Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de bir kişi 10 yılda bir kitap okuyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Türkiye'de bir kişi 10 yılda bir kitap okuyor

49. Kütüphane Haftası’nda konuşan Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin, Türkiye’de bir kişinin 10 yılda 1 kitap okuduğunu, günlük 5 saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayrıldığı gerçeğine vurgu yaptı

25 Mart-31 Mart tarihleri arasında idrak edilen Kütüphane Haftası başlangıcında Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde tören gerçekleştirildi. Törende ilk olarak Şemsettin Karahisari Orta Okulu korosunca Kütüphaneciler Marşı seslendirildi.
ÖĞRENCİLER DERS KİTABI
BİLE OKUMUYOR
Törenin açılış konuşmasını Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Aytekin yaptı. Aytekin, toplum genelinde kitap okuma alışkanlığının yaygın olmadığına dikkat çekti. Anketlere bakıldığında okumanın başarılamadığını belirten Abdullah Aytekin; “Uluslararası arenada oldukça gerilerde kaldığımızı üzülerek itiraf etmemiz gerekiyor. Türk halkı ortalama 10 yılda bir kitap okuyor. Türkiye’de toplam 45 çocuk kütüphanesi, 14 yazma eser kütüphanesi ve 55 gezici kütüphane olmak üzere toplam bin 152 kütüphane bulunuyor. Kütüphanelerimizde kayıtlı üye sayımız 493 bin 500 iken, Türkiye’de 68 bin 500 kişiye bir halk kütüphanesi düşüyor. Türkiye’de sadece 333 kişi halk kütüphanelerinde çalışıyor. Yıllık kitap harcaması yılda 2 dolardır. Rapora göre öğrencilerin ders kitaplarından başka kitap okumadıkları, hatta ders kitabı bile okumadıkları belirtiliyor. Gençlik kitap okumuyor ama ne kadar şaşırtıcıdırki her konuda iddiası ve bilgisi var. Yine yapılan bir araştırmaya göre kitap, Türkiye’de ihtiyaç maddeleri arasýnda 235’nci sırada yer alıyor. Ülkemizde sadece 10 binde 1 bir kişi kitap okuyor. Türkiye’de günde ortalama 5 saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayrılıyor.” dedi.
İL GENELİNDE 18 KÜTÜPHANE VAR
Okuma kişi sayısının 70 bin dolayında olduğu Türkiye’de bir kişinin 10 yılda 1 kitap okuduğunu dile getiren Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin; “Türkiye’de bir kişi bir kitaba yılda ancak 0,45 dolar yani 45 sent ayırabiliyor. Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95. Birleşmiş Milletler’in İnsani Gelişim Raporu’nda Türkiye 173 ülke arasında 86’ncı sırada. Yılda sadece 23 milyon kitabın basıldığı ülkemizde yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.” diye konuştu. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kazım Çengelci yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’da, merkez, ilçeler ve beldeler dâhil toplam 18 kütüphane bulunduğunu belirtti. İl Halk Kütüphanesinin İmaret Medresesi’nden sonra Kadınana İlköğretim Okulu bahçesinin alt köşesinde bir katlı bir binada, Dumlupınar İlkokulu binasında hizmet verdiğini aktaran Çengelci; “Gedik Ahmet Paşa İlk Halk Kütüphanesi 1971 yılında bugünkü binasına taşınmıştır. İlimizdeki kütüphanelerde bulunan toplam kitap sayısı 80 bindir. 2012 yılı itibariyle kütüphanelere gelen toplam okuyucu sayısı 186 bindir.” dedi.
HAFTAYA ÖZEL SUNUM YAPILDI
Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine yönelik okunan şiirlerin ardından AKÜ Yardımcı Doçent. Dr. Zelkif Polat “Yenileşme ve Kütüphaneciler” başlıklı bir sunum yaptı. Kütüphane kitaplarından en çok yararlanan isimlerin ödüllendirilmesinin ardından 49’ncu Kütüphane Haftasına özel hazırlanan sergi açılışı ile tören sona erdi. Törene; İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, İl Müftü Vekili İsmail Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kazım Çengelci, AKÜ Yrd. Doç. Dr. Zelkif Polat, Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldılar. (Kocatepe)