Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vişne hasadı tamam fiyatlar tavan yaptı

Bu haberin fotoğrafı yok
Vişne hasadı tamam fiyatlar tavan yaptı

Geçen yıla oranla vişne rekoltesinde yaşanan düşüş, fiyatı artırdı. İç piyasada kilogramı 2,5 TL’den alıcı bulan vişne, üreticisinin yüzünü güldürdü

Afyonkarahisar bölgesinin önemli ürünlerinden vişne de hasadın büyük bölümü tamamlandı. Meyve suyu fabrikalarının rekabeti nedeniyle yüzü gülen vişne üreticisi ürünün iyi fiyattan satmanın mutluluğunu yaşıyor.
Ürün azlığı nedeniyle meyve suyu üreticilerinin girdiği rekabet sonucu vişnenin kilogram fiyatı önce 2,5 liraya kadar yükseldi. Halen piyasada kilogramı 1,8 liradan alıcı bulan vişnenin fiyatının taşıma maliyetleriyle birlikte fabrikalara 2,2 liraya mal olduğu belirtildi. Ersu Meyve ve Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Kadir Şahin, vişnenin bu yıl rekoltesinin düşük olması ve meyve suyu fabrikalarının birbiri ile rekabetlerinden dolayı bu yıl çok pahalı olduğunu söyledi. 10 gün önce fabrikalarına vişnenin kilogramını 2,5 liradan aldıklarını belirten Kadir Şahin, geçen süre içinde fiyatın 1,8 liraya düştüğünü ifade etti. Türkiye’de vişne fiyatlarının dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu belirten Şahin, fiyatların tavan yapmasında meyve suyu fabrikalarının rekabetinin de çok etkili olduğunu kaydetti.
Afyonkarahisar bölgesinin vişnesinin önemli bir bölümünün toplandığını belirten Şahin, fiyatların yeniden yukarı çıkması veya inmesi konusunda bir tahmin yürütemediklerini kaydetti. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Rekolte düşüklüğü ve meyve suyu fabrikalarının rekabeti vişne fiyatlarını bu sene tavan yaptırdı. Meyve suyu fabrikaları aldıkları bu fiyatla zarar ediyor. Dünyada vişne konsantre maliyet fiyatı 4,5 euro. Ülkemizde ise bu fiyat 6 euro. Meyve suyu fabrikaları aylar öncesi yaptıkları sözleşme gereği yüksek fiyattan vişne almak zorunda kalıyorlar. Fiyatlar iner mi çıkar mı bu konuda bir tahminde bulunamıyoruz.” Yaş Meyve ve Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Aydın da, bu yıl vişne fiyatlarının üreticinin yüzünün güldürdüğünü söyledi. Antalya bölgesinde vişnenin ilk çıktığında 2,7 liradan alıcı bulduğunu belirten Aydın, son günlerde bu fiyatın 1,8 liraya düştüğünü söyledi.
Fiyatların 2 liradan seyir takip edeceğini belirten Aydın, iç piyasa talebinin çok canlı olduğunu kaydetti. Antalya’nın Korkuteli ilçesinde 8 dönüm meyve bahçesinde bulunan ağaçlarından bu sene 7 bin liraya yakın para aldığını belirten Veysel Oğuz, vişnedeki yüksek artışın üretici için sürpriz olduğunu kaydetti. Vişne fiyatlarının bu sene kirazla atbaşı gittiğini belirten Oğuz, toplamaya devam ettiği vişneden 4 bin lira daha gelir elde edeceğini tahmin ettiğini kaydetti. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti