Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ülkemiz topyekûn sınanıyor”

Demokrat Parti Genel Başkanı

Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde ülkenin ekonomisinin ve demokrasinin sınandığını söyledi

 

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal dün Kahveciler ve Çay Ocakları Esnaf Odası Başkanı Atilla Kocabaş ile Bakkallar Esnaf Odası Başkan Cengiz Üstün ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
“PANDEMİ DE EN ÇOK KAHVECİ ESNAFI SIKINTIYA DÜŞTÜ”
DP Genel Başkanı Uysal ve beraberindekiler ilk ziyaretlerini Kahveciler Oda Başkanı Atilla Kocabaş’a yaptı. Oda hakkında bilgi veren Kocabaş, “Odamızın yaklaşık 330 üyesi vardır. Bunların yüzde 70’i kahveci ve çay ocağı işletmektedir. Yaklaşık 30 küsur internet işletmecisi ve 90 tane de emlak danışmanlığı firması vardır. Pandemi döneminde en çok sıkıntıya düşen esnaf bizim esnafımızdır. Biz bu dönemde gerçekten çok mağdur olduk. 16 Mart 2019 tarihinde kahvehaneler kapatıldı. Neredeyse bir ay sonra bizim kapatma tarihimizde bir sene dolacak.” dedi.
“KAHVECİLER BATTI
MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ YOK”
“Bu arada hükümetimizin bazı teşvikleri ve yardımları oldu ama bunlar bizim için yetersiz şeylerdi.” diyen Kocabaş, “Kahvehaneler açıldığında oyun oynma ve bazı faaliyetlerimizde kısıtlı olduğundan bir açılma sözkonusu olmadı. Çay ocakları sadece esnafa hitap ediyor. İşlerinin yüzde 70’ni kaybettiler. Bizim borcumuz büyüdü. Kredi aldık ödeyemez hale geldik. Şimdi inşallah açılacağız ama faaliyetlerimizde bir kısıtlama olursa açılmanın çok bir anlamı kalmayacak. Borçlarımızın, Bağ-Kur ve çalışanlarımızın SGK primlerinin ertelenmesine ihtiyacımız var. Kahveciler gerçekten battı, yok oluyoruz. Mesleğimizin geleceği yok.” diye konuştu.
“TÜRKİYE PANDEMİYE
AÇIKTA YAKALANDI”
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, pandemi de olağanüstü şartların yaşanıldığını bu şartlardan en çok esnafın etkilendiğini belirtti. Ön görülen ve görülemeyen durumlar yaşanıldığını aktaran Uysal, “Küresel çapta bir salgını bizim nesillerimizin hafızasında yoktur. Israrla söylüyorum; Bir sağlık problemi olarak başlayıp onu da aşarak üretim zincirlerini, tedarik zincirlerini, hizmet sektörü olmak üzere tüm sahalarda pek çok kopukluk ve olumsuzluğa sebebiyet verdi. Sınanan sadece fiziki bağışıklığımız değil top yekûn ülke ekonomisinin, idaresinin, demokrasinin tüm kurumlarıyla birlikte bağışıklığının sınandığı bir süreçtir. Açıkçası Türkiye bu duruma açıkta yakalandı. Tüm yedek akçelerini tüketmiş, bütçesi ve kaynakları itibariyle böyle bir dönemi ön görmemiştir. Dünyanın pek çok gelimiş ülkesi devlet olmanın gereği olarak vatandaşlarının en zor zamanlarında yanında olmak gibi bir gerekçeleri vardır. Ama bugünkü Türkiye Cumhuriyeti hükümeti açıkçası böyle bir planlama öngörüde bulunmamıştır. Türkiye kaynaklarının uzun süre kötü yönetilmesi dolayısıyla son olarakta Merkez Bankasının yedek akçesinden karına varıncaya kadar bütçenin sabit bir gelir kalemi haline dönüştürüldü.” şeklinde konuştu.
“DEVLETE ESNAFIN VE
HANELERİN İHTİYAÇ DUYDUĞU KRİTİK GÜNLER YAŞANIYOR”
“Böyle bir dönemde açık yüreklilikle söyledim yine tekrarlıyorum sadece kapatıyorum demeniz yetmez bunun gereğini yapmanız gerekir.” diyen Uysal, “Bugün esnaflarımızın, vatandaşlarımızın devletine ihtiyaç duyduğu yegâne kritik gündür. Devlet bugün esnaflarımızın, hanelerimizin yanında olmak mecburiyetindedir. İfade edilen çerçevede yasak savma kabilinden bir takım düzenlemeler yapılıp kaynaklar aktarıldığı iddia edilse de çok net hane halkı bütçesine doğrudan gelir yardımı yapmak durumundasınız. İkincisi esnaflarımızın cari giderlerinin büyük çoğunluğunu karşılayacak şekilde bütçelerine yardım yapmak mecburiyetindesiniz. Esnaf teşkilatlarıyla bir araya geldiğimiz ifade edelen ‘Artık biz kredi istemiyoruz biz kazanmak istiyoruz.’ denilmektedir. Karşılıksız yardımlar yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“BAKKAL TİCARETİN
ÖTESİNDE BİR KÜLTÜRDÜR”
DP Lideri Uysal ve beraberindekiler ikinci ziyareti Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Cengiz Üstün’e yaptı. Pandemi süreciyle birlikte esnaf ve sanatkârın büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Üstün, “Bu sıkıntılı dönemde sizlerin bizlere ve esnaf teşiklatlarımıza bakış açınızı sürekli takdirle karşıladığımız gibi gündemimizde olacak perakende yasasının şu anda Ticaret Bakanlığı’nda olduğunu biliyoruz. Bu yasal düzenleme Cumhurbaşkanlığı makamına gidip teyit aldıktan sonra TBMM’ye gelecek. Dolayısıyla sizler bir esnaf dostu olarak sıkıntılarımızı yakından takip ettiğiniz gibi bizlere de her zaman destek oldunuz. Bizlere yine yıllardır haksız rekabetin giderilmesi adına destek olacağınızı biliyoruz. En azından ticaretin düzgün işleyeceğine ve bir takım yasal düzenlemelerle de bu sıkıntılı durumun giderileceğine inancımız sonsuzdur. Tabii ki ticaretin ötesinde bakkal bir kültürdür. Bakkal bir Türk geleneğidir. Dolayısıyla bunu yaşatmamız lazımdır. Osmanlı’dan bu tarafa gelen Türk geleneği Zimem Defteri geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Burada Belediye Başkanlarımız ve hayırseverlerimizin desteğiyle Zimem’i yaşatarak birlik ve bereberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde bakkal kültürünün yaşatılması adına bu konu önem arz ediyor. Belki küçümseniyorduk yıllardır ihmal edildik. Perakende zincir sayıları şu anda 50 bine ulaşmıştır. Biz dersimize çalışarak bakanlığa fikirlerimizi söyledik.” dedi.
“ESNAFLAR TOPLUMUN AHENGİNİ KORUYAN TOPLUMSAL ORTA DİREK”
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, yasak savma amaçlı değil gerçek anlamda memleket sıkıntılarını konuşabilmek adına ziyaretlerde bulunduklarını kaydetti. Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “Küçük işletmecilerin küçük esnafların sermaye yapılarını mukayese ettiğinizde perakende zincirlerine karşı daha zayıf olan insanlarımızın haksız bir rekabete tabi tutulduğu böyle bir sürecin içinden geliyor. Geleneksel sanatlarımızdan başlayarak zamanın da tasfiye ettiği bir takım esnaf grupları var. Tüm bunları göz ardı edemeyiz. Ama özelde artık ekonomiler bir finans ekonomisi haline gelmiştir. Biz çok uzun süredir esnaflarımızı dar paranteze hapsetmiş durumdayız. Zora girdik mi yapılandırma zora girdik mi kredi verelim. Elbette bunların bir manası var ama insanlarımızın gelirlerini ve karlılığını artıramıyorsak bu kredilendirme ve takviyelerin de bir mana ifade etmediğini görüyoruz. Bırakınız geriye doğru borcunu ödemeyi tahakkuk eden vergisini borcunu ödeyemeye gücü yetmeyen esnaflar zaten bu sürecin altında kalmıştır. Burada mesele sadece merkezi hükümet değil yerel yönetimlerin de bu süreçte çok önemli vazifeleri vardır. Salgın sürecinde yerel yönetimiyle meslek odalarıyla merkezi hükümetiyle ortak bir payda da en az zararla bu süreçten çıkmak üretim ve tedarik zincirlerini toplumsal, iktisadi yaşamı krize sokmadan insanlarımızı iflasa sürüklemeden, işletmeler kapanmadan bu sürece bir set çekebilmek lazımdı. Hükümet bu sürece açıkta yakalandı. İstihdamın yükünü taşıyan bireysel işletmeler bugün yok ediliyor. Zincir marketler dediğimiz piyasanın yüzde 50’den fazlasına hükmeder haldedir. Biz küçük esnaflarımızın rekabet güçlerini artırmak mecburiyetindeyiz.Esnaflar toplumun ahengini koruyacak toplumsal orta direktir.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

 

Mısri Mahallesi sakinlerini dinledi

Genel Başkan Uysal, Afyonkarahisar’da kentsel dönüşüm kapsamına alınan Mısri Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarla biraraya gelerek, mahalle sakinlerinin taleplerini dinledi.

 

Şehit aileleri ve gazilerle

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Afyonkarahisar Şehit ve Gaziler Derneği yeni yönetimine ziyarette bulunarak, şehit aileleri ve gazilerle biraraya geldi.

 

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti