Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türklerin savaştaki kahramanlığı, Avustralyalıları etkilemiş

Bu haberin fotoğrafı yok
Türklerin savaştaki kahramanlığı, Avustralyalıları etkilemiş

Avustralya’da ikamet eden Türk yazar J. Gül Arslan, Afyonkarahisar’daki Anzak esir kampıyla ilgili araştırma yapmak üzere Afyonkarahisar’a geldi.

Arslan, Anzakların Türk askeri ile Çanakkale’de karşılaştığını belirterek “Avustralya’da Türk askerinin kahramanlığı, insana değer vermesi anlatılır. Çanakkale’de savaştıkları Türkler için ‘Saygıdeğer Düşman’ ünvanını kullanırlar” dedi.

Avustralya’da ikamet eden ve daha önce Anzakların Türklere bakışı ile ilgili bir kitap hazırlayan J. Gül Arslan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Afyonkara-hisar’da kurulan Anzak esir kampıyla ilgili bilgi toplamak üzere Afyonkara-hisar’a geldi. Afyonkara-hisar’da bir Anzak esir kampının bulunduğunu, ancak burada esirlerin normal yaşamlarını sürdürebildiğini vurgulayan Arslan, edindiği belgelerden hareket ederek bir kitap yayınlayacağını kaydetti.
Cesur ve kahramanlar…
Çanakkale’de savaşan Anzakların, Türklerin savaştaki tutumundan çok etkilendiklerini belirten Arslan, “Avustralya’da, Türkler hakkında ‘Saygıdeğer Düşman’ ünvanı kullanılıyor. Bunu, Johnny Türkler adlı kitabımda yazdım. Anzakların torunları Avustralyalılar, Türklerin cesur olduğunu, savaş anında dahi insanlık onuruna yakışan bir şekilde davrandıklarını, kendilerine anlatılan vahşi ve barbar Türkleri cephede göremediklerini söylüyorlar” dedi.
1915’te iki ayrı olay
1915’in Türk ve dünya tarihi açısından önemli bir nokta olduğunu hatırlatan Arslan, “1915 yılı ile ilgili ortaya ilginç bir durum çıkıyor. 18 Mart 1915’te zafer kazanıyoruz ve Avustralyalılar, Türklerin ne kadar onurlu, ne kadar hakkaniyet gözeten bir savaş yürüttüğünü söylemek için ‘Saygıdeğer Düşman’ nitelemesi yapıyorlar. 24 Nisan 1915’te Tehcir Kanunu çıkıyor ve bu sefer Ermeniler, bizi ‘Soykırımcılıkla’ suçluyor. Bu iki durum arasında dağlar kadar fark var” diye konuştu.
Türkler, yeteri kadar anlatmıyor
Soykırım iddiaları meselesinde Ermeni diasporasının Avustralya’da etkin bir şekilde çalıştığına işaret eden Arslan, “Maalesef karşı bilinç, Avustralya’daki Türklerde yok. Avustralya’daki Türklerin belki de en fazla yüzde 10’u tarihine, tarihindeki gerçeklere ve bunları anlatmaya ilgi duyuyor. Birinci Dünya Savaşı’nda asıl olarak Türkler soykırıma uğradı. Bunu her yerde anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti