Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yağışlar patates çiftçisini olumsuz etkiledi

Yağışlar patates çiftçisini olumsuz etkiledi
Yağışlar patates çiftçisini olumsuz etkiledi

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde son günlerde etkili olan yağışlı havadan kaynaklanan mantar hastalığı nedeniyle patates çiftçileri tedirgin oldu

Şuhut Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay, ilçe genelindeki patates tarlalarında mantari bir bitki hastalığının görüldüğünü ve bitkilerin ciddi miktarda hasar gördüğünü dile getirdi.
Yetkili mercilere müracaatta bulunduklarını aktaran Tunçay, “Patates bitkisi ilk çıktığında gerçekten çok ümitliydik. Kıştan bu yana yaşanan yağış nedeniyle verimin artacağına inanıyorduk. Ancak son yağış sonrası oluşan hastalık maalesef ekinin büyük bir kısmını sardı. Hastalığa yakalanan bitkilerde çürüme arttı. Çürüme oranı bazı tarlalarda yüzde 75’leri buluyor” şeklinde konuştu.
Her yıl ortalama 100 bin ton patates üreten Şuhut’ta bu yıl içerisinde 25-30 bin ton üretim yapılabileceğini aktaran Tunçay, şunları anlattı:
“Geçen yıl patates iyi fiyat bulunca bu yıl ekim artmıştı. Şimdiden söyleyebiliriz ki; eğer bitki kurumaları böyle devam ederse, çiftçi yıllarca ödeyemeyeceği bir zararın içerisine girer. En az 10 yıl etkisi görülecek bir zarar olur bu. Tabi çiftçimiz direktiflerle bir ilaçlama çalışması başlattı ancak bu çalışmanın sonuç vermesi çok düşük bir ihtimal. Kuru bir bitkiyi canlandırmanın imkânı yok. Bari kurumakta olanları kurtarayım düşüncesiyle mantar ilacı kullanımı başladı. İlaç talebi arttığı için Ziraat Odası olarak ilaç stokumuzu tükettik. Çiftçimizin talebine cevap verebilmek için ilaç getirtiyoruz.” (AA)