Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Müze Afyonkarahisar’a Yakıştı         

Afyonkarahisar genelinin tarihiyle, kültürüyle adeta bir açık hava müzesi gibi olduğunu belirten Vali Yardımcısı Vekili Harun Reşit Han,  “Yeni yapılan müzemiz şehrimize yakışır bir eser oldu. Afyonkarahisar aslında bir Açıkhava müzesi gibi bir şehirdir. Müzemiz de bu açıkhava müzesi şehrinin münyatür halidir.” dedi

Afyonkarahisar genelinin tarihiyle, kültürüyle

Müzeler Günü nedeniyle Afyonkarahisar Müzesi’nde kutlama programı düzenlendi. Programa; Afyonkarahisar Vali Yardımcı Vekili Harun Reşit Han, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Adalet Atacan, Afyonkarahisar Müze Müdür Vekili Mehmet Garipcin, İkbal Thermal Genel Müdürü ve ZAFTODER Başkanı Ali Gümüşhan, öğrenciler, öğretmenler katıldılar.

“MÜZELER SÜREKLİLİĞİ OLAN KURUMLARDIR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından programın açış bölümünde Afyonkarahisar Müze Müdür Vekili Mehmet Garipcin, “Müzelerde Araştırma ve Eğitim” konulu sunum yaptı. Mehmet Garipcin, 1977 yılından itibaren Uluslararası Müzeler Birliği (ICOM) tarafından düzenlenen Müzeler Günü’nün bu yılki temasının “Müzelerde Eğitim ve Araştırma” olduğunu belirtti. Müdür Vekili Garipcin, “Biliyoruz ki çağdaş anlamıyla müzeler; toplumun ve gelişimin hizmetinde olan, araştırmalar yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sonunda inceleme, eğitim ve zevk alma doğrultusunda sergileyen, sürekliliği olan kurumlardır. Eğitsel işlevleri kapsamında müzeler; yaratıcılık, mantık, hayal gücü ve beğeni duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunabilecek yaygın eğitim ve araştırma kurumları olarak ifade edilebilir. Yaşam boyu eğitim sürecinde çok yönlü öğrenme ve yaşam alanları olarak müzelerin etkin kullanımını içeren müze eğitimi, tarih ve kültürel zenginlikleriyle ülkemiz için yeni ve ihtiyaç duyulan bir alandır. Müze eğitimi, amacı ve konuları, sergileri, eserleri, ortamı, çevresi, insanı merkez alan ve disiplinler arası yönleriyle müzenin, temel eğitim kurumları ve ilkeleri ışığında aktif bir öğrenme alanı olarak kullanılmasını içermektedir. Bu doğrultuda müzeler, çağdaş, eğitim içinde sorgulayan, düşünen, yaratıcı, araştırmacı ziyaretçileri misafir etmeyi hedeflemektedir. Böylece tüm süreçlerin birlikte gerçekleştiği eğitim ortamında, ziyaretçiler aktif olarak yer almaktadır. Okulun devamı olarak, sanat eğitimi içinde müzede yapılan tüm etkinlikler tarih bilincinin ve estetik beğeninin oluşmasını, düşünmeyi ve öğrenmeyi sağlamaktadır. Eğitim etkinlikleri sadece öğrencilerle sınırlı kalmayan yaşam boyu eğitimi destekleyen ve farklı yaş gruplarına yönelik olarak da hazırlanmalıdır.” dedi.

 

“AFYONKARAHİSAR MÜZESİNDE YENİ PROJELER HAZIRLANACAK”

Afyonkarahisar Müzesi’nde hedef kitlelerine göre çocuklar, gençler, yetişkinler için ayrı ayrı programlar oluşturulması gerektiğini belirten Müdür Vekili Garipcin, “Mevcut koleksiyonlarımızı kullanarak, ziyaretçilerde merak, ilgi ve heyecan uyandıracak ziyaretçi merkezli eğitim programları ve yaparak, yaşayarak öğrenmeye olanak sağlayan etkinlikler hazırlama süreci bizim için henüz başlangıç aşamasındadır. Bu kapsamda müzelerde eğitim ve araştırma çalışmaları için kendimize sorduğumuz soru şuydu: Biz elimizdeki imkânlarla öğrencilerin kendilerini geliştirilmesi için müzede ne yapılabiliriz? Müzemiz ile ders programları ve okul etkinlikleri arasında öğrencilerin bireysel ve kültürel gelişimleri açısından devamlılık ve bütünlüğü biz nasıl destekleyebiliriz? Bu doğrultuda daha önce müzemizde Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerimizin yaptığı karakalem çalışmaları gibi atölye çalışmaları gerçekleşmişti. Müzemiz bunlar gibi yeni çalışmalara ev sahipliği yapmaya gönüllü olmakla birlikte yeni projeler de hazırlamaya devam etmektedir. Bunlardan biri Müze Müdürlüğü olarak Dersimiz Müze’de başlıklı yeni projemizdir. Burada öncelikli amacımız öğrencilerimizi müze ziyaretlerine teşvik etmek ve Afyon ve çevresine ait kültür varlıklarını tanıyarak eğitim programlarına destek sağlamaktır. Dersimiz Müze’de projesiyle öğrencilerimize ve öğretmenlerimize müzemizde uygulamalı eğitim imkânı sunmak, ziyaretçileri izleyici rolünden ayırarak katılımcı haline getirmek istemekteyiz.” diye konuştu.

Yeni Müze Afyonkarahisar’a Yakıştı         

“MÜZE DE YAPILACAK HER TÜRLÜ DERS TANITMA VE ÖĞRETMEYİ AMAÇLIYOR”

“Projemiz kapsamında hedef kitlemiz öncelikli olarak üniversite ve lise öğrencilerinden oluşmaktadır.” diyen Müze Müdür Vekili Garipcin, “Sanat tarihi, tarih, rehberlik ve mimari restorasyon gibi ilgili alanlarda eğitim gören lisans öğrencileri ve güzel sanatlar alanlarındaki lise öğrencilerimizi müzede öğrenmeye ve kültür-sanat çalışmalarında etkin rol oynamaya olanak tanıması hedeflenmiştir. Bu kapsamda müzede gerçekleşecek her türlü ders ve drama çalışması öğrencilere kültür varlıklarını tanımayı ve tanıtmayı öğretme imkânları sunmaktadır. Özellikle ders çalışmalarında olağan müze ziyaretlerinden farklılaşmak için öğrencilerin katılımcı olduğu ve müze eserlerini sunan veya kapsayan sunumlara yer verilmesi kültür varlıkları eğitimi ve öğreniminde daha etkili olacaktır. Müzelerdeki eğitim çalışmalarındaki sunuların öğrenciler tarafından hazırlanması; öğrencilerin araştırma, merak etme ve sorgulama yönlerini harekete geçirmek açısından önemlidir. Ayrıca müzenin bir sosyalleşme ve kültür merkezi amacıyla kullanılması için kitap okuma etkinlikleri, müze gezileri, atölye çalışmaları ve müzik etkinlikleri gibi çalışmalar da düzenlenecek etkinlikler arasındadır. Müze ziyaretleri dışında ilgili bölümlerdeki öğrencilere staj imkânı sunulmakta lise ve üniversite öğrencilerimizin çalışma ve araştırmalarını desteklemek adına oluşturduğumuz kütüphanemiz de bulunmaktadır. Tüm bu çalışmalar müzelerin eğitim ve sosyal yaşam alanı olarak da varlığını korumasında etkili görülmektedir. Hazırlanacak her türlü araştırma ve eğitim çalışması için Müze Müdürlüğümüz, çeşitli kamu kurum-kuruluşların, eğitim kurumlarının, yerel idarelerin ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğine her zaman açıktır.” şeklinde konuştu.

 

“MÜZECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN”

İl Kültür ve Müze Müdür Vekili Adalet Atacan, programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından tüm dünyada ‘18 Mayıs Müzeler Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. ICOM Milletlerarası Müzeler Konseyince 2024 yılı için ana tema ‘Müzelerde Eğitim ve Araştırma’ olarak belirlenmiştir. Müzeler, insanlık tarihindeki bilgi, sanat ve kültürel mirası koruyan, sergileyen ve yaygınlaştıran kurumlardır. Ancak günümüzde müzelerin rolü giderek genişlemekte ve sadece sergi mekânları olmaktan çıkarak, eğitim ve araştırma merkezleri haline gelmektedir. Bu evrim, müzelerin topluma hizmet etme ve bilgiyi demokratik bir şekilde erişebilir kılma misyonlarına paralel olarak gelişmektedir. Müzeler, eğitim ve araştırma konusunda önemli birer kaynak ve merkezdir. Sadece geçmişin koruyucusu ve sergileyicisi olmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecek nesillerin eğitimi ve bilimsel ilerlemenin destekleyicisi olarak da hareket ederler. Müzeler, toplumun bilgiye erişimini demokratikleştirir ve kültürel mirası koruma çabalarına liderlik ederler. Bu nedenle, müzelerin eğitim ve araştırma fonksiyonlarına yapılan yatırımlar, toplumun genel refahına ve bili birikimine önemli katkılarda bulunur. Bu vesile ile büyük bir özveri ile görev yapan müzecilerimizin müzeler günün kutlar, bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim.”

“AFYON AÇIKHAVA MÜZESİ GİBİ BİR ŞEHİR”

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Vekili Harun Reşit Han, şehrin yeni müzesinin içerisinde 18 Mayıs Müzeler Gününü kutlamanın ayrı bir mutluluk olduğunu belirtti. Vali Yardımcısı Vekili Han, şöyle konuştu: “Afyonkarahisar’ın yeni müzesi güzel ve ferah bir ortamdadır. Tavan yüksekliği bile insanın içine ferahlık veriyor. Bu sene ki Müzeler Günü’nün konusu ‘Müzelerde Eğitim ve Araştırma’dır. Bu yıl seçilen tema daha çok çocuklara ve gençlere yönelik bir temadır. Çünkü burası sadece bir sergi alanı değil aynı zamanda okullar için, öğrencilerimiz için incelemeler ve gözlemler yaptıkları tarihten günümüze kadar, kitaplarda okudukları eserleri yüz yüze gördükleri bir mekândır. Aslında müze bir eğitim alanıdır. Bu konuya vurgu yapılması açısından böyle bir tema seçilmiş. İsabette olmuş. Çünkü Müze’ye geldiğimizde sıkça okulların öğrencilerle toplu olarak müze gezisi için buraya geldiklerini görüyoruz. Bu manada yeni yapılan müzemiz şehrimize yakışır bir eser oldu. Muhtemelen birçok kişi yeni müzemizi gezmiştir. Müzemizin içerisinde birçok eser var. Çok güzel bir konsept hazırlanmış. Severek geziyoruz. Afyon zaten tarihiyle, kültürüyle aslında tamamen bir açık hava müzesi gibidir. Ayazini bölgesi, Frigler’den kalma eserler olsun sadece il merkezimiz değil, ilçelerimizin hemen hepsinde ayrı bir tarihi ve kültürel güzellik var. O yüzden Afyonkarahisar aslında bir Açıkhava müzesi gibi bir şehirdir. Müzemiz de bu açıkhava müzesi şehrinin münyatür hali diyelim. Müzeler Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler yapılacak. Programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Müzeler Haftası kutlu olsun.”

Yeni Müze Afyonkarahisar’a Yakıştı         

PROGRAM SONUNDA MÜZİK DİNLETİSİ SUNULDU

Program; Arkeolog Cemil Dumanlıoğlu’nun “Yeni Müze ve Teşhir Düzenlenmesi” konulu sunumu, Sanat Tarihçisi Zeynep Aktop Çetinbayır’ın “Dezavantajlı Gruplara Yönelik Müze Eğitimi” konulu sunumu ile devam etti. AKÜ Devlet Konservatuarı Sanatçılarının müzik dinletisi akabinde “Afyonkarahisar’ın Unutulan El Sanatları” konulu fotoğraf sergisi açıldı. Program müze tanıtım gezisiyle sona erdi.