Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vatandaş için LİHKAB çok yeni

Bu haberin fotoğrafı yok
Vatandaş için LİHKAB çok yeni

Arazi, arsa ve daire gibi taşınmaz mallar konusunda devletin bir nevi gözü, kulağı gibi çalışan LİHKAB bürolarından Afyonkarahisar merkezde iki tane bulunduğunu kaydeden Ali Kazım Telli, bu büroların vatandaşlar tarafından çok iyi bilinmediğini açıkladı

Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büro (LİHKAB) Sorumlusu Ali Kazım Telli, bu tür bir büroyu açabilmek için; en az 5 yıllık Harita ve Kadastro Mühendisi olup, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu sınavdan başarılı olanların yüksek puan alanları sırayla yerleştirildiklerine dikkat çekti.
VATANDAŞIN DERDİNE
ÇARE OLUNUYOR
LİHKAB Sorumlusu Ali Kazım Telli, Afyonkarahisar’da iki tane olan LİHKAB bürolarından birinin sorumlusu olarak Kadastro Müdürlüğünün bazı işlemlerini 2 yıldan beri yaptıklarını söyledi. Vatandaş işlemlerini hızlandırmak, kalite standartlarını arttırmak ve Kadastro Müdürlüğünün asli vazifelerine zaman ayırmasını sağlamak amacıyla çalıştıklarını vurgulayan A. Kazım Telli; “Bu bürolar Noter’de olduğu gibi belli bölgelerde belli sayılarda açılabiliyorlar. Noterlerden farklı olarak kendisine verilen ilçe sınırlarının dışından gelen talepleri kabul edemiyorlar. LİHKAB büroları vatandaş tarafından çok iyi bilinmiyor. Bu nedenle derdine çare arayan vatandaş çoğu zaman çözüm bulamıyor. Örneğin bir daire almak üzere pazarlığınızı bitirdiniz. Satıcı size bir tapu gösterdi, acaba bu tapu almayı düşündüğünüz daireye mi ait? Veya duydunuz ki elinizdeki tapu karşı daireyi gösteriyor, doğal olarak komşunuzun elinde de sizin dairenin tapusu var. Buna benzer konularda LİHKAB büroları devlet tarafından yetkilendirilmiş bulunuyor.” dedi.
LİHKAB’A GİDEREK KAT MÜLKİYETİNE ÇEVRİLEBİLİR
Kişilerin arazi ya da almayı düşündükleri bir bahçeye ait sınırların LİHKAB bürolarınca gösterildiğinin altını çizen A. Kazım Telli, özellikle apartmanda oturan bazı vatandaşların tapularında hala kat irtifakının devam ettiğine dikkat çekti. Bu tür daire tapularının hemen kat mülkiyetine geçirilmesi gerektiğini bildiren Telli şöyle konuştu: “İrtifaklı tapular dairenin yapım aşamasında olduğunu henüz bitirilmediğini ifade ediyor. Yani içinde oturulan daire Tapu Müdürlüğü açısından temeli kazılmış inşaat yapılan bir arsa. Kat irtifakını da LİHKAB’a giderek kat mülkiyetine çevirebilirsiniz. Arazi, arsa ve daire gibi taşınmaz mallar konusunda devletin bir nevi gözü, kulağı gibi çalışan Lisanslı Harita Kadastro Bürolarından Afyonkarahisar merkezde iki tane bulunuyor. Bu büroyu açmak için en az 5 yıllık Harita ve Kadastro Mühendisi olmak gerekiyor. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu sınavdan başarılı olanların yüksek puan alanları sırayla yerleştiriliyor. Fiziki mekan, mesleki yazılım ve cihaz, personel, arşiv tutma gibi birçok şartı yerine getirerek çalışmaya başlanabiliyor.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti