Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“TYP geçici pansuman, meslek edinmelisiniz”

“TYP geçici pansuman, meslek edinmelisiniz”

Ekim ayı Halk Toplantısının basına açık bölümünde gündem Toplum Yararına Projesi (TYP) başvuruları oldu. Vali Mustafa Tutulmaz, TYP’nin geçici pansuman bir tedbir olduğunu, kalıcı işler aranması gerektiğine dikkat çekerek, gençlere meslek edinmelerini tavsiye etti

 

Vatandaşların istek, şikayet ve önerilerini doğrudan dile getirdikleri aylık Halk Toplantısının Ekim ayı toplantısı dün öğleden sonra Valilik B Blok Toplantı Salonunda Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın Başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda bazı bürokratlar hazır bulundu. Toplantının bir bölümü basına açık bir bölümü de basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
“380 KİŞİLİK ALIMA 4 BİN 500 BAŞVURU”
Ekim ayı Halk Toplantısına kalabalık bir vatandaş katılımı gözlendi. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, vatandaşın problemlerine çözüm bulmak için çabaladıklarını belirtti. Toplantının basına açık olan bölümünde Toplum Yararına Projesi (TYP) için başvuruda bulunup Noter huzurunda yapılan kura çekimiyle ilgili vatandaşlar düşüncelerini ve eleştirilerini dile getirerek merak ettiklerini sordu. Vali Mustafa Tutulmaz, TYP başvuru kuralarının Noter huzurunda yapıldığını belirterek, “Eğer kura çekimi Noter huzurunda yapılmasaydı kuraya katılan kişiler ‘Bizim adamımız yoktu da giremedik’ gibi bir algı ortaya çıkacaktı. TYP kapsamında 380 kişi alınacak. Başvuru sayısı 4 bin 500’dür. Yani yaklaşık 11 kişi de bir kişidir. Bir kişi alınırken 10 kişi alınmayacak. Bu durum hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın geçerli olacaktır.” dedi.
“TYP GEÇİCİ BİR YÖNTEM”
TYP’nin geçici bir yöntem olduğunu vurgulayan Tutulmaz, “TYP geçici bir yöntemdir. Bunu iş olarak edinmeyin. Çünkü TYP bir iş değildir. Geçici zor durumda kalan insanlara yardımcı olmak üzere ortaya çıkmıştır. Ama gördüğüm kadarıyla herkes TYP aramaya başlamıştır. Tekraren söylüyorum bu bir iş edinme yöntemi değildir. Kalıcı işler arayın. Zaten iki yılı dolduran bir daha o alana başvuru dahi yapamıyor. Öncelikle kalıcı işler arayın. TYP iş değil, TYP geçici bir pansuman tedbirdir. Öncelikle kalıcı bir iş bulmak için kendinize hedef edinin.” diye konuştu.
“PROBLEM İŞSİZLİK DEĞİL, İŞ BEĞENMEMEK”
Pek çok işverenin işçi aradığına dikkat çeken Tutulmaz, “Şu anda herkes işçi arıyor. Fabrikalara işçi arıyorlar. Bazı işyerlerine gidiyorum işçi aradıklarını görüyorum. Açık söylüyorum bizim ilimizde işsizlik değil işçi problemi var. Daha doğrusu iş beğenmeme problemimiz var. Herkes devlet işine girmek istiyor. Herkes masa başı iş istiyor. Böyle bir şey yok. Taş ocağında ise taş ocağında, tarlada ise tarlada, otelde ya da fabrikada herkes kendisine bir yerde iş bulması gerekiyor. Artık devlet iş alanı olarak görülmemelidir. 382 kişilik kadroya 4 bin 500 kişilik başvuruya ilk etapta bakıldığında sanki işsizlik almış başını götürüyor gibi görünüyor. Ama fabrikalar, mermer ocakları, taş ocakları aradıkları işçiyi bulamıyorlar. Bu yöntem yani TYP yöntem değil pansuman bir tedbirdir. Bu pansuman tedbir kişiyi bir yıllığına kurtarır ikinci yıl kurtarmaz.” şeklinde konuştu.
“EN GÜVENİLİRİ NOTER”
Noterin herkesin güvenmesi gerektiği bir kişi olduğuna değinen Tutulmaz şunları söyledi: “Noter huzurunda çekilen kuradan daha güvenilir bir sistem yoktur. Noter kura işlemini gerekli iş ve işlemlerden sonra yapar. Kimsenin hakkı yenmesin diye Noter kişiler ve kamu adına ayrıntılı inceleme yapar. Hile olmadığından emin olduktan sonra Noter işe girer. Noterli kura hukuken ve teknik anlamda yanlış bir şey değildir.”
“HERŞEY KAYIT ALTINDA”
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, her yıl 60 bin başvuruya karşı 21 bin kura ile öğretmen alımı yapıldığını söyledi. Yalçın en sağlıklı ve güvenilir yöntemin Noter huzurunda çekilen kura olduğunu belirterek, “TYP ile başvurular için yine Noter huzurunda kura sistemini uyguladık. İŞKUR’dan başvuranların listesini Noter’e teslim ettik. Hepsi kayıt altındadır. Kimsenin şüphesi olmasın; Biri ya da birilerinin araya girmesi asla söz konusu değildir.”
“SÜRE İKİ YIL”
İŞKUR İl Müdürlüğü yetkilileri de TYP başvuruları hakkında bilgi verdi. Şu bilgiler aktarıldı: “Toplum Yararına Projesi (TYP) uzun süre işsiz vatandaşlara belli süre gelir getirici iş sağlama yöntemidir. Toplam 700 temizlik görevlisi, 335 adet güvenlik görevlisi olmak üzere 1035 adet kadro Genel Müdürlüğümüzce tahsis edilmiştir. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle protokol sözleşmelerini yaptık. Sözleşme sonunda sayılar belli oldu. İl merkezine 385 temizlik görevlisi, 168 güvenlik görevlisi olarak sözleşmemizi yaptık. 30 Eylül 2019 tarihinde başvuruları almaya başladık. Bilindiği üzere Pazartesi günü sadece bizim kurumumuza gelip başvuru yapan kişi sayısı 2 bin 200’dür. TYP için 24 ay kuralımız vardır. Bu programa dâhil olup da 24 ayı yani iki yılı dolduran her kişi programdan çıkarılacak, bir daha başvuru hakkı elde edilemeyecektir. Şu ana kadar yapılan tüm işlemler hukukidir.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi