Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vitamin ve gıda takviyesinde doğru adres doktor ve eczane

33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı

33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, vitamin ve gıda takviye kullanımının doktor kontrolünde, eczacı danışmanlığında yapılmasının hayati bir zorunluluk olduğunu belirtti

 

Türk Eczacılar Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı yaptığı açıklamada, vitamin ve gıda takviyeleri kullanımında kişilerin mutlaka eczacılarına danışması gerektiğini hatırlattı.
“ÖZÜNDE HEPSİ İLAÇ, İLAÇLA ZEHİR ARASINDAKİ ÇİZGİ İNCE”
Oda Başkanı Alper Pehlivanlı, Kovid-19 pandemisi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insanların kişisel sağlıklarına daha fazla önem verdiklerini belirtti. Pehlivanlı,”Özellikle son dönemlerde halkımız tarafından Kovid-19’a karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için vitamin ve gıda takviyeleri tercih edilmektedir. Ancak son zamanlarda bazı market zincirlerinde ve internette, kontrolsüz olarak vitamin ve gıda takviyelerinin temin edildiğini görmekteyiz. Marketlerde ve internette ticari kaygılarla satışı yapılan vitamin ve gıda takviyelerinin bilinçsiz bir şekilde kullanımı nedeniyle ciddi yan etkiler, sağlık problemleri, hatta ölümlerin olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca internette satılan bu tür ürünlerin çoğunun da sahte olduğu bilinmektedir. Her ne kadar isimleri vitamin ve gıda takviyesi olsa da, bu tür ürünlerin hepsi özünde ilaçtır. Ve ilaç ile zehir arasında ince bir çizgi vardır.” dedi.
“RUHSATLANDIRMAYI TARIM DEĞİL
SAĞLIK BAKANLIĞI YAPMALI”
Vitamin ve gıda takviyelerinde istenmeyen etkilerin önlenebilmesi için bazı hastalıklarda kullanımına dikkat edilmesinin önemine değinen Pehlivanlı şunları kaydetti: “Hastanın kullandığı başka ilaçlar ile söz konusu vitamin ve gıda takviyelerinin etkileşime girmemesi için mutlaka doktor kontrolünde ve eczacı danışmanlığında, uygun kişiye ve uygun dozda kullanılması gerekmektedir. Gıda takviyelerinin kontrolsüz satıldığı ABD’de, zehirlenmelere bağlı ölümlerin üçte ikisi bilinçsiz ilaç tüketiminden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ABD’de bu tür ürünlerin satışında kısıtlamaya gidilmek için planlama yapılmaktadır. Ülkemizde Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan gıda takviyelerinin, ilaç ve sağlıkla ilgili tek söz sahibi olan Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması halinde, hem merdiven altı üretim, hem de bilinçsiz tüketim engellenerek istenmeyen etkiler önlenebilir.”
“VİTAMİN VE TAKVİYEDE DE
GÜVENİLİR ADRES ECZANE”
Eczacıların birinci basamak sağlık hizmet merkezi olan eczanelerde nitelikli sağlık hizmeti vermeyi sürdürdüklerini belirten Pehlivanlı şu ifadeleri kullandı: “Biz eczacılar Kovid-19’a karşı halkımızı bilinçlendirmeye ve aldığımız akademik bilgi ve tecrübemizle halk sağlığına katkıda bulunmaya devam ediyoruz. İlacın olduğu gibi vitamin ve gıda takviyelerinin de güvenilir adresi eczanelerdir. Halkımız, sağlıklı olayım derken sağlıksız duruma düşmek istemiyorlarsa vitamin ve gıda takviyelerini mutlaka doktor kontrolünde ve eczacı danışmanlığında kullanmaları gerekir. Unutulmamalıdır ki, eczacı halkımızın en yakın sağlık danışmanıdır.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti