Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Halil Kocaşaban

YARATILANI SEVERİZ, YARATANDAN ÖTÜRÜ….

Son bir kaç yazımızda Şehrimize dair konuları gündeme getirmeye gayret ettik. Hamdolsun yazdıklarımıza cevap alıyor, sorunları ve memnuniyetleri dile getirmeye gayret ediyoruz. Siz değerli okuyucularımızdan gelen “başıboş sokak köpekler ne olacak” sorularınız olmuştu. Bu hafta da bu konuyu bir kez daha dile getirmek istedim.

BİR FIKRA
Anadolu’nun bir şehrinde sokak köpekleri adama saldırmış. Adam canını zor kurtarmış. Hemen şehrin belediyesine dilekçe vermiş. Olayı anlatmış, “Bu köpekler bizi ısıracak” demiş ve belediye olarak tedbir alınmasını istemiş. İki üç gün sonra yine aynı yerden geçerken yine aynı köpeklerin saldırısına uğramış; paçasını zor kurtarmış. Soluğu doğru belediyede almış. Durumu anlatmış. “Nedir bizim dilekçenin sonucu?” demiş. Memur kadın sormuş, “Adınız, soyadınız?” Kayıtlara bakmış ve şöyle demiş: “Evet cevap yazmışız. Yollamışız da. Demek henüz size ulaşmamış.” Adam “Evet gelmedi. Sen oku kızım, ne yazmışsınız?” Memur da belediyenin cevabını okumuş “Şu tarihli verdiğiniz dilekçe ile ilgili gerekli incelemeler yapılmıştır. Söz konusu köpekler bulunarak aşıları yapılmış ve köpekler kısırlaştırılmıştır.” Adam bunun üzerine köpürmüş. “Bizi ısıracaklar, tedbir alın diye yazmışım dilekçeye; “Bize tecavüz edecekler dememiştim.”
***
Şimdi sürçülisan ettiysek affola biraz bel altı bir anlatım olmuş alabilir. Fakat yaşanılanların en kısa özeti bu şekilde aslında. Yukarıdaki fıkrayı değişik şehirler için duymuştum. Ama ülkemiz mizah konusunda zengin bir ülke. Yazmış olduğumuz fıkrada gerçeklik payı var aslında. Bugün aynı şekilde Belediye’ye başvuruda bulunsanız alacağınız cevap yaklaşık bu şekilde; “İlgili kanun gereği hasta veya yaralı küpeli/küpesiz köpekler tedavi amacıyla, kısırlaştırılmamış köpekler ise kısırlaştırılmak üzere Belediyemizce alınmaktadır” Fıkra aslında bir anlamda, gerçek oluyor.

Yasa böyle, belediye ne yapsın?
İlgili kanunun ayrıntılarını bilmiyordum. Merak edip baktım. Söz konusu kanunun (24.6.2004 tarih ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu) “Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması” başlıklı 6. Maddesi aynen şöyle demektedir. “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” Başka bir deyişle sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve rehabilite edilmelerinden sonra “alındıkları ortama” yani sokağa salıverilmeleri bir kanun hükmü. Belediyelerin bu sokak hayvanlarını alıkoyma yetkileri yok. Bir sokakta başıboş sokak hayvanları ile karşılaşırsanız, belediyeyi boşuna suçlamayınız.
***
“Rabbim der ki; hayvanlar benim sessiz kullarımdır, şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklar.”
***
Köpekler sevimli hayvanlar. Belki köpek insana en yakın hayvan. Ama herkesin köpekleri sevmesini bekleyemeyiz. Bırakın sevmeyi bazı insanlarda yetişme biçimi veya yaşadıkları bir travma yüzünden köpek fobisi bile oluyor. Ben de köpekleri seven insan grubu içindeyim. Hatta uzun bir dönem köpeğim de oldu. Fakat geçtiğimiz gün Yeşil Camii parkında küçük bir kızımız paniğe kapılıp köpeklerden kaçınca köpekler de kovaladı. Vatandaşlar olarak araya girildi, tatsız bir olay yaşanmadı elbette ama, küçük kız yaşadığı korkuyu kolay atlatabilecek gibi değildi. Belki birçok insan da panik yapabilir. Bir köpek tarafından ısırılmam halinde kuduz veya başka bir hastalık kapmayacağımı bilmek beni rahatlatmıyor. Bu nedenle başıboş sokak köpeği sorunun bir şekilde çözülmesi gerekir. Örneğin, hayvan barınakları çoğaltılmalıdır. Sokaktaki köpeklerin bir kısmı heves edip köpek edinen, sonra bakamayacağını anlayıp onları sokağa salanlardan kaynaklanmaktadır. Köpeklerini sokağa salanlar da köpeğin barınaktaki masraflarına katılarak bunun bedelini ödemelidir.
İlgili yasaya zamanında bu haliyle mecliste oy verenler acaba hala mecliste mi bilmiyorum. Eğer ıssız bir sokakta bir köpek çetesi ile karşılaşırlarsa yasayı değiştirme fikri onlardan gelebilir. Şehrimizde güzel yatırımlar devam ediyor yakın zamanda millet bahçeleri yeni park ve piknik alanları da hizmete girecek. Geçmiş zamanlarda yaşadığımız sorunlar eğer önlem alınmazsa tüm bu yatırımlara gölge düşürecek. Düşünün millet bahçeleri yapılmış, bir yanda mülteci sorunu, diğer yanda başı boş köpekler… Rahmet beklerken işin sonu zahmet olacak. Vatandaş hizmetten layıkıyla yararlanamayacak. Buradan tekrar yetkililere sesleniyor; konuyu birinci muhataplarına iletiyoruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti