Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni yatırımlar kapıda – Kocatepe Gazetesi

Yeni yatırımlar kapıda – Kocatepe Gazetesi
Yeni yatırımlar kapıda

AK Parti Milletvekili Sait Açba, üç dev firmanın Afyonkarahisar’da yatırım kararı aldığını, mera kanunundaki düzenleme sonrası hayvancılıkta da yatırım atağı yaşanacağını açıkladı.

Milletvekili Açba, hayvancılık ve termal turizmdeki yatırımları teşviğin yanı sıra ülke ve dünya çapında şehrin tanıtılması zorunluluğuna işaret etti. Açba, tanıtımda şehre TRT’nin Frig vadisinde baharda yapacağı belgesel çekimi ile destek vereceğini söyledi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Sait Açba, yatırım ikliminde büyük değişiklikler yaşanacığını son çıkarılan teşvik yasası ile Türkiye ekonomisinde ciddi anlamda sıçramalar olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE
İTİBARLA İLERLİYOR
AK Parti Milletvekili Sait Açba, ülke ekonomisindeki olumlu gelişme yansımalarının ilimizde değişik sektörlere yapılan yatırımlar çerçevesinde açık bir şekilde görüldüğünü açıkladı. Olumlu gelişmelerin turizm ve teknolojik sera yatırımlarında ve diğer alanlarda açık şekilde hissedildiğini kaydeden Açba şöyle konuştu: “İnşallah Türkiye bölgesindeki, çevresindeki yangın sona erdikten sonra daha hızlı adımlarla hem bölgesinde hemde diğer dünya ülkeleri arasında itibarlı konumunu rahatça hızlandırmak suretiyle yoluna devam edecektir.”
CİDDİ MERA
VARLIĞI VAR
Son olarak parlamentoda geçen hafta çıkan yasadan söz eden Milletvekili Sait Açba, bu yasanın Afyonkarahisar’ı yakından ilgilendirdiğini belirtti. Mera yasasında bir yasal düzenleme yapıldığnı aktaran Açba; “Afyonkarahisar’ın değişik yörelerine bakıldığında ciddi anlamda bir mera varlığı var. Meraların etkin bir şekilde kullanımı konusunda maalesef bugüne kadar yeterince politikalar geliştirildiğini söylemek zor. Hükümetimiz pekçok mera ıslah projeleriyle birlikte pek çok hizmetler yapmış olsada mera yasasından kaynaklanan bazı sorunlar nedeniyle mera alanlarının etkin şekilde kullanımı mümkün olmadı. Ama en son çıkardığımız yasa ile birlikte inşallah ilimizde de bu yasanın etkisiyle özellikle hayvancılık yatırımlarında önemli artış olacağını geleceğe dönük olarak yaşanacağını sevinerek tahmin ediyorum.” dedi.
MERALARDA YATIRIMDA YAPILABİLECEK
Mera tasarruflarında özellikle meraların kiralanması ile ilgili olarak yasal çerçevede kiralama yolunun her zaman günümüzde de açık olduğunu kaydeden Milletvekili Sait Açba, daha önce kiralanan mera üzerinde herhangi bir hayvancılık faaliyetinde bulunulamadığını hatırlattı. Yeni yasal düzenleme ile birlikte meranın kiralanması ile kiralanan alanda artık hayvancılık yatırımı yapılabileceğini aktaran Açba; “Hayvancılık faaliyetleri ile ilgili temel tesisleri kurabilme imkanına kavuşuyorlar. Daha önce böyle bir düzenleme kesinlikle yoktu. Mera kiralayan kişi daha önce bir başka yerde hayvancılık faaliyeti yapıyordu. Bu düzenleme ilin birçok noktasına hayvancılık yatırımı yapmayı düşünen kardeşlerimiz açısından gerçekten önemli bir düzenlemedir. Bu düzenleme ile sadece hayvancılık yatırımının arttırılmasını değil kaba yem açığının önemli ölçüde azaltılması sağlanacaktır. Türkiye gerçekten hayvancılık alanında büyük maliyetlerle çalışıldığını biliyoruz. Kaba yem açığı var. Yaklaşık en son 46 milyon ton kaba yem üretmişiz. Ama bu kesinlikle yeterli değil. Ciddi anlamda kaba yem açığımız var. Bu nedenle hayvancılıkla ilgili ek maliyetler oldukça yüksek.” şeklinde konuştu.
TARIM BAKANININ
AFYON PROGRAMI GÜNDEMDE
Meraların ıslah projeleri ile birlikte hayvancılık yatırımı yapma imkanı ile birlikte bu işi yapanların kaba yem üretme imkanınada kavuşabileceklerini anlatan Açba, Türkiye’deki mera niteliklerinin yüzde 65’nin zayıf mera niteliğinde olduğunu kaydetti. Yüzde 15’i orta, sadece yüzde 10’luk kısmın iyi mera niteliğinde bulunduğunu belirten Açba; “Bu yasa ile birlikte zayıf nitelikteki meraların ıslah projeleriyle birlikte kaba yem üretimi ile bir taraftan hayvancılık yapma açısından gerekli ortamın hazırlanmasıdır. Yasa kısa sürede onaylanacaktır. Bu işin uygulama boyutunda ne şekilde değerlendirileceği bir yönetmelikle ortaya konacaktır. Yönetmelik çıktıktan sonra çiftçilerimizin bu alanları kiralama ve bütün işlemleri ile ilgili yol haritası ortaya çıkabilecektir. Afyonkarahisar’da mera niteliğindeki alanların hızlı bir şekilde taranması ve bu alanlarda kiralanabilecek kısımların tespiti, tespit edilen bu alanlarda faaliyeti yapacak yatırımcılara duyurulma görevi vardır. Meralar köy tüzel kişiliğine tahsis edilen alanlar, bu alanlarda çiftçilerimizin sahip oldukları belli sayıda hayvanlar var. Hayvanların yararlanma imkanları bu düzenleme ile kesinlikle kalkmayacak. Yakında Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanımızı da önümüzdeki günlerde il divanı yada başka bir program çerçevesinde getireceğiz.” dedi.
ÜÇ DEV YATIRIM YAPILACAK
Afyonkarahisar’da turizm alanındaki yatırımlarda hızlı bir yatırım talebi ile karşı karşıya kaldıklarını aktaran AK Parti Milletvekili Sait Açba, şu anda marka olan firmaların ilde yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi. Düne kadar şehre markaların gelmediğini şu anda ulaşılan noktada uluslararası havalimanının açılmasıyla sürecin hızlandığını belirten Açba sözlerine şöyle devam etti: “En son çıkardığımız teşvik yasası kapsamında bu süreç daha da hızlandı. En son Limak Afyonkarahisar’da yatırım kararı aldı. Başvurusunu gerekli hazırlıklarını yapıyor. Ayrıca son olarak Titanik yatırım kararı aldı. Afyonkarahisar’a şirket yetkilileri bizzat gelerek gezdiler. Sayın Belediye Başkanımız kendileriyle yakından ilgilendi. En son onlarda başvurularını yapmaya hazırlanıyorlar. Ankara’dan yine turizmci bir grupta yatırım kararı aldı. İnşallah üç büyük dev yatırım turizm alanında başvuru sonrası yatırım sürecini başlatmış olacak.”
AFYON TANITIMINA TRT DESTEĞİ
Önemli olan unsurun bundan sonra termal turizimle ilgili değerler ve termal turizme alternatif olarak diğer turizm alanlarının hızlı bir şekilde tanıtılması olduğunu söyleyen Açba şöyle konuştu: “Afyonkarahisar’ın sadece Türkiye’de değil yurt dışına tanıtımının hızlı şekilde gerçekleştirilmesine ihtiyaç var. Bu bağlamda en son TRT Genel Müdürü ile 15 gün önce yaptığım bir görüşmede Afyonsarahisar’da özellikle Frig vadisi belgeselinin çekilmesi için set hazırlığı yapılıyor. İnşallah Nisan-Mayıs aylarında Frig vadisi belgesel çekimi ve vadi ile birlikte termalle ilgili değerlerimizi bir bakıma belgesel haline getirmek suretiyle Afyon’un tanıtımında TRT’ninde büyük desteğini alacağız. Ayrıca Sandıklı’da yer alan Akdağ ve Tokalı kanyonu ile ilgilide ayrı bir belgesel yapılacak. Bu belgesellerin yapılması yeterli değil. Onun dışında topyekun Afyonkarahisar’ın gerek batı ülkeleri özellikle Baltık ülkeleri nezdinde gerekse Ortadoğu ülkeleri nezdinde tanıtımına ihtiyacı var. Bununla ilgili bazı çalışmalarda yapıyoruz. İnşallah bu yıl bir bakıma uluslararası alanda Afyonkarahisar’ın tanıtım yılı olacak. Bir takım ziyaretler gerçekleştirilecek. Dışarıdan davet edeceğimiz misafirlerle bu sektörün daha da hızlanması için inşallah yapmamız gereken çok önemli şeyler var.” (Kocatepe)