Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Ulaşım yine Arapsaçı – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 17 Eylül 2015 Perşembe 03:00:00
  Afyonkarahasir’da günlük yaşamın en büyük sıkıntılarının başında “şehiriçi trafik” meselesinin geldiğini kabul etmeyen yoktur sanırım.
Yıllardır çözüm adına o kadar çok adım atıldı ki, artık atılan adımların sayısını unuttuk. Üniversite heyetlerinden, panellere kadar, eğitim çalışmalarından cezai müeyyidelere kadar… Bir çok yol denendi.
Ama ne yazıktır ki bir arpa boyu yol gidilemedi.
Trafiğimiz hala arapsaçı, hala keşmekeş…
***
Bu arapsaçının çözülmesi için geçenlerde bir adım daha atılmıştı. Ne olmuştu, hep birlikte hatırlayalım;
Toplu ulaşımda yeni formüller hayata geçirilecekti. Minibüsçü esnafı Belediye ve diğer yetkililerin nezaretinde toplantılara katılmışlardı.
Müzakereler sonrasında şehiriçi ulaşımda mevcut olan “halk otobüsü-minibüs” çekişmesinin sonlanması adına yeni bir ihale düzenlenmişti.
Belediye tarafından 40 araçlık yeni halk otobüsü işletmesinin ihalesine çıkılmıştı. Bu ihaleyi de İstanbul’dan bir firma kazanmıştı.
Sonrasında halk otobüslerinin işletmesini üstlenen Tureks/Şanlı Ulaşım firmasının belirlenen bir rakam karşılığında hakkını minibüsçülerin kuracağı bir şirkete devri gündeme gelmişti.
Minibüsçüler söz konusu şirketi kurmuş ismine de “Afyon Ulaşım A.Ş.” demişlerdi. Afyon Ulaşım A.Ş. yeni ihalenin hak sahibi olan şirketle birleşecekti.
Afyon Ulaşım A.Ş.’nin yeni halk otobüsleri trafikte arz-ı endama başlamıştı.
Bu sırada biz dahil bir çok kimse, “anlatın da biz de bilelim. Trafikte neler oluyor” diye sormuştuk. Ama dağdan taştan ses almamıza rağmen, ne Belediye’den, ne minibüsçülerden, ne Şoförler Odası’ndan, ne de diğer muhataplardan ses alamamıştık.
***
Tureks/Şanlı Ulaşım’ın 2008’in Ağustos ayında başlayan ve 2018’in Ağustos ayına kadar hakkı bulunan şehiriçi ulaşım hakkının 21 Ağustos 2015’de yeni firmaya devredileceği kulaktan kulağa yayılmaya başlamıştı. Otobüs işletmesinde minibüsçülerin kurduğu yeni firma söz sahibi olacak, minibüsler de ferdi olarak çalışmaya devam edecekti. Böylece otobüsçü-minibüsçü çekişmesi bitecekti.
Bu arada belirlenen miktar minibüsçüler tarafından toplanıp muhataplara ödenecekti. Hatta minibüs başına 83’er bin liralık bir ödemeden söz edilmişti.
Kimileri parayı buldu buluşturdu ödedi, kimileri ödeyecek. Kimileri de hiç bu topa girmedi.
***
Gel zaman, git zaman 21 Ağustos geldi-geçti. BU tarih trafikte yeni dönemin başlaması, yeni firmanın yeni otobüsleri ile seferlere başlaması için belirlenen tarihti. Taraflar arasında yapılan sözleşmede belirtilen zaman aşıldı.
Şimdi trafikte eski usulün mü, yoksa yeni usulün mü hakim olduğunu kimse bilmiyor. Taraflar arasındaki alışverişten kimsenin bilgisi yok.
Belediye’nin “hakem” olduğu belirtilen bu işte, vatandaşa birşey anlatmaya tenezzül edilmiyor.
Anlayacağınız Arapsaçına bir kaç düğüm daha atıldı.
***
Ortada bir usulsüzlük var mı, bu usulsüzlüğün altında siyasilerin mi, bürokratların mı imzası var? Eğer uygunsuz bir durum varsa fatura kime çıkacak? Toplu ulaşımda bundan sonrası ne olacak?
Mal satıp ya da kredi çekip parasını ödeyen esnafın durumunu da bilen yok.
Bu soruların cevabını bilen varsa beri gelsin. Çünkü biz sorduk, sorduk kimseden bir cümle dahi yanıt alamadık. Kime varsak ser veriyorlar sır vermiyorlar.
Korku dağları sarmış durumda!
***
Şimdi her zaman olduğu gibi denecektir ki; “Bize bir sorsaydınız da öyle yazsaydınız”
Be mübarekler! kaç aydır arkadaşlar her kapıyı çaldı cevap alabilmek için. Kim ne söyledi?
Bizim endişemiz; daha önce kanlı olayların yaşandığı, insanların birbirine düştüğü bu meselede, önümüzdeki süreçte daha kötü şeylerin yaşanması ihtimali.
Bir pazar yeri macerasında, İstasyon Meydanı’na kurulan pazar ile akan kanlar unutulmadı. Allah muhafaza; şoför esnafı zaten barut gibi. Arapsaçı çözülmez, ortayer düzeni sağlanmazsa ne olacağını kimse kestiremiyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER