soner, Türkçe’nin dünyada yaygın dillerden birisi olduğunu, fakat bu dile gerektiği gibi sahip çıkamadığımızı anlatıyor. Gazetecilikten örnek veren Celalettin Soner, gazeteciler için birinci önceliğin Türkçe olması gerektiğine işaret ediyor. Haberlerin güzel bir Türkçe ile yazılması gerektiğini, cümlelerin anlaşılır olması gerektiğini vurguluyor. Bunu takip eden bir kurumun olmamasından dert yanıyor.
Soner, Türkçe ile ilgili tespitlerini şöyle sürdürüyor: “Mesela doktor olacaksınız. Türkçeyi ne kadar güzel kullandığınıza değil, İngilizce’yi ne kadar bildiğinize bakılıyor. Türkçe’yi 200 kelime ile konuşsanız bile, İngilizce’yi anadiliniz gibi biliyorsanız, başarılı kabul ediliyorsunuz.
Üniversitede öğretim görevlisi olmak istediğinizde de durum aynı. Yabancı dile, Türkçe’den fazla önem veriliyor. Başbakanımız, Türkçe ile ilgili bir konuşma yaptı. Çok güzel bir konuşmaydı. Bir dil, yasaklarla, kanunlarla korunamayabilir. Doğru. Ama en azından esnafın tabelasında Türkçe kelimeler kullanması teşvik edilebilir.”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Türkçe Olimpiyatlarını düzenleyen organizasyonun tarihte iki örneği olduğunu belirtiyor. Bunlardan birisinin Avrupa’da Endülüs Medeniyeti’ni kuran Müslümanlar olduğunu hatırlatan Başkan Çoban, “Emeviler döneminde Tarık Bin Ziyad’ın emrindeki Müslüman kuvvetlerle birlikte Avrupa kıtasına ulaştıktan sonra gemileri yaktığını hatırlatan Çoban, tespitlerini şöyle sürdürüyor:
“Tarık Bin Ziyad böylelikle askerlerine geriye dönüşün olmadığını, başarıya mecbur olduklarını anlatmıştır. Arkamızda düşman gibi deniz, önümüzde deniz gibi düşman parolası ile yüzyıllar süren bir medeniyet kurulmuştur. İşte Türkçe Olimpiyatları’nı düzenleyen organizasyon da buna benzemektedir. Bu gönüllüler gittikleri ülkelerde büyük sıkıntılarla yüzyüze gelmişlerdi. Ama başarmadan dönmediler. Dönemezlerdi.”
İki ismin Türkçe Olimpiyatları ile ilgili sözlerini aktardık sizlere, kayda değer bulduğumuz için.
Kısa süre içerisinde Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin pek çok yerinde gösterilecek olan Türkçe Olimpiyatlarının tanıtım filminin final cümlesi de oldukça çarpıcı idi. Hemen hemen her ırktan çocuğun Türkçe ile olan bağlarının gösterildiği, Türkiye’nin her kesiminden ünlü isimlerin Türkçe Olimpiyatları ile ilgili görüşlerini aktardığı film, şu çarpıcı cümle ile dikkatleri topladı:
“Pek çokları açısından dünya kıyamete, yok oluşa doğru giderken, onlar YENİ BİR DÜNYA diyorlar.”
Bu yıl Türkçe Olimpiyatları Afyonkarahisar’da 2’inci kez düzenlenecek. Hazırlıkları sürüyor. Afyonkarahisar ayağı 1 Haziran 2012 cumartesi günü saat 20.30’da Atatürk Stadı’nda gerçekleştirilecek olan Türkçe Olimpiyatları, bu yıl 9’ncu kez düzenleniyor. Türkiye genelindeki etkinliklere 130 ülkeden katılım olacak. Afyonkarahisar’daki bölümüne ise 22 ülkeden 65 öğrenci katılacak.
Geçen yıl Atatürk Stadı’nın almadığı izleyici kitlesinin bu yıl daha da büyüyeceği tahmin ediliyor. Binlerce kişinin çevre illerden Afyonkarahisar’a akın etmesi bekleniyor…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER