Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YER GÖK KARIŞTI – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 1 Mart 2010 Pazartesi 02:00:00
  Orhun Yazıtlarında, Gök-Türk Devleti’nin yükseliş ve çöküş dönemleri, yalın ama destansı cümlelerle anlatılır. Orada bir cümle ifade edilen gerçek için günümüzde sayfalarca yazı yazabilirsiniz. Bilge Kağan kitabesinde; “Dokuz Oğuz bodunu (milleti) kendi bodunum idi. Yer ve gök karıştığı için düşman oldu” cümlesi vardır. Yine; “Türgiş Kağanı Türk’tü, milletimdendi. Bize düşüncesizce başkaldırdı” ifadesi bulunur.
Gök-Türk Devleti’nin yıkılış sebepleri arasında bir Türk boyu olan Türgişlerin ve Oğuzların isyanları vardır. Yer ve gök karışmış yani araya düşmanlar girmiş, kışkırtmalar girmiş ve bir Türk boyu kendi devletinin yıkılışına zemin hazırlamıştır. Oğuzlar ve Türgişlerle ilgili aynı ifadeler Kül Tigin kitabesinde de bulunur.
Yer ve gök neden karışır ? Orhun Yazıtları’nda devletin yükseliş dönemlerinde; “Bilgili ve cesur kağanlar, bilgili ve cesur buyruklar (devlet adamı), doğruluktan ayrılmayan beyler” olur. Onlara güvenen; “milletin yardımı ile il ve töre düzenlenir.” Ancak bu hep böyle sür git olmaz. Gün gelir; “Sonra kardeşleri, oğulları kağan olur. Ama kardeş ağabeyi gibi, oğlu babası gibi yaratılmadıkları için bilgisiz ve kötü kağan olurlar. Buyrukları da (devlet adamları) bilgisiz ve kötü olur. Beylerle millet anlaşamaz. Çinlilerde hile ile kardeşi ağabeye düşman eder, beylerle halkın arasını açarlar.” Kısacası yer ve gök karışmış, Türk’ün felaketi yakındır. Neticede; “Türk Milleti yurdundan olur, kağansız kalır.” En acısı da bu felaketin sonunda “Bey olacak erkek evlatlar Çinlilere uşak, hanım olacak kız evlatlar Çinlilere hizmetçi” olur.
Türkiye’de son yaşanan olaylara baktığımızda sanki yer ve gök karıştı. Ne doğru ne yanlış, kim haklı kim haksız anlaşılamaz hale geldi. Gücü yeten gücü yeteni tutup içeri atıyor. Üzeri örtülmeye çalışılsa da devlet içinde gizli bir mücadele var. Öyle ki, Brüksel’de bile Genelkurmay Başkanı dinlenip konuşmaları internete veriliyor.
Bu gidiş iyiye gidiş değil. Benim kanaatime göre, Türk milleti dağdaki çobandan Cumhurbaşkanına kadar aklını başına devşirmezse kendi felaketini yaşa-yacaktır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER