Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Türkiye’deki hemşirelik görevinde bir sıkıntı var”

“Türkiye’deki hemşirelik görevinde bir sıkıntı var”
"Türkiye'deki hemşirelik görevinde bir sıkıntı var"

Bu yıl 18’incisi düzenlenen Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ev sahipliğinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Kongre Merkezi’nde başladı. AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Öğrenci Hemşireler Derneği tarafından 25-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek kongreye Vali Mustafa Tutulmaz, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Kongre öncesi AKÜ Devlet Konservatuarı öğrencileri müzik dinletisi sundu.
Kongrenin açılış konuşmasına Kongre Başkanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Pakize Akyürek yaptı. Teknik bilgiler veren Dr. Özyürek, verimli bir kongre olmasını diledi. Dr. Özyürek’ten sonra konuşan Öğrenci Hemşireler Derneği Başkanı Kazım Acar, dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Acar’dan sonra ise Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ümit Dündar konuştu. Konuşmasına kongreye destek verenlere teşekkür ederek başlayan Dündar, fakülte hakkında bilgi verdi.
“İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ”
“Meslek İçi Profesyonel İşbirliği” ana temalı 18. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi hakkında bilgiler veren AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Ana temamızdan hareketle 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında oluşturulan bilimsel programda 13 panel, 18 sözel bildiri oturumu, 1 zıt panel, 1 uydu sempozyumu ve 1 forum yer almaktadır. Kaliteli hasta bakımına ulaşmada önemli bir araç olarak vurgulanan; etkili meslek içi profesyonel işbirliğinin desteklenmesi, hemşirelerin ekip içerisindeki rollerini ve amaçlarını açıkça anlamaları açısından önemlidir. Bu yıl kongremize 137 sözel bildiri ve 214 poster bildiri olmak üzere 351 akademik çalışma kabul edilmiş olup, değerlendirme sonucunda başarılı görülen çalışmalara bildiri ödülleri verilecektir. İlk Öğrenci Hemşireleri Sempozyumu’nu gerçekleştiren yitirdiğimiz Prof. Dr. Alev Dıramalı anısına sözel ve poster bildiri ödülleri, kongrenin hazırlanması sürecinde yaşamını yitiren Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencisi Kemal Kuşum adına mansiyon ödülleri ve Onkoloji Hemşireliği Derneği adına onkoloji alanında yapılan çalışmalara ödüller verilecektir.” dedi.
“TERMAL VE MEDİKAL
 ANLAMDA MERKEZ OLMALIYIZ”
Daha sonra söz alan ve Afyonkarahisar’ın her geçen gün adından sıkça söz ettiren bir il olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz, “İlimiz turizmin önemli merkezlerinden birisidir. Ancak bizler turizmin çeşitlenmesini ve bununla bağlantılı olarak sağlık alanında da Afyonkarahisar’ın adından bahsettirmeliyiz anlayışı ile geçtiğimiz yıl Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi kuruldu. Üniversitemizin en önemli rollerinden birisi Afyonkarahisar’ın sağlık merkezi haline getirilmesidir. Dünyanın termal ve medikal anlamda önemli merkezlerinden birisi olsun düşüncesiyle çalışmalarına devam eden üniversitemiz hızlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor.” diye konuştu.
“AİLENİZDEN BİRİ GİBİ DAVRANIN”
Türkiye’nin sağlık hizmetlerine ulaşma anlamında dünya ülkeleri arasında önemli bir konumda olduğuna değinen Vali Tutulmaz, “Bu başarı da doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının emeği göz ardı edilemez. Öncelikle bu anlamda hepinizi tebrik ediyorum. İki yıl yurtdışında İngiltere’de yaşamış bir kişi olarak gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. Ülkemizde hemşirelik görevinde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. İngiltere’de hemşirelik demek sağlık hizmetinin vatandaşa temas şeklinde sunulması demektir. Yani doktor gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra o kişinin kılık kıyafetinin giydirilmesi, banyo yaptırılması, ilacının verilmesine ve iğne yapılmasına kadar her hizmeti hemşireler yapıyor. Dolayısıyla hastanın başka bir kişiye ihtiyacı kalmıyor. Bu hizmeti sunarken annesine, babasına, abisine veya ablasına nasıl davranıyorsa o şekilde davranışla hizmet sunuyor. Maalesef ülkemizde bu tarz hizmet anlayışı biraz daha geri planda. Lütfen bu konuda hassas olalım. Verilen hizmetlerin değerini düşürüyor.  Hastalarımıza ailemizden birisi gibi davranmalıyız. Doktorların verdiği nezaketi sizlerin de vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda Visitafyon Mobil Uygulaması hakkında da bilgi veren Vali Tutulmaz üç günlük program sırasında uygulamanın önemli bir gezi rehberi olacağını söyledi. Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından 18. Ulusal Hemşirelik Kongresi panelle devam etti.