Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni sistemle AFJET’in genişlemesi mümkün

Yeni sistemle AFJET’in genişlemesi mümkün
Yeni sistemle AFJET’in genişlemesi mümkün

Dr. Yusuf Ulutürk, AFJET A.Ş.’nin yüksek ısı ve basınca dayanıklı ithal pompa ihtiyacı için bir Amerikan firmasıyla anlaştığını, bu pompa sistemi ile ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlanacağını anlattı. Ulutürk, bu tür pompalarda yerli üretime ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
ABD FİRMASI İLE ANLAŞILDI
AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermal enerji ile ısıtmaya yönelik yurt içinde ki çalışmalarda yerli üretim pompalar kullanıldığını belirtti. Dalgıç pompa olarak adlandırılan bu pompalar ile motorun suyun içinde çalıştığını kaydeden Ulutürk; “Maalesef yerli üreticilerimize 80 dereceden sonra çalışan pompa üretilemiyordu. Biz AFJET A.Ş. olarak bir Amerikan firması ile anlaşma yaptık. Özellikle elektrik üretiminde sahada yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla üretim yapılacağından ithal pompa kullanmak gerekiyordu. Bu firma ile bir çalışma yaptık. Pompa şu anda saniyede 80 litre su çekiyor. Su 123 derece olarak direk sisteme girebiliyor. Bilindiği üzere Gecek’teki toplama merkezi olarak tanımladığımız havuzlarımız var. Test aşamasını geçtikten sonra bu pompaları belli kuyularda kullanacağız. Yer altından 120 derece olarak çıkan suyu direk ısı merkezimize, eşanjörlerimize 120 derece olarak gireceğiz. Bu durum bize çektiğimiz sudan yüzde 25’e yakın tasarruf sağlayacak” dedi.
15 KUYU YERİNE
6 KUYU ÇALIŞACAK
Bu tasarruf sayesinde yeni gelişen bölgelerde AFJET’in kapasite artırımının gündeme gelebileceğini ifade eden Yusuf Ulutürk, yeni oluşturulan yerleşim alanlarına AFJET’in genişletmeyle ilgili bir artı sağlaması açısından bu çalışmanın önem arz ettiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde ilk testlerin yapıldığını aktaran Ulutürk; “Bu pompa sistemi ile kuyularda enerji tasarrufu ile atmosferi aşmadan direk sisteme girerek suyun sıcaklığı kaybedilmemiş oluyor. Çekilen sudan ve kullanılan elektrikten böylece tasarruf sağlanmış olacak. Bölgesel ısıtmalara ve aboneleri yansıyacak. Elektrik olarak örneğin 2.6 verimlilikle çalışan sistem bundan sonra 2.9’a çıkmış olacak. Bunu çok yüksek sıcaklıkla da sisteme girmiş olacaksınız. Dolayısıyla tüm jeotermal çalışmalara bu durum bir artı sağlamış olacak. Pompanın doğru ve düzgün seçilmesi bu artıyı sağlıyor. Sistemi havzada iyi kullanmak istiyorum. Onbeş kuyu çalıştırmak yerine 5 ya da 6 kuyu çalıştıracağız” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİM ŞART
Elektrik üretiminin yakın zamanda yapılacağını açıklayan Dr. Yusuf Ulutürk, önümüzdeki haftalarda üretime geçileceğini söyledi. Üretilen elektriğin TEDAŞ’ın vanalarına verileceğini açıklayan Ulutürk şöyle konuştu: “Yeni pompa sistemi ile kapasite yani verim artması sağlanmış olacak. Olumlu tepkiler geldi. İnşallah buna benzer yerlere de örnek olur. Ama bizim kişi ve şirket olarak temennimiz bu sistemi yerli üreticilerimizin de örnek almasıdır. Sonuçta bu sistem ithal olarak üretiliyor. İstiyoruz ki yerli üreticilerimiz de imalat yapsın. Biraz ARGE çalışması yapılması gerekiyor. İthal olan imalatlar ısıya ve basınca dayanıklı pompa sistemidir. Daha düzgün kablolar ve bant sargıları kullanıyorlar. Böyle bir sistem üzerine çalışılıp geliştirilmesine ihtiyaç var. Birkaç yıl sonra havzalar oturduktan sonra Türkiye’de pompalı sisteme dönülecek.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi