
2017-2018 futbol sezonu U-11 ve U-12 “minikler şenliği” adı verilen futbol etkinliğine katılan takımlar yaklaşık bir aydır maç yapıyorlar birbirleriyle… Çiçek bahçesine döndü futbol sahası rengârenk formalarla… U-11 takımlarında 2007-2008 doğumlu, U-12 takımlarında da 2006 ve daha küçük doğumlu çocuklar oynayabiliyorlar. Yaklaşık on sekiz yıldır oynanıyor U-11 ligi, U-12 ligi ise dört yıldır oynanıyor ülkemizde. U-11 takımında oynayan oyuncular bir yıl boşta kalıyordu genellikle. TFF bu yaştaki çocukların değerlendirilmeleri ve geliştirilmelerini sağlamak amacıyla U-12 maçlarını organize etti, çok da iyi etti. Kutluyoruz bu isabetli kararı verenleri.
U12 kategorisinde, Demirspor, Afka, Arena ve Taşoluk, Afjet-Afyonspor takımları katılıyorlar; beş takım var bu yaş gurubunu oluşturan ligde… U-11’de ise Demirspor, Afjet, Taşoluk, Afka var; yani dört takım… Taşoluk dışında hepsi merkez takımı, Taşoluk ise yaklaşık elli km uzaklıktaki bir belediyenin takımı. Başındaki antrenör İbrahim Güleç… Soyadı gibi güleç olan bu arkadaşımız tam bir futbol fedaisi… (U-11’lerde AFKA birinci oldu… Gençleri ve Hüseyin ve Mustafa Hocaları kutluyorum. U12’lerde de AFKA birincilik çizgisine çok yakın)
Takımlar, Kocatepe spor kompleksinde bu yaş gurubuna göre düzenlenmiş yemyeşil bir çim sahada oynuyorlar. Katılan takımlarda yetenekli ve gelecek vaad eden futbolcular var. Hepsi de oyun sırasında ellerinden geleni yapmak istiyorlar, hepsi de hakemlere ve rakip takım oyuncularına ve kurallara saygılı. Büyükler maçlarında görmek istediğimiz her şey var burada…
Ülkemizde futbolcu sayısı, kulüp sayısı ve takım sayısı Avrupa ülkelerine göre oldukça gerilerde Örneğin, bizdeki kulüp sayısı dört bin civarında, Almanya’da bu sayı yirmi yedi bin… Bizdeki takım sayısı on bin civarında, Almanya’da bu sayı 174.000… Bizdeki futbolcu sayısı bir milyon bile değil Almanya’da altı milyon… Antrenör sayımız on sekiz bin, Almanya’da 75.000…
Futbol ülkemiz tanıtmak açısından çok önemli ve güçlü bir reklam aracı… Ütopik plan ve projelerle değil gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir plan ve projelerle futbolda büyük hamleler yapmak mümkün… Bu nedenle çocuklarımızın gerek okul eğitimi, gerek futbol eğitimi çok büyük önem taşımaktadır.
Çocuk oyun oynamayı seven bir varlıktır… Mahallede, okulda tanışır futbolla… Futbol erken başlanılan fakat geç özelleşen bir etkinliktir. Bunun için sabırlı ve özenli bir çalışma sürecini gerektirir. Futbola başlayan her çocuk ileride “yıldız bir futbolcu” olacak demek değildir; fakat futbola, çocuğun sosyalleşmesi, özgüven kazanması, fiziksel olarak da gelişmesi yönlerinden bakacak olursak çocuklarımıza çok şeyler vermektedir futbol…
Futbol oynanacak sokakların, arsaların hızla kaybolduğu, çocukların dersane, sınav ve daha başka sıkıntı ve dertlerinin gittikçe arttığı günümüzde çocuk ve genç futbolunun önemi daha da artmaktadır.
Ülkemizde yaklaşık 25-30 milyon çocuk ve genç yaşıyor. Al sana milyonlarca futbolcu adayı… Bu milyonları, betonlaşan, sokakları ve caddeleri otomobil parklarına dönüşen kentlerden daha çocuk denecek yaşlarda futbol alanlarına çekmek gerekir. Ezberci eğitimden, dersanelerden futbol oynamaya, sanat ve edebiyatla uğraşmaya, kitap okumaya zaman bulamayan gençlerimizi, milyonları… Bütün bunları yapabilmek çok zor değil; çağdaş ruh ve kafalar, bilimi kılavuz bilen aydınlık yüzler yeter de artar bile…