Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

USTAMIN DEDİĞİ – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 24 Mart 2017 Cuma 11:59:42
 

Bütün derslerde olduğu gibi Sporda ve oyun etkinliklerinde de bilgi, beceri, davranış ve değer duygusunun önemi büyüktür. Hatırlarsınız Orta yaş çocukların eskiden beri oynadıkları “Bildir Bir Oyunu”nu. Kendinden önce oynanan başka oyunların devamı sayılan oyun: Başarılı oyuncu liderliğinde seçilen ebenin ayakta öne eğilerek iki elini dizlerine bağlaması; oyuncuların; Lider (Usta) oyuncuyu sırayla takip edip, söz ve hareketini taklit ederek (yelen-ebe) üzerinden atlamasıyla başlar.
Kural: Ustanın ebe üzerinden atlarken yaptığı hareket ve sözleri arkadan gelen oyuncunun tekrarlamasıdır. Özellikle yanıltmaçlara dikkatsizlik oyun kaybettirir.  Herhangi bir oyuncunun hareket ve söz noksanı başarısız olduğunu, yelen yanına vaziyet almasını sağlar.
Bildir bir… Ustamın dediği, Bildir iki… Bildir üç yağlı bülüç, Dörtte bi g.. ( Kıçını ebe sırtına vurma), Beşte bi fes… ( Ebe sırtına fes koyma), Altıdır altı fes yerinden kalktı, Yedim yel gibi… (Başarısız olanların ebe ile kollarını kenetlemesi; uzun eşek tabiri; sırtlarından güvercin taklası atarak hoplaması ), Sekizim sek sek (Tek ayak üstüne düşme ve çevredeki engelleri sekerek tur yapma, oyun alanına gelip),  Dokuzum dorrak…  ( Ustamın Dediği ) belirlenen kurallarla son bulur.
        Konumuz elbet ki oyun değil. Bu bir gerçeğin provası ve panoramasıdır. Etkinlikteki akıl, pratik zekâ, çeviklik, ataklık, kıvraklık yanında kazanılan bilgi, beceri, davranış ve değer duygusu etkinliklerinin günlük yaşantıda, iş hayatında kullanılmış olmasının örneğidir.  “Büyükler niçin büyüktür bilir misiniz? Biz diz çökmüşüz de ondan. Artık kalkalım.”
Öteden beri Türkiye’yi “Hasta Adam” ilan eden Amerika, Almanya Hollanda benzeri; yüzü dost, arkası düşman devletler,  Libya, Mısır, Irak, Suriye’de oynadıkları oyunu Yurdumuz üzerinde kullanmaya çalıştılar. Başaramadılar. Türk’ün yutulacak kolay lokma değil demirden leblebi olduğunu anladılar.
İnsanımızın birlikte olması, kalkınma hamlesi yapması, Beyin gücü ile kalifiye elemanın varlığını göstermesi, zorun başarılması, Sağlık Hizmetlerinin artması ve kolaylaştırılması Savunma Sanayinin kendi imkanlarımızla % 70’lere çıkması, Yerli üretim ve Ticaretin artması, Ekonominin Canlanması, Bölünmüş Yollar, Yüksek Hızlı Trenler, En Uzun Tüneller ve Asma Köprüler, En Büyük Barajlar ve Hava Alanları Türkiye Devleti’nin Huzur ve İstikrarı birilerinin düzenini bozdu, uykuları kaçtı. Şu kanaate vardılar: Türkiye uslu, borçlu, emirleri yerine getiren; eski Türkiye değil.
Eskiden beri dış güçlerin kullandığı FETÖ, PKK, DEAŞ, PYD’yi hangi devletlerin bu örgütleri beslediği daha açık ortaya çıktı. Maskeleri düştü. Avrupa’da şimdi aleni iç işlerimize burnunu sokup; Halk oylaması için soydaşlarımıza giden siyasilerimizi ülkelerine almayıp; “Hayır” kampanyası yapılıyor. Allah’a şükür atı alan Üsküdar’ı geçti. Şairin dediği gibi: “İnsana sadakat yaraşır, görse de ikrah; Doğruların yardımcısıdır hazreti Allah”
Cumanız mübarek olsun, kalın sağlıcakla.                      

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER