Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

YEŞİL ALANLAR KALBİ KORUYOR

Amerika’nın Kentucy eyaletinde bulunan Louisville kentinde yarım milyon insan yaşıyor. Bir çok kent gibi bazı alanları bol yeşillik bazı alanlarında ise az yeşillik alanlar mevcut. Yeşil alanların fark yaratıp yaratmadığını öğrenmek isteyen Louisville Üniversitesi araştırmacıları beş yıl boyunca kentin farklı bölgelerinde oturan 480 kişiden düzenli olarak kan ve idrar örneği aldılar. Analizler sonucunda yeşil alanlı bölgelerde yaşayan insanların gerçekten avantajlı oldukları ortaya çıktı. Bu kişilerin kan damarlarında daha az oksidatif stres tespit edildi. Aynı zamanda sempatik sinir sistemlerinin de daha az aktif olduğu gözlendi. Bu sistem tehlikeli durumlarda reaksiyonu gösterir. Örneğin kan basıncını ve kalp frekansını yükseltir. Bu durum uzun sürede damarlara zarar verir. Ayrıca yeşil alanı bol olan yerlerde yaşayan insanların bedeni kan damarlarını onarmaya ve yeni damarları oluşturmaya çok daha yatkındır diyor araştırmacılar.
Bilimde anjiyogenez olarak bilinen bu süreçte var olan damarlardan tomurcuklanma yoluyla yeni damarlar oluşur, gelişir. Anjiyogenez yara iyileşmesi gibi süreçlerde olması beklenen bir olaydır. Yani kısacası burada önemli bir koruma mekanizması söz konusudur. Bu faktör damarları ve kalbi koruyor. Kalp enfarktüsünden sonra daha iyi kan dolaşımına izin veriyor.
Ağaçların, çalıların, çimenlerin olumlu etkisi yaş, köken, eğitim, ekonomik durum, sigara içimi gibi sağlığı etkileyen durumlardan bağımsız olarak ortaya çıkıyor. Bundan dolayı şehirlerimizin yöneticileri yeşil alanlara daha çok yer vermelidirler. Bu konuda tüm yurdumuza örnek olabilecek komşu ilimiz Eskişehir tam anlamıyla parklar ve bahçeler şehridir. Özellikle ilimiz Afyonkarahisar’a güzel bir örnektir. Sadece yöneticiler değil şehirde yaşayanlar bu konuda istekli ve aktif olmalıdırlar.
Yeşillikler ve doğadan bahsetmişken iki ünlü şairimizin dizelerine yer verelim.

Memleket İsterim
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde tasa olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.
Cahit Sıtkı Tarancı

Sakın Kesme
Ey hemşehri! Sakın kesme, yaş ağaca balta vuran el onmaz!
Sakın kesme, her dalından bir güzel kuş ses versin;
Sakın. kesme, şu sevimli köye kol-kanat gersin;
Sakın kesme, gölgesinde yorgun çiftçi dinlensin;
Sakın kesme, aziz vatan günden güne şenlensin!…
Mehmet Emin Yurdakul

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti