Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Valör Ne Demek?

Fransızca’dan dilimize geçen ve İngilizce karşılığı da “value date” olan valör ne demek, hangi yatırımlarla ilgili ve ne anlama geliyor?

Fransızca’dan dilimize geçen ve

valör ne demek

İlk olarak kısa adı BDDK olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu açıklamaları ile birlikte genel itibarıyla altın alımına ilişkin gündeme gelen valör ne demek, ne anlama geliyor ve hangi konularda karşımıza çıkıyor? Fransızca’dan dilimize geçen ve İngilizce karşılığı da “value date” olan valör, aynı zamanda İngilizce’de value date şeklinde ifade ediliyor. Valör, doğrudan değer anlamı taşıyan bir kelime.

Kelime karşılığı olarak doğrudan değeri ifade eden valör, İngilizce karşılığında (value date) değer tarihi ifadesi ile direkt olarak işleme alınan bir ‘değer kazanacak şeyin’ ya da değer kazanacak yatırım aracının, o anki tarihine işaret ediyor. Vurgulanan şey özetle değer kazanacak şeyin o anki işlem tarihi oluyor. Valör kelime anlamı ve sık kullanılan şekliyle ifade edildi, peki finansal anlamda hangi alanlarda neyi tanımlıyor? Şimdi de bu soruların yanıtlarına geçiyoruz.

 

Valör nedir, nerelerde kullanılır?

 

Valör, faiz hesaplama işlemlerinde başlangıç tarihine denir. Kredi hesaplamalarında kayda geçen alacak hareketlerinin işlemi ne zaman yapıldıysa onu takip eden ilk iş günü olarak açıklanır. Borç geçen işlem durumunda da direkt olarak işlemin gerçekleştirildiği günün tarihi baz alınamaktadır.

 

Bankacılık sisteminde sıklıkla karşılaşılan bir kelime

 

Müşterilerin bankacılık sisteminde sıklıkla karşısına çıkan valör, örneğin vadeli hesap açılması sırasında faizin başladığı tarih de valör tarihi ile tanımlanır. Yatırım amaçlı özellikler taşıyan vadeli mevduat hesabı, paranın faize yatırılması durumunda faizin o gün itibarıyla işlenmesini esas alır. Vadeli mevduat hesabına para yatırma işlemlerinde, valör tarihi ile birlikte faiz işlenmektedir.

 

Oyun meraklıları da biliyor

 

Valör ne demek sorusu ilk kez BDDK açıklamaları ile merak edilse de kelime bir hayli uzun süredir gündemdeydi. Zira özellikle gençler arasında yanıtı merak edilen İngilizce kelimelerden biri de value, çünkü bu kelime konsoldan mobile, PC’den diğer platformlara birçok video oyununda geçer. Ağırlıklı olarak spor temalı oyunlarda görülebiliyor.

 

Öte yandan piyasalardaki takas işlemleri yani hisse senedi, fon satışı/alışı gibi konularda da çeşitli özelliklerde valör işlemleri mevcut. Dolayısıyla sermaye piyasaları işlemleri ağırlıkta olmak üzere paraya ilişkin çok sayıda konuda valör bulunur. Ayrıca spot valör nedir sorusu merak ediliyor.

 

Spot valör nedir?

Bir diğer bankacılık terimi olan spot valör anlamı, piyasada direkt yapılan işleme bağlı olunması kaydıyla ödemelerin işlem gününden itibaren iki iş günü sonrasında yapılmasını ifade ediyor.

Bu kapsamda örneğin bankalar tarafından müşterinin talebinin mesaj hazırlığı, kontroller, fon temini gibi gerekliliklere bağlı şekilde iki gün içerisinde karşılanabilir özellikte olması söz konusudur. Bu tip işlemlerde değer tarihi önem taşır. Salı yapılacak bir ödeme spot valör ile beraber iki gün sonra yani Perşembe gerçekleştirilir.

 

Diğer yandan bu tip işlemler değişkenlik arz edebilir, bazı bankalarda süre 2 yerine 3 güne çıkabilir. Buna 3 gün valörlü denir. Bunun gibi durumlarda  genellikle bankalar nezdinde normalin üzerinde faiz gibi uygulamalar devreye alınır.

 

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti