Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yarıyıl, sorunlarla bitiyor – Kocatepe Gazetesi

Yarıyıl, sorunlarla bitiyor – Kocatepe Gazetesi
Yarıyıl, sorunlarla bitiyor

Eğitim-Bir Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, 2010-2011 öğretim döneminin birinci yarıyılının çözüm bekleyen birçok sorunla birlikte sona erdiğini söyledi

Eğitim-Bir Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, 2010-2011 öğretim döneminin birinci yarıyılının bitmesi nedeniyle bir açıklama yaptı. Çelik, “2010-2011 öğretim döneminin 1. yarıyılı, 730 bin öğretmen ve 16 milyon öğrenci için, çözüm bekleyen birçok sorunla birlikte sona ermiş bulunmaktadır. Sorunların birikmesi ve eğitimcilerin sorunlarından arınmış bir şekilde işinin başına gidememesi, ülkemizin geleceği için elzem olan eğitimin gereken faydayı sağlamasına engel teşkil etmektedir” dedi.
Türkiye’de sorunların aşılması için zihniyet devriminin yapılması gerektiğine dikkat çeken Çelik, demokratikleşmenin de sağlanması gerektiğini vurguladı. Çelik, eğitim alanında yaşanan sorunları da gündeme getirerek “Eğitimin en önemli sorunlarından biri olan öğretmen açığının kapatılması konusunda tatmin edici adımlar atılmalıdır. Aralık 2010’da 30 bin öğretmen ataması yapılmasına rağmen açık hala 100 binin üzerindedir. Bakanlık, 30 bini Şubat ayında olmak üzere en az 120 bin öğretmen ataması gerçekleştirmelidir. Özellikle zorunlu hizmet bölgelerinde öğretmen açığı giderek artmaktadır. Kurum İdari Kurulu Ekim 2010 Mutabakat Metni’nde imza altına aldığımız, ‘öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla, zorunlu hizmet bölgelerinde istihdam edilen öğretmenlere, illerin veya yerleşim yerlerinin sosyal, ekonomik, kültürel ve ulaşım imkânları dikkate alınarak, kalkınmada öncelikli hizmet tazminatı verilebilmesi için ilgili mevzuatlarında gerekli çalışmaların başlatılması’ kararı uygulamaya geçirilmelidir. Öğretmen açığının yanında derslik açığı da bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. 76 bin derslik açığının giderilmesi yönünde çaba gösterilmesi eğitim çalışanlarının beklentisidir” ifadelerini kullandı.
Çelik, şöyle devam etti:
“Eğitim kurumlarında, hizmetli yetersizliğinden dolayı temizlik ve hijyen yeterince sağlanamamaktadır. Yıllardır hizmetli alımı yapmayan Bakanlık, 2010 yılında 50 mil-yon TL, 2011 yılında ise 40 milyon TL ödenekle sadece ilköğretim okulları için temizlik hizmeti satın almaktadır. Tüm okullarla birlikte toplamda 116 milyon TL ödenek temizlik hizmeti alımı için tahsis edilmiştir. Bakanlık, hizmet alımıyla okulların temizlik ihtiyacını karşılamaya çalışmakta ama bu yeterli olmamaktadır. En az 30 bin hizmetli alımı yapılmalıdır. 18. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararlar, geçmiş yıllarda olduğu gibi, tozlu rafların arasında unutulmamalıdır. Eğitimin kademeli olarak 13 yıla çıkarılması; Milli Güvenlik dersine branş öğretmenlerinin girmesi; eğitim çalışanlarına ödenmekte olan ek ders ücretlerinin 12 TL’ye çıkarılması; öğretmenliğin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalışmalara hız verilmesi; öğretmen istihdamında kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik gibi farklı uygulamalara son verilerek tüm öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak istih-damının sağlanması; öğretmen ve yöneticilere mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla uzaktan veya örgün eğitim yoluyla lisansüstü eğitim imkanı sağlanması; okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun ‘6 saate kadar derse girer’ şeklinde değiştirilmesi ve Eğitim Öğretim Sınıfı’ndan Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na geçi-rilmesi başta olmak üzere Şûra’da alınan kararların tamamı hayata geçirilmelidir.”
Karne alacak öğrencilerin velilerine de seslenen Çelik, “Her yarıyıl tatilinde veya sene sonunda gündeme gelen zayıf karne konusu veliler tarafından fazla büyütülmemelidir. Karnenin zayıf olması, çocuğun zekâsının göstergesi olarak değerlendirilmemelidir. Karne, başarının ölçütü değildir, sadece bir değerlendirme sistemidir. Karnesi zayıf çocuklar ders çalışmaya zorlanmamalı, bunun için baskı görmemelidir” biçiminde konuştu. (Kocatepe)