Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni hastane baharda hizmete hazırlanıyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Yeni hastane baharda hizmete hazırlanıyor

Sağlık alanında ki bir yıllık çalışmaları ve bunların 2011 yılında devamı niteliğindeki hedeflerini açıklayan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Aile Hekimliği uygulamasından, mobil eczane hizmetine kadar hemen her hizmetin başarılı şekilde uygulandığını bildirdi. Yemenici, yüzde 99 oranlarındaki başarı hedefinin yüzde yüz olduğunu ilan etti. Mayıs ayı sonunda yeni hastanenin bazı birimlerinin hizmete açılması planından söz eden İl Sağlık Müdürü Yemenici, 250 yataklı Doğumevi projesi’nin TOKİ’ye teslim edildiğini bildirdi.
Personel yeterli, anne ölümü yok
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, “2010 Yılı Değerlendirme ve 2011 Yılı Hedeflerimiz” ismini verdiği bir basın toplantısı düzenledi. İki saat süren toplantıda bir yıllık sağlık hizmet ve çalışmalarını anlatan Dr. Yemenici, bu çalışmalarla ilgili 2011 yılı hedeflerini de aktardı. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, hastane inşaatında basın mensuplarıyla birlikte incelemelerde bulundu. Program iki saat sürdü. 2010 Yılında Afyonkarahisar’ın sağlık peroneli açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bir il olduğuna temas eden Dr. Necip Yemenici, 252 uzman hekim, 347 pratisyen hekim, 55 diş hekimi, bin 287 ebe hemşire ve 907 adet diğer sağlık personeli olmak üzere toplamda 2 bin 848 adet sağlık personelinin çalıştığını aktardı. Sağlık personeli sayısının 2003 yılına göre yüzde 41 oranında artış gösterdiğini belirten Yemenici; “11 Ekim 2010 tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçtik. Aile Hekimliği uygulamasına geçişte en sancısız geçiren illerden biri olduk. 192 Aile Hekimimiz, 96 Aile Sağlığı Merkezimiz de bu hizmeti yürüttü. Geçen yıl içerisinde Sağlık Ocaklarımız da 1 milyon 379 bin poliklinik hizmeti verildi. Aşılama oranlarında 2010’da ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Sağlık hizmetleri sunumunda iki ana gösterge vardır. Bunlar ve bebek ve anne ölüm oranlarıdır. Bebek ölümü hedefimiz binde 9 iken istediğimiz sonuca binde 8’i yakalayarak ulaştık. Bir yıl içerisinde il genelinde 10 bin 370 doğum gerçekleşti. Anne ve bebek ölümü riskini azaltan faktörlerin başında gebe ve bebek takibi ve doğumun hastanede yapılması bulunuyor. Hastane de yapılan doğum oranları arttıkça anne ölüm oranları ciddi oranda azalıyor. Bu noktada 2010 yılında anne ölümü ile karşılaşmadık. Düzenli gebelik takibi, annenin tansiyon takibi önem taşıyor.” dedi.
Mobil eczaneler hizmette
Hastanede doğum oranlarına bakıldığında 2009 yılında bu oranın yüzde 97 olarak yakalandığına işaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 2010 yılında bu oranın yüzde 99 olduğunu 2011 yılı hedefinin yüzde 100’ü yakalamak olarak açıkladı. Yeni doğanda işitme taramasında hassasiyet gösterdiklerini söyleyen Dr. Necip Yemenici; “2009 Yılında faaliyet oranımız yüzde 80 iken 2010 yılında bu oran yüzde 87’e ulaştı. Topuk kanı alarak zeka testi yapma oranını ise yüzde 99 olarak 2010 yılını kapattık. Kızamık vakası ile ilimizde karşılaşmadık. 2010 Yılı sonu itibari ile bir vaka ile dahi karşılaşmadık. 18 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Verem Savaş Dispanseri, 192 Aile Hekimimiz ve 198 aile sağlığı merkezimiz faaliyet gösteriyor. İlimizde 63 tane verem hastası var. Bunlara ilaçlarını sağlık personelimiz bizzat veriyor. İlimizde mobil eczane sistemi uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulamayı 2010 yılı içinde 10 ilçede başlattık. 2011 Yılında il genelinde köyler bazında uygulamamız yaygınlık kazanacak.” diye konuştu.
Akciğer kanseri fazla sigarasızlık şart
İl Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, Afyonkarahisar’ın kanser haritası oluşumunda şu anda bin 472 yeni kanser vakası tespit edildiğini, kanser vakaları içerisinde akciğer kanserinin birinci sırada sırada bulunup meme kanserinin 2. sırada yer aldığının altını çizdi. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 2010 yılı sonu itibariyle 3 bin 328 meme kanseri vakası görülürken, 1706 kanser vakasının Afyonkarahisar merkezde yer aldığı tespit edildi. Halkın bilinçlendirilmesi noktasında eğitimlere büyük önem verdik. Özellikle meme kanserinde erken tanı sayesinde yüzde yüzlük bir kurtulma şansı var. Kadınların kendi kendilerini meme muayenesi, hekim kontrolü ve mamografi çektirmelerinin de meme kanseri tedavisinde ki yeri önemli. Akciğer kanseri yoğunluğu hem il hem de ülke genelinde fazla. Bu durum sigara ile bilinçli ve kararlı mücadelenin önemini ortaya bir kez daha koymaktadır.” şeklinde konuştu.
Acil servis tacizleri savcılıkta
112 Sağlık hizmetlerinin 24 saat kesintisiz sürdürüldüğünü 24 adet acil istasyon ve 52 tane tam donanımlı ambulansla verildiğini aktaran Dr. Necip Yemenici şöyle konuştu: “Bu yıl ki ambulans hizmetle-rine sanıyorum Bakanlığımızca üç ambulans daha eklenecek. Bir adet kar paletli ambulansımız var. Yaz mevsiminde 210 bin aracın geçtiği önemli bir kavşak nokta olan Afyonkarahisar’da ambulans filosunun çok güçlü olması gerekiyor. 112 Acil Servis hizmetlerinde çağrı kayıt sistemi ile konuşmalar kaydediliyor. Yüzde 95 gereksiz çağrı söz konusu. Küfür eden, hakaret içeren sözler sarf eden, hikayeler anlatan, sapıkça sözler sarf eden çok sayıda telefon alınıyor. Bu vesile ile bir kez daha lütfen 112 Acil Servisi bilinçli olarak kullanmamız gerektiğini tekrar ediyorum. Çünkü acil servis hizmetine her an ihtiyaç duyulabilmektedir. Artık bu tür girişimlerde bulunan kişiler savcılığa bildiriliyor. Konya da buna emsal teşkil eden bir yıl 3 ay hapis cezası ve-rilen bir durum söz konusu oldu. Afyonkarahisar’da da savcılığa başvurduğumuz vakalar var. Hiç kimse kamu kurum kuruluşlarını gereksiz yere meşgul edemez. Geçen yıl 27 bin 653, 2003 yılında 4 bin 500 vatandaşımız 112 Acil Servis hizmeti kapsamında ambulansla taşındı. Acil Servis hizmetine talep arttı. 112 Kapsamında yüzde 94 vakaya 6 dakika da ulaşıyoruz, kırsal kesimde ise 30 dakikanın altında sürede hastaya ulaşmaya gayret gösteriyoruz. Bu başarıda katkısı olan 112 Acil Serviste çalışan 315 personele teşekkür ediyorum.”
UMKE’de Afyonkarahisar bölge il
Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) hizmetlerinde Afyonkarahisar’ın bölge ili olduğundan sözeden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 65 tane UMKE gönüllüsü sağlık personeli bulunduğunu söyledi. Her ay bir kişinin bu faaliyet kapsamında Pakistan’a gönde-rildiğini anlattı. Sağlık Bakanlığı’nın dış ülke görevlendirme taleplerinin de karşılandığını ifade eden Yemenici şunları söyledi: “24 Saat çalışan UMKE gönüllüsü sağlık personelimiz Pakistan, Sudan ve Haiti’ye de ihtiyaç duyulduğu noktada hizmet vermiştir. Türkiye’de sadece 8 ilde olan ve olağanüstü durumlarda kullanılan sahra hastanelerinden bir tanesi ilimizde bulunmaktadır. Türkiye’de 17 helikopter ambulansı var. 1 Eylül 2009 itibari ile 2 bin 91 hasta taşıdık. Yatak hizmeti, diyaliz, emar hizmeti, tomografi açısından oldukça iyi durumda hizmet veriyor.”
112 Gereksiz meşgul edilmemeli
Diyaliz hastalarının köylerden ücretsiz taşındığını bu yıl başlayacak olan evde sağlık hizmeti ile yatağa bağlı hastaların ayağına uzman doktor gideceğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Yine bu yıl faaliyete geçecek bir diğer hizmet otomatik klorlama cihazı hizmeti olacak. Artık köylerimizde içme suları klorlanacak. Ben İl Özel İdaresine konuyla ilgili gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyorum. İlimizde 124 bin 665 yeşil kartlı insanımız var. Sadece 2010 yılında bin 796 kişi yeşil kart almış. Yüzde 18 oranını oluşturan bu kesimin Türkiye ortalamasının altında olduğunu görüyoruz. Kapalı alanda sigarayla mücadele Türkiye çapında marka yapmış işletmelerin temsilcileri ile toplantılar yaparak mücadeleye yönelik bazı kararların uygulayacağımız tebliğ ettik. Açılır kapanır pencere, branda vb türde ki alanların da kapalı alan olarak kabul edilip sigara içiminde cezalandırılacağını ifade ettik. İşletme yetkilileri bir hafta süre istedi. Kapalı alanda sigara içimi ile mücadele de herkese büyük bir sorumululuk düşmektedir. Lüften sorumlu ve duyarlı olalım. Kamu binasında 736 adet, 13 bin 330 adet özel birimlere ve 188 işletmeye tutanak tutuldu. Halkımızdan da bu konuda gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz. Üzeri kapalı her mekan kapalı mekandır ve sigara içilmesi yasaktır. Gerekli duyarlılık gösterilmediği takdirde bize müracaat etmelerini bir kez daha ifade ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Doğumevi projesi TOKİ’ye teslim edildi
Bu yıl hedefleri doğrultusunda Bayat, Başmakçı ilçe devlet hastanelerinin onarımlarının yapılacağını, Dinar ilçesine 100 yataklı hastane çalışmasının söz konusu olduğunu ifade eden Dr. Yemenici, Sinanpaşa ilçe Devlet Hastanesi’nin tamamlandığını, Sandıklı Devlet Hastanesi ihalesinin bitirlidiğini söyledi. Şuhut ilçesine 50 yataklı Devlet Hastanesi ve Çay Devlet Hastanesi’nin 2011 yılı sonunda tamamlanacağını belirten Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “400 Yataklı Devlet Hastanesi’nin Mayıs sonunda bazı bölümlerini hizmete açmayı düşünüyoruz. Hastanemiz 400 yataklı olup ihtiyaç görüldüğü takdirde 200 yatak ilavesi olacak. Bir tane 250 yataklı Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi projemiz var. Bu çalışmanın projesi TOKİ’ye teslim edildi. Mart ayında inşallah ihalesi gerçekleştirilecek. Özel hastane devlet hastanesi kavramı kalmayacak. Bütün hastaneler A sınıfı olacak. İlimiz diğer illerden hasta alabilecek duruma gelecek.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti