Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

ULUSLARARASI TÜRK SİNEMA SANAYİSİ – ISTANWOOD

İsmail ÖZDİLEK

 

Sinema Yönetmeni-FİLMYÖN üyesi- E. Albay

 

ISTANWOOD PROJEM Türk Sinemasına bir armağanımdır.
26 yıldır Türk Sinemasının içerisinde ve FİLMYÖN üyesiyim.
1991 yılında yarbay iken, Florida Orlando’daki Universal stüdyolarında kendi imkânlarımla film eğitim aldım ve HOLLYWOOD’u tanıyorum.
1992 yılında TRT komutanlıktan izin alarak bir yılı aşkın süre ile 300 sanatçı ve 2000 askerin katıldığı Kurtuluş Dizisinde askeri danışman ve yönetmen yardımcısı olarak görev aldım. Dizinin yönetmeni Sayın Ziya Öztan hocamdan çok şeyler öğrendim.
2000 yılında emekli oluncaya kadar komutanların emirleriyle silahlı kuvvetlerimize TRT destekli profesyonel kadrolar ile 12 film yaptım.
Emeklilik sonrası film proje çalışmalarıma devam ettim. Bunlardan bir tanesi de Hindistan BOOLLYWOOD ile ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs’ta RACE2 filminde koordinatör olarak görev yaptım. Her iki sinema merkezini çok iyi tanıyorum.
RACE2 sinema filminde dünyaca ünlü aksiyon yönetmeni Peter Hein, yönetmenler Abbas ve Burmavalla kardeşler, Oscar Ödüllü Slumdog Millionire filminin başrol oyuncusu Anıl Cooper, Kainat güzeli Jacqualine, Saif Ali Hhan ile Boollywood’un ünlü yıldızları ile çalıştım.
Dünya da iki sinema merkezi vardır.
– Amerika da HOLLYWOOD,
– Hindistan da BOLLYWOOD,
– Türkiye de ISTANWOOD olmalıdır.
ULUSLARARASI TÜRK SİNEMA SANAYİSİ
PROJEM – ISTANWOOD
Aşağıda okuyacağınız projem; Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderdim.
İstanbul’umuzu uluslararası sanat ve eğlencenin başkenti yapacak ( İSTANBUL EĞLENCE, SANAT ve SİNEMA SANAYİSİ BAŞKENTİ- ISTANWOOD ) projesi yapılmalıdır.
Projemi; 1991 de eğitim aldığım Florida Orlando’daki MCM stüdyoları örnek alarak hazırladım.
Coğrafyamız, uluslararası film çekimleri dâhil sanatın ve sinemanın merkezi olacak konumdadır ve İstanbul da ülkemizin sanat merkezidir.
Ülkemize yapılacak en büyük yatırım, İstanbul ve civarında TÜRK SİNEMA SANAYİ MERKEZİ kurulmasıdır.
Istanwood projesi için en uygun yer Hasdal Kışlası’dır.
51.000 dönümlük HASDAL KIŞLASI askeriyeye verilmeyecek ise beton binalarla doldurulmadan (ISTANWOOD’a) tahsis edilmelidir.
Kışla, içindeki bina, koğuş ve askeri tesisler ve Alibeyköy Barajı vardır. Burada film platoları dâhil, bütün sanatsal kuruluşlar için yeterlidir.
İstanbul civarında ve farklı mekânlarda film platoları, sanat merkezleri vardır. Uzak mekânlara gitmeden ve bürokrasi ile boğuşmadan bu mekânda her türlü film, dizi reklam çekim ve teknik işlemlerini Hasdal Kışlasındaki stüdyolarda gerçekleştirebilecektir.
Türkiye de mevcut 12 adet film stüdyo ve platolarının merkez veya yönetim şubeleri de buraya taşınabilir.
Hasdal Kışlasında olan ISTANWOOD, Gayrettepe ve yeni yapılan İstanbul Havaalanı metro hattı üzerindedir. Hasdal’dan, İstanbul Hava limanına 15 dakika, Gayrettepe’ye 20 dakikalık mesafede olup kolay ulaşım imkânı sağlamaktadır.
İstanbul Sanat Başkenti yapısı, Türkiye Futbol Federasyonu gibi ÖZERK YAPIDA olmalıdır.
Yukarıdaki sektörlerin böyle bir merkezde toplanması sonucu sinemamızın uluslararası boyutta sanayileşmesine büyük katkı sağlayacaktır. İletişim fakülte mezunları dâhil onların istihdamını da kolaylaştıracaktır.
Yurt dışı ve ülkemizdeki yabancı çekimler artacak ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağı gibi, yurt dışında sinema ve sanat sektöründe çalışacak gençlerimizin de dünya sinemasına entegrasyonunu da kolaylaştıracaktır.
İstanbul ve buraya yurt içi ve yurt dışından gelecek misafirler için her türlü sanatsal faaliyetlerle kucaklaştırabilecek şekilde BALE- OPERA – KLASİK MÜZİK- TİYATRO – SİNEMA SALONLARI inşa edilmelidir.
Sinema dâhil, sanat sektöründe çalışanlar İstanbul da trafik ve ulaşım zorlukları yanında çok zor şartlarda çalışmaktadır. 45 dakikalık diziler, üç saate çıkmıştır. Sektörde çalışan arkadaşlar evlerine bile gidememektedir.
Çatı katlarında yayın yapmaya çalışan ve büyük kiralar ödeyen televizyonlarımıza çok daha güzel şartlar sunulmalıdır.
Bünyesinde sadece sinema, stüdyo, çekim platoları yanında bütün sanatsal ve kültürel faaliyetleri yürüten prodüksiyon Şirketleri, Cast Ajansları, Reklam Ajansları, Yazarlar, Müzik Dernekleri ve Müzik Yapımcıları, Kayıt Stüdyoları, Yapımcılar, Televizyon Şirketleri, İstanbul İl Kültür Müdürlüğü, Sinema Dernekleri, Sanat Gurupları, Animasyon, TRT İstanbul Radyo ve Televizyonu, Film Şirketleri gibi hiç bir sanat gurubunu atlamadan bir plan dâhilinde Hasdal Kışlasına yerleştirilmelidir.
Aynı merkezde toplanan bu kuruluşlar, birbirlerine yakınlığı nedeni ile yorulmadan daha kolay çalışmalarını sürdüreceklerdir.
Uzak mekânlara gitmeden ve bürokrasi ile boğuşmadan bu mekânda kurulacak set ve plato sayesinde her türlü film, dizi, reklam ve her türlü çekimleri gerçekleştirebileceklerdir.
Yukarıdaki sektörlerin böyle bir merkezde toplanması sonucu sinemamızın sanayileşmesine de aynı zamanda büyük katkı da sağlayacaktır.
Ayrıca, burada çalışanların ve yurt dışından gelenlerin yeme, içme, istirahat edecekleri ve barınacakları THE MARMARA gibi ucuz hizmet verecek belki birkaç otel yapılmalıdır.
Başlangıçta proje bazında yapılacak çalışmalar için yönetim binası dâhil misafirlerin alanları gezmesi, eğlenmesi ve ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapı çalışmaları yurt içi ve yurt dışı uzmanlarının katkıları ile çalışmalar bir proje dâhilinde yapılmalıdır.
Sonuç olarak; bu projemden önce Afyonlu hemşerilerimi haberdar etmek istedim. 26 yıldır Türk Sinemasının içerisindeyim. HOLLYWOOD ve BOLLYWOOD’U çok iyi tanıyorum. Her türlü desteği vermeye de hazırım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER