Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de 70 binden fazla böbrek hastası var

Türkiye’de 70 binden fazla böbrek hastası var
Türkiye'de 70 binden fazla böbrek hastası var

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi tarafından 10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Böbrek hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinliğe AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfü Akgün, AKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Memnune Sena Ulu ile Ankara Güven Hastanesi’nde Nefroloji Bölümü Organ Nakli Ünitesi Hekimi Doç. Dr. Yakup Ekmekçi ve böbrek hastaları ile yakınları katıldı.
Etkinlikte ilk olarak söz alan AKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Memnuna Sena Ulu, dünyada ve Türkiye’de böbrek yetmezliğinin çok sık yaşandığını ve hastaların bu hastalığı çok geç fark ettiği için erken tanı ve tedavi imkânlarından faydalanamadığını söyledi. Ulu, Türkiye’de her 6 kişiden 1’inin böbrek hastası olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de böbrek nakli olan ya da diyaliz tedavisini kullanan kişi sayısı 70 binin üzerinde. Bu hastalık neden bu kadar sık yaşanıyor sorusunun cevabı ise böbrek hastalıklarının sinsi ve sessiz bir şekilde ilerlemesi cevabını verebiliyoruz” dedi.
Ulu, “Hastalarımız son döneme ulaşana kadar erken tanı ve tedavi olanaklarından faydalanamıyor. Türkiye’de böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oranı yüzde 5 sadece. Bize bu yüzden çok fazla iş düşüyor. Polikliniklerimizde riskli hastalarımızı belirliyoruz ve onları takip altına alıyoruz. Evrelerine göre ise takip ve tedavi planı uyguluyoruz. Bu yüzden bilinç sahibi olmak çok önemli. Ancak bu sayede hastalığın ilerlemesini yavaşlatabiliriz” diye konuştu.
DİYALİZ YERİNE BÖBREK NAKLİ DAHA UYGUN
Ankara Güven Hastanesi’nde Nefroloji Bölümü Organ Nakli Ünitesi Hekimi Doç. Dr. Yakup Ekmekçi ise Türkiye’de böbrek hastalıklarının çok fazla yaşandığını ve bu sebeple de 60 bin diyaliz hastasının bulunduğunu söyledi. Diyalize bağlı yaşayan hasta sayısının yıllar geçtikçe arttığını ve bu sebeple böbrek naklinin en ideal tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Ekmekçi, “Hastalar diyalizle yaşamlarına devam edebiliyorlar ama böbrek nakli yapan bir hasta daha uzun süre yaşıyor” dedi. Ekmekçi, şunları söyledi:
“Diyaliz yerine böbrek nakli yapılması, maliyet olarak da devlet için daha uygun bir sağlık hizmeti. Bir diğeri de işgücü kazancı oranı. Böbrek nakli olan insanlar çok rahat bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar, kazanıyorlar, kazandırıyorlar” diye konuştu. Böbrek nakli için organ bağışının hayati önem taşıdığını dile getiren Ekmekçi, Türkiye’de böbrek naklinin yeni bir tedavi şekli olmadığını, Avrupa’da böbrek nakli ameliyatlarının en çok yapıldığı ülkenin de Türkiye olduğunu vurguladı. Ekmekçi,  “Nakillerin yüzde 80 kadarı canlı vericiden yapılan nakillerdir. Bu sebeple organ bağışı çok önemli. Organ bağışı, kişi hayattayken kendi hür iradesiyle organlarının bir kısmının veya tamamının bağışlanmasını beyan etmesi demektir. Organ bağışında iki noktanın vurgulanması gerekiyor, ilki bağış için kayıt olduktan sonra ailenizi bu konuda bilgilendirmeniz gerekiyor. İkincisi ise bağışı yapacak kişinin organ bağış kartını devamlı yanında taşıması gerekiyor. Çünkü herhangi bir kaza anında organ bağışçısı olduğunuzu aileniz ya da sağlık ekipleri tarafından bildirilmesi gerekmektedir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

 

NÜKLEER TIP MERKEZİ 15 MART’TA AÇILACAK

 

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da AKÜ Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi’nin 2017 yılında hizmete gireceğini söyledi. Mayıs 2015’de temeli atılarak çok kısa bir sürede tamamlanan Radyoterapi ve Nükleer Tıp binasının ise hasta kabulüne başlayacağını anlatan Solak şu bilgileri paylaştı:
“12 Mayıs’tan bu yana Türkiye’de büyük illerden verilen bir hizmeti halk arasındaki bilinen tan��mıyla şua tedavisinin yapıldığı Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezi’ni açmak istiyorduk. Vücudumuzun bütün organlarında tümör olabiliyor. Kanser tanısı konabiliyor. Bu hastalarımızın bir kısmına Mükremin hocamız kemoterapi yapıyor ama ardından radyoterapi dediğimiz şua tedavisinin de gerekli olduğu alanlar var. İşte biz önümüzdeki Salı gününden itibaren bütün bölgeden hasta kabulüne başlayacağız. 36 milyon TL’lik harcama yaparak 2 linak cihazı geldi. Kalibrasyonlarından sonra Varian marka bu cihazların onayları geldi. Yeni nesil bina ve yeni nesil cihazlarla hizmetimize başlayacağız. Merkezimizin 2. katında nükleer tıp merkezimiz bulunuyor. Burada Pet CT dediğimiz hekimlerimizin ve hastalarımızın hep aradığı bütün vücudun tarandığı bir cihazımız bulunuyor. Sadece bina için 11 milyon TL, cihazlar için ise 26 milyon TL’ye yakın harcama yaptık. Allah da bize yardım etti. Devletimiz ve hükümetimizin destekleri ile başta Afyonkarahisar olmak üzere bölgeye böyle bir merkezi Salı günü hizmete açacağız. Radyoterapide böbrek ile ilgili olan bu alandaki hastalarımızı da tedaviye geçeceğiz. Devletimizin bize verdiği imkânları insanlarımıza en kısa, kolay ve en hızlı biçimde hizmet vermek bizim görevimiz. Onkoloji ve Hematoloji Hastanemizi de Mart 2017 gibi bitirmiş olacağız. 300 yatağın üzerindeki bu hastane ile AKÜ olarak nefrolojide ve diyaliz merkezimizde olduğu gibi her düzeyde değişik problemleri olan hastalarımıza hizmet vermeye devam edeceğiz.”