Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin gen haritası çıkarılacak – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’nin gen haritası çıkarılacak – Kocatepe Gazetesi
Türkiye'nin gen haritası çıkarılacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türk Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen ve alanında uzman 70 dolayında bilim insanının kalımıyla gerçekleştirilen “Türkiye Genom Projesi Hazırlık Çalıştayı”na katıldı.
Solak, çalıştay ile ilgili olarak Türk Genom Projesi’nin sağlık alanında Türkiye’de adeta bir çığır açacağını kaydederek, “Türk Genom Projesi kanser başta olmak ülkemizdeki tüm hastalıkları kapsayacak. Adeta ülkemizin bir gen haritası çıkarılacak” dedi.
Solak, “Proje kapsamında birçok hastalığın genetik temeline inilebilmesinin yanında Türkiye’nin genetik yapısı da incelenecek ve hastalıklara karşı eğilimi olup olmadığına bakılacak. Bunun sonucunda da önleyici tedbirler alabileceğiz” diye konuştu.
2 MİLYAR LİRALIK PROJE
Solak, Türk Genom Projesinin Türkiye’yi sağlıkta bekleyen risklerin, toplumdaki hastalıklara ilişkin olası genetik eğilimlerin ve tüm bunlara karşı alınacak önleyici tedbirler noktalarında büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, 2 milyar TL’yi bulması beklenen projenin sağlıkta çığır açacağını ifade etti.
Solak, “Aynı tip ilaçlar insanlar üzerinde aynı etkiyi oluşturmayabiliyor. Projenin sonunda elde edilecek olan kazanımların başında ilaçların, gen profiline bakılarak hastaya verilmesi geliyor. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle bu açıdan gen geçişkenliğinin en yaygın olduğu ülke” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)