Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Turan Civelek

VETERİNER TIP – Kocatepe Gazetesi

Turan Civelek 2 Ekim 2018 Salı 13:10:05
 

Ülkemizde son dönemde, memnuniyet verici bir durum olarak, Sağlık Bilimleri Üniversitelerinin kurulduğu görülmekte ve bu çatı altında Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri başta olmak üzere, sağlıkla ilişkili birimlerin toplandığı dikkati çekmektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitelerinin kuruluşunda tıpta tek çatının teşekkül ettirilmek istendiği muhtemeldir. Öte yandan, belirtmek isterim ki, insan sağlığı ile direkt ilişkili olduğu açık olan Veteriner Fakültelerin de bu çatı altına dahil edilmesi uygun olacaktır. Şöyle ki:
Dünya genelinde Veteriner Tıp, “Sağlık Bilimleri Temel Alanı” altında yer almaktadır. Ülkemizde de durum böyledir. YÖK’ün Doçentlik sınav alanlarına bakıldığında Veteriner Bilimlerin “Sağlık Bilimleri Temel Alanı” altında sınıflandığı görülecektir. İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı birbirinden ayrılamaz bir bütünün parçalarıdır. Genel sağlığı ayakta tutan bu unsurlar günümüzde “Tek Tıp-Tek Sağlık” konsepti olarak nitelendirilmektedir. “Tek Tıp, Tek Sağlık” ise tıpta tek çatıya vurgu yapar.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanlarda enfeksiyona neden olan etkenlerin %60’ı hayvanlardan insanlara (zoonoz) bulaşmaktadır. Şarbon, kırım kongo kanamalı ateşi, domuz ve kuş gribi, deli dana, verem gibi 300’e yakın zoonoz insan sağlığını direkt tehdit etmektedir. İnsanlarda görülen gıda kaynaklı hastalıkların da yaklaşık %80’i hayvansal kökenlidir. Görülmektedir ki, “sağlık” kavramı yaşayan tüm canlıları kapsayan, keskin sınırları olmayan evrensel bir terimdir. Tüm bu çerçevede, yakın gelecekte tıpta/sağlıkta tek çatıya doğru gidileceği öngörülebilir.
Günümüzde ister gelişmiş, ister az gelişmiş olsun birçok ülkede, “sağlık bilimleri” kapsamdaki üniversitelerin önemli bir kısmında, veteriner fakültelerinin de, sağlıkla ilgili diğer birimlerle birlikte, bu tek çatı altında toplandığı görülmektedir. Amerika da kurulu Western University of Health Sciences ve Litvanya da kurulu olan Lithuanian University of Health Science buna örnek verilebilir.
Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı resmi gazetede yayınlanan “yükseköğretim kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun (Kanun no. 7141/ Kabul tarihi 9/5/2018), Ek madde 195 çerçevesinde, Afyon Kocatepe Üniversitesinden ayrılarak kurulmuştur. Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tıp, Diş, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri ve Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO, Bolvadin Sağlık Hizmetleri MYO, Şuhut Sağlık Hizmetleri MYO bu üniversiteden ayrılarak Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında toplanmıştır. Öte yandan; sağlık bilimleri alanıyla ilişkili olan Veteriner Fakültesi, Beden Eğitimi Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitü’sünün ise ayrılmadığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde kaldığı görülmektedir.
Tüm bu veriler ışığında; halihazırda Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Veteriner Fakültesi’nin ve yanı sıra Beden Eğitimi Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitü’sünün, yetkililerimiz tarafından uygun görülmesi halinde, bu üniversiteden ayrılarak Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altına alınması önerimizdir. Bu şekilde, sağlıkla ilgili tüm birimler tek çatı altına toplanmış olacak, işleyiş açısından birörneklilik sağlanacak ve üniversitelerimiz arasında öğrenci sayıları açısından da daha dengeli bir dağılım kurulacaktır.
Afyonkarahisar’ımız ülkemizin en önemli hayvancılık, gıda ve tarım bölgelerinden biridir. Nüfusun yaklaşık yüzde 70’i sayılan bu sektörler üzerinden geçimini sağlayan ilimizde faaliyet gösteren Veteriner Fakültemiz, günlük yaşama sağladığı ve sağlayacağı katma değer açısından son derece önemlidir. Bugüne kadar aldığı tam destek ile dünya standartlarında hizmet üreten ve ekipman ve öğretim üyesi yönünden hemen hemen eksiği bulunmayan Veteriner Fakültemizin, günün getirileri çerçevesinde değişen koşullar dikkate alındığında, faaliyet alanına daha uygun bir altyapıya kavuşması ve daha modern şartlarda hizmet verebilmesi için de bu dönüşüm faydalı olacaktır kanaatindeyim.
Saydığım hususlar içerisinde eksiklerim veya göremediğim yönler şüphesiz bulunabilir. Şahsi kanaatlerimi belirtmiş olmakla birlikte, bu dönüşümünün kurumlarımız, bölgemiz ve ilimizde bu sektörlerde faaliyet gösteren insanlarımız açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Teklif bizden, detaylı değerlendirme ve karar ise ilimizin değerli yönetici ve yetkililerinden.
Saygılarımla.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER