Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ürün, Dersim mağdurlarını dinleyecek – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Ürün, Dersim mağdurlarını dinleyecek

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan Dersim olaylarına ilişkin alt komisyonda görev aldı

Ürün, ‘Dinleme Kurulu’nda Dersim olaylarında mağdur olmuş kişileri dinleyecek kurulda görev aldı. Toplantıda kurulun görevlendireceği bir ekip marifetiyle gerekirse yerinde dinleme yapabileceği kaydedildi. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Dersim olaylarına ilişkin bugüne kadar komisyona yapılan başvurunun 2 bin 500’e ulaştığını bildirdi.
TBMM Dilekçe Komisyonu, Mehmet Daniş’in başkanlığında toplandı. Toplantının başlangıcında, Dersim olaylarına ilişkin kurulan alt komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Daniş, çalışmaların 4 ana başlık altında yürütüldüğünü ifade etti. Komisyona, Dersim olayları konusunda bugüne kadar yapılan başvuru sayısının 2 bin 500’e ulaştığını belirten Daniş, bin 232 başvuru ile Tunceli’nin ilk sırada yer aldığını, İstanbul’dan 616, Elazığ’dan 226, Bursa’dan ise 164 başvuru yapıldığını ifade etti. Daniş, yurtdışından ise Almanya’dan 22, Fransa’dan 3, İsveç ve İngiltere’den ise 1’er başvuru olduğunu söyledi.
Dilekçelere konu olan talepler hakkında bilgi veren Daniş, konuya ilişkin olarak, TBMM Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TÜİK ve Sağlık Bakanlığı’ndan belge istediklerini belirtti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin, 1986 belgeyi 20 DVD halinde komisyona gönderdiğini, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün ise bin 826 belge gönderdiğini anlatan Daniş, “Adalet Bakanlığı, arşivini, Ankara metrosunun yapım çalışması sırasında 3 kez su bastığını, binlerce dosyanın okunamayacak hal geldiğinden imha edildiğini, bu nedenle ellerinde Dersim olaylarına ilişkin herhangi bir belge bulunmadığını bildirdi” diye konuştu.
‘Dİnleme Kurulu’ oluşturuldu
Daniş, Dersim olaylarıyla ilgili, bir ‘Dinleme Kurulu’ oluşturmak istediklerini söyledi. Bu kurulun, olayla ilgili olan vatandaşları dinlemesini planladıklarını anlatan Daniş, kurulun görevlendireceği bir ekip marifetiyle gerekirse yerinde dinleme yapabileceğini ifade etti.
Daha sonra, yapılan oylamada, kurulun, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ile CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’den oluşturulması kabul edildi. Komisyonda, Bekir Kaya adlı vatandaşın, “Güvence Hesabı Kurumu’nca, Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası kapsamında gerekli ödemelerin yapılmadığı” iddiasını içeren dilekçesi de görüşüldü.
Kaya, koltuk ferdi kaza sigortası uygulamasının kent içi taşımacılığı da kapsaması gerektiğini savunarak, “kurumun ödemelerinde keyfi tutum sergilendiğini” öne sürdü. Hazine Müsteşarlığı yetkilileri de söz konusu durumun bir genelgeyle düzenlendiğini ifade ederek, sigortanın, kent içi taşımacılığı kapsamadığını, risk içeren uzun mesafeli taşımalar için uygulandığını anlattı. Komisyonda, TBMM Başkanlığı’ndan, Yarbay Avni Kurtkaya’nın, 30 Ağustos 1944 tarihli emeklilik kararının iptaline hükmedilen TBMM Dilekçe Komisyonu Raporu’nun görüşüldüğü Genel Kurul gizli oturum tutanaklarının açılmasının talep edilmesi kararlaştırıldı.
Ürün, araştırma sonuçlarını paylaşacak
Toplantıda, “Belediyelerce Toplanan Otopark Bedellerinin Akıbetinin Araştırılması ve Söz Konusu Bedellerin Amaç Dışı Kullanımının Önlenmesi” talebini içeren dilekçelere ilişkin hazırlanan Başkanlığını Ürün’ün yaptığı alt komisyonun raporu da kabul edildi. Ürün, söz konusu raporun sonuçlarını TBMM’de düzenlenecek bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti. Dilekçe Komisyonu toplantısına TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş’in yanı sıra Başkanvekili Halil Ürün ve komisyon üyeleri katıldı. (Kocatepe)