Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yaşadığımız pandeminin en etkili ilacı aşılardır”

Afyon PARKHAYAT Hastanesi Nöroloji

Afyon PARKHAYAT Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, kronik hastalıkları olan vatandaşların koronavirüs aşıları hakkında sıkça soru sorduğunu belirterek, yaşanan salgın sürecinde en etkili ilacın aşılar olduğunu söyledi

 

Afyon PARKHAYAT Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, koronavirüs salgını aşıları hakkında önemli bilgiler verdi. Kronik hastalığı olan vatandaşların tereddütler yaşadığını kaydeden Demirkırkan, Türk Nöroloji Derneği’nin tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmesinin uygun olacağını vurguladı. Demirkırkan, “Küresel Covid-19 salgınının kontrol altına alınabilmesi için tek çare olan etkin ve güvenli covid-19 aşıları ülkemizde de uygulanmaya başladı. Uluslararası kuruluşlar tarafından hem ülkemizde var olan Çin menşeli Sinovac (inaktifvirüs) aşısının, hem de, BioNTech-Pfizer ve Moderna (mRNA aşısı) aşılarının, covid-19 enfeksiyonuna karşı koruyucu etkinliklerinin yüksek olduğu bildirilmektedir. Ülkemizde aşılamaların başlamasının ardından hastalarımız ve yakınları tarafından, kronik hastalık öyküsü olanların aşılanmaları ile ilgili tereddütler yaşadıkları anlaşılmaktadır. Felç geçiren, hipertansiyon, diyabet veya epilepsi öyküsü bulunan hastalarımız, halen tedavi gören başağrısı ve başdönmesi şikayetleri olan hastalarımız, herhangi bir tedavi almayan Multıpl Skleroz’lu(MS) kişiler normal bireyler gibi aşılarını yaptırmalıdır.” dedi.
“HEKİMLERİNİZE BAŞVURUN”
Demirkırkan, açıklamasına şöyle devam etti:
“Günlük yada haftada 3 kez interferon ve glatiramer asetat içeren enjeksiyon tedavileri ve teriflunamid ve dimetil fumarat etken maddeli oral tedavileri kullananlar MS hastaları ile Natalizumab etken maddeli aylık infüzyon tedavileri ve fingolimod etken maddeli oral tedavileri kullanan hastalarımız herkes gibi sıraları geldiğinde aşılarını yaptırabilirler. Altı ayda bir uygulanan serum tedavileri uygulanan hastalarımızın ise kendilerini izleyen hekimlerine danışmaları öneriyoruz. MS atağı yeni geçirmiş ve kortizon tedavisi almış kişilerin ataktan 4 – 6 hafta sonra aşılarını yaptırmaları daha uygun olabilir.Motor Nöron hastalığı(ALS) hastalarının öncelikli olarak aşı yapılmasını tavsiye ediyoruz. Guillain Barre Sendromu, Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati, otoimmün miyopati gibi hastalıklarda, ve özellikle enfeksiyonlar ve solunum yetmezliği açısından risk altında olan hastalar başta olmak üzere, kalıtsal kas hastalığı olan hastalarımızın Covid-19 aşısı olmasını öneriyoruz.”
“YAN ETKİLER TAKİP EDİLMELİ”
Aşı çalışmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Demirkırkan, “Aşı çalışmalarının veri analizlerinde herhangi bir hastada aşılamaya bağlı Myastenia Gravis (MG) geliştiği veya MG kliniğinde kötüleşme olduğu bildirilmemiştir. Dolayısıyla canlı aşılar haricinde kalan aşıların MG hastalarına uygulanması uygun gözükmektedir.Otoimmün hastalığı olanlarda, inaktif aşıların immünosüpresif veya biyolojik ajanlar başlanmadan 2 hafta önce yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca hastalarımızın kullandıkları bağışıklık sistemini baskılayıcı bazı ilaçlar, yapılacak olan aşının etkisini azaltabilme kapasitesi olduğundan aşı öncesi hekimleriyle temasa geçmelidir. Aşı olan hastalarımızda, herkeste olduğu gibi aşıya bağlı olarak 1 -2 gün sürebilecek ateş, halsizlik, baş ve vücut ağrıları olabilir ve bu sırada mevcut veya daha önce yaşanmış belirtilerinde geçici bir artış olabilir. Olası yan etkiler takip edilmeli ancak endişe edilmemelidir. Kronik hastalık hikayesi olan ve düzenli ilaç kullanan tüm hastalarımızın hekimlerinin bilgisi dahilinde aşı olmalarında fayda vardır. Ancak unutulmamalıdır ki yaşadığımız pandeminin en etkili ilacı aşılardır” ifadelerini kullandı. >> Burak AYDIN’ın Haberi

 

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti