Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Kaç Tane Diri Fay Var?

Türkiye deprem risk haritası ve AFAD tarafından paylaşılan Türkiye’de kaç tane diri fay var? fay hatlarının neler olduğu merak ediliyor.

Türkiye deprem risk haritası

Bir yıl önce yaşanan 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden zarar gören 11 il vardır. Peki, Türkiye’de kaç tane diri fay var?

TÜRKİYE’DE KAÇ TANE DİRİ FAY VAR?

6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan deprem sonrası diri fay hatları merak edilmeye başlandı. Türkiye’de deprem risk haritasına bakıldığında birçok ilde deprem riski bulunmaktadır. Fakat bazı illerde olan fay hatları ile bağlantıları olan bölgeler büyük risk taşımaktadır. Son yapılan açıklamalarda Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü – (MTA) diri fay hatlarınının fay haritasına göre 5.5 büyüklüğünde deprem oluşturabileceği söylenirken 45 il ve 110 ilçe de diri fay hattı bulunduğu söylenmektedir. Riskli olarak ise Türkiye’de 485 fay hattı vardır. AFAD ve MTA’nın güncel olarak paylaştığı deprem haritalarında kırmız renkte olan birinci derece, Pembe renkteki iller ikinci derece, sarı renkte olan iller ise üçüncü derecede riskli deprem bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye’de Üç Fay Hattı Bulunmaktadır:

Kuzey Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı

Batı Anadolu Fay Hattı

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş,

 

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

 

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti