Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vergi, halka yatırım olarak dönüyor

Vergi, halka yatırım olarak dönüyor
Vergi, halka yatırım olarak dönüyor

Afyonkarahisar Defterdarlığı tarafından düzenlenen 23’üncü Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde en çok vergi ödeyen kişi ve kurumlar ödüllendirildi. Korel Termal Otel’de yapılan ödül töreninde, verginin kamu yatırımlarının yapılmasındaki rolüne dikkat çekildi

27 Şubat-4 Mart tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftası’nda ilimizde en çok vergi veren kişi ve kurumlar onurlandırıldı. 23’üncü Vergi Ödül Töreni’nde 2010 yılı vergilendirme döneminde en çok vergi veren kişiler ve kurumlara plaketleri takdim edildi.
Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, vergi verenlere ve vergi toplayanlara teşekkür etti. Balkanlıoğlu, “Vergi ne kadar eşit alırsa gelir de ona göre artar. Her türlü çaba gelip insan kaynağına dayanıyor. Ülkemiz dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisine sahip. Yatırımlarda artık pazarlık yapılıyor. Çünkü para var. Bunların hepsinin arkasında sizlerin çabası, sizlerin vergisi yatıyor, müteşebbisi yaşat ki devlet yaşasın. Müteşebbis olmazsa, bu memleket yaşayabilir mi, itibarımız olur mu? Müteşebbislerimizi vergi yüküyle öldürmememiz lazım. Vergi oranlarının düşürülüp geniş ortala yayılması lazım” dedi.
Ceylan, Afyon hakkında bilgi verdi
Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan ise Afyonkarahisar’daki vergi durumunu aktardı. Ceylan, “Bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi ve bütçe açığının kapatılabilmesi, kamu harcama ve yatırımlarının yeterince yapılabilmesi için en önemli gelir kaynağı vergi gelirleridir. İlimizin vergi gelirlerindeki duruma bakacak olursak; 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle vergi gelirlerinde tahakkuk geçen yıla göre yüzde 21,39 artarak 701 milyon 388 bin 514 lira olarak, tahsilat ise yüzde 23,09 oranında artarak 530 milyon 813 bin 749 lira olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirlerindeki tahsilât oranı; yüzde 75,68’dir. Gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 67’dir.Tahakkuk eden verginin tamamı tahsil edilmiş olsaydı bu oran yüzde 98 olacaktı.Afyonkarahisar İl Geneli cari dönem (6111 Sayılı Yasa Tahakkuk ve Tahsilatları dahil) Tahakkuk Tahsilat Oranımız yüzde 90,39 olarak gerçekleşmiştir. 6111 sayılı yasadan toplam 39 bin 162 mükellefimiz yaralanmak için başvuruda bulunmuş, 130 milyon 601 bin 890 TL alacak yapılandırılmış ve bunun yaklaşık 60 milyon TL tahsil edilmiş bulunmaktadır. Tecil iptalleri yapıldıktan sonra 6111 sayılı yasa kapsamında 2011 yılında tahsil edilmesi gereken tutarın yüzde 96,84’ü tahsil edilmiştir” diye konuştu.
Vergi, ekonomik yükümlülüktür
Verginin kamu yatırımları için ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Ceylan, şöyle devam etti:
“Vergiyi, Devletin, toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük, olarak açıklayabiliriz. Devletin bizlere yani vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir. Vergi halkın sermayesidir. Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri, toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu görevi yerine getirmeleridir. Devletin belirlediği vergileri öderken, ödeyen kişilerin, kamu hizmetlerinden yararlanma düzeyi kesinlikle göz önünde bulundurulmaz, bu tamamen kişilerin ödeme gücüyle orantılı bir paylaşımdır Vergi, yalnızca kamu giderlerini finanse eden bir kaynak değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı, sanayileşmeyi özendiren, tasarrufları ve sermaye birikimini sağlayan en önemli araçlardan biridir.Vatandaşlarımızın kazançlarını eksiksiz olarak beyan edip zamanında ödemeleri Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamaların karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesi ancak doğru vergi beyanları ve zamanında ödemeler ile olur.”
Kayıt dışı ile mücadele edilmeli
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar da kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Kayıt dışı ekonominin vergisini zamanında ödeyenlerin zararına olduğunu hatırlatan Sayar, şöyle konuştu:
“Ülkemizde daha çok tasarrufa, ona bağlı olarak ,daha çok reel yatırıma ona bağlı olarak ,daha çok üretime ve istihdama , ona bağlı olarak daha çok ihracata (ama daha çok ithalata bağlı olmayan ihracata) ihtiyaç var. Ülkemizde kayıt dışılığın daha da azaltılmasına ihtiyaç var. Ülke-mizde daha adil, daha yaygın, daha verimli vergilendirmeye ihtiyaç var. Ülkemizde vasıtalı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının küçültülmesine ihtiyaç var.”
Mühim olan, vergi bilinci
Vatandaşlarda ve mükellef-lerde vergi bilincinin çoğalması gerektiğini bildiren Sayar, “Ülkemiz için sorun vergi ödememek değil, vergi bilincine sahip olmamaktır. Vergi ödemek, hukuki bir zorunluluktur. Ödemeyen ya da ödemek istemeyenlerle vergi idaresinin hukuki çelişkisi bir şe-kilde sürdürülür. Ancak vergi bi-linci; devletin ve milletin geleceğini nerede gördüğümüze ilişkin bir bilinç, ahlak sorunudur. Bu bağlamda; Vatandaş ile vergi idareleri arasında bir köprü oluşturan biz meslek mensuplarının, mesleğimizin etik kuralları gereğince; vergicilik, denetim ve işletmecilik sahasında güven ve ahlak unsurunun gelişmesini temin ettiğimizi, vergi kanunlarının uygulanmasında doğacak uyuşmazlıkları en az düzeye indirebildiğimize, Kanunları vatandaşların anlayabileceği şekilde ifade edebildiğimize inanıyorum” dedi.
Vergi Ödül Töreni’nde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Gül ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı da birer konuşma yaptı.

İşte vergi şampiyonları

Vergi kategorilerinde ilk 5, şöyle oluştu:
Gelir Vergisi:
Mehmet Çakmak
Feride Kırlıoğlu
Şuayp Demirel
Salim Pancar
Mehmet Aygün
Kurumlar Vergisi:
Kızılay Maden Suyu İşletmesi
Demmer
İkbal Akaryakıt
Çakmak Mermer
Vahdet Et
Gayrimenkul Vergisi:
Mustafa Sabri Genelioğlu
Emine Şen
Cemal Kadayifçioğlu
Gökhan Alpata
Şükrü Şensoy

Yine birinci
İşadamı Mehmet Çakmak, tam 13 yıldır Gelir Vergisi şampiyonu oluyor. Bu durum, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun da dikkatini çekti. Balkanlıoğlu, Çakmak’a plaketini takdim ederken Çakmak’ı bu başarısından dolayı kutladı.