Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

VERGİ ADALETİ

Vergiler bütçe harcamalarını karşılamak için toplanır. Anayasa hükmüne göre;
‘Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikalarının sosyal amacıdır’ şeklindedir.
Anlaşıldığı gibi devlet vergiyi çok kazanandan çok, az kazanandan az almalıdır. Gelir dağılımı bu şekilde dengeli olabilir. Gelir dağılımının dengeli olduğu, bir ekonomi ise sıhhatli sayılır. Sağlam temellere oturur.
İşimiz gereği vergiciliğin içinde bulunuyoruz. Ülkemizde devamlı vergi adaletsizliğinin olmadığı, toplanan vergilerin nerelere ve ne şekilde harcandığı konusunda sürekli endişeler bulunmaktadır. Vergi bilincinin yeterince gelişmemiş olması, devletimizin denetimde geniş kitlelere beklenen ölçüde ulaşamaması devamlı olarak ‘kümesteki kazların yolunduğu’ tabirinin genelleme olarak dilimize girmesine sebep olmuştur. Vergi bilinci de vatandaşlık bilinciyle ilgilidir. Ancak vatandaşlarımız da kendisinden alınan vergilerin başka vatandaşlardan da aynı ölçüde alındığını bilmesi gerekmektedir. Başkalarının ödemesi gereken verginin de kendisinden alınmaya çalışıldığı düşüncesi vergi kayıplarını artırmaktadır. Eğer bu sıkıntıları giderirsek vergi adaleti sağlanacak, buna bağlı olarak vergi gelirleri de artacak, bütçe açıkları azalacak, hak ve hukuk yerini bulacak ve gelişmişlik düzeyimiz hızla artacaktır.
Şu an ki haliyle olduğu gibi devam ederse, devlet vergiyi toplayamadıkça, bankalara ve özel firma ve şahıslara borçlanarak bütçe açıklarını kapatmaya çalışır, vergilerimiz banka faizlerine gider, bütün sektörler zarar ederken, bankalar rekor karlar elde ederler.
Şu anki hali hepimiz biliyoruz. Herkes bir şekilde bankalara borçlanmış durumda. Ne acıdır ki, bankalar hem devletimizin bütçesini, hem de ülkenin bütün fertlerinin geleceklerini ipotek altına almış durumdadır. Ve bunların birçoğu da malumunuz yabancı bankalardır.
Muhterem okuyucum; vergiler olmadan devlet olmaz. Mükellefler, memurlar, işçiler olarak elbette üzerimize düşen vergiyi vermeliyiz. Ancak; vergi idaresinin başındakiler de vergi adaletinin gerçekleşmesi için azami gayret göstermelidirler. En azından kümesteki kazlara çayırdaki devekuşlarını da ilave etsinler.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER