Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

YAKINLARLA SILAYI, YARATAN’LA SILA ZEMİNİNDE OKUMAK / Afyonkarahisar Müftülüğü

İnsan her şeyden önce Rabbine bağlanmak zorundadır. Yani öncelikle kendisini koruyan, kollayan, asla yalnız bırakmayan ve her türlü nimeti bahşeden Yüce Yaratıcı ile sılasını kesmemekle yükümlüdür. Çünkü Rabbi ile muhabbet ve minnet bağları kopmuş bir insanın artık tutunacak bir dalı, sığınacak bir yeri kalmamıştır. Böyle bir kimsenin diğer insanlarla oluşturduğu bağ ve birlik de özünde bir kıymet ifade etmez. Rabbine dost olmayan nasıl gerçek dostluklar kurabilir ki? Zorunlu karşılaşmaların ya da dünyevi menfaatlerin buluşturduğu bir topluluk, sarsılmaz bir güven ve sadakati nasıl tecrübe edebilir ki?
Çağımızda bu konumda olan fert veya toplumların yaşadığı büyük problemlerin ve sosyal bunalımların asıl sebebi, Allah ile olan sılanın koparılması değil midir? Allah ile olan sıla derken, O’nun varlığına ve birliğine iman etmeyi, sonra da bu imanın gereklerini yerine getirmeyi kastediyoruz. Böyle bir sıla, sılaların en güçlüsüdür. Kur’an-ı Kerim’de; “Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O hâlde, kim tâğûtu tanımayıp Allah’a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Bakara Sûresi 2/256.) buyrulurken işte böyle güçlü bir bağdan söz edilir.
Başta Yüce Yaratanımızla sıla olmak üzere, hayatta kurulması ve sürdürülmesi gereken bağları koparan kimseler için çok ciddi ikazlar bulunmaktadır. Anlaşılan o ki, sadece bu dünyada yalnızlık ve umutsuzluk değil, öbür dünyada da pişmanlık ve hüsran onları beklemektedir. Yine Kur’an-ı Kerim’de; “Onlar, Allah’a verdikleri sözü, pekiştirilmesinden sonra bozan, Allah’ın korunmasını emrettiği bağları (iman, akrabalık, beşerî ve ahlâkî bütün ilişkileri) koparan ve yeryüzünde bozgunculuk yapan kimselerdir. İşte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir.” (Bakara Sûresi, 2/27) buyrulmaktadır.
Velhasıl, sıla-i rahmin özünü Allah’a olan kulluk ya da O’na olan iman bağı teşkil etmektedir. İmanından dönenler ise, Allah ile kalbî bağını, yani “sılasını” kesenlerdir.
(Alıntı: Diyanet İşleri Başkanlığı “Ailem” Kitabı)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti