Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yıldız mı, yaldız mı? – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 31 Ocak 2011 Pazartesi 02:00:00
  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2010 yılı nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte “Afyonkarahisar gelişiyor mu, küçülüyor mu?” tartışmaları yeni bir boyut kazandı.
İller bazında yapılan rakamsal araştırmalarda bölgenin “geri kalmış” illeri arasında yer bulan Afyonkarahisar’da bu tartışma yıllardır bir türlü karara bağla-nabilmiş değil.
Başta siyasiler olmak üzere bardağın dolu tarafını görmekten yana olanlar “Afyonkarahisar bölgenin parlayan yıldızı” şeklindeki beyanatlarını sürdürüyor ve bu fikirlerini hararetli bir şekilde savunuyorlar.
Bardağın boş tarafına bakanlar ise, “Afyonkarahisar Ankara’nın batısında kalan en geri kalmış il” fikrinin ardında “aslanlar” gibi duruyorlar.
Geçtiğimiz 15 yıllık süreçte, belirli aralıklarla devletin ilgili kurumları iller arasında eğitimden banka mevduatlarına kadar istatiksel rakamları açıkladılar. İller arasındaki bu sıralamalarda “banka mevduatları” sıralaması hariç hemen hemen tüm alanlarda Afyonkarahisar’ın hep bölgenin en geri illeri arasında olduğunu yaptığımız haberlerden hatırlıyoruz.
Geçen yıl bir ekonomi dergisinin “illerin yaşanabilirlik sıralaması” araştırmasında sağlık, eğitim, işsizlik, temizlik, banka mev-duat, ihracaat, kültür sanat gibi veriler alt alta konularak değerlendirdilmiş, sıralamada Afyonkarahisar en alt sıralarda yer bulabilmişti. Isparta ve Eskişehir ise “en yaşanılır kentler”den sayılmıştı.
Bu araştırma yerel basında yer bulduktan sonra ilimiz yöneticileri, “Bir derginin yaptığı araştırma ne kadar doğru olabilir? Afyon bu rakamları, bu imajı hak etmiyor. Biz Batı’nın parlayan yıldızıyız” türünden açıklamalarda bulunmuşlardı.
İlk başta “yaşanamaz kent” olmanın verdiği hüzün ile olaya yaklaşırken, bu açıklamalar ile moral bulmuş, “Tabi canım, bu dergi bu sıralamayı neye göre yapmış?” diye verilen rakamlara burun kıvırmıştık.
Şimdi TÜİK tarafından açıklanan nüfus verileri ile bir kez daha hayal kırıklığı yaşıyoruz.
“Moral sınırı” aşmış komşularımız olan Eskişehir, Konya ve Denizli’yi kıyasa almadığımız bu verilerde kendimize “emsal” gördüğümüz Kütahya, Isparta ve Burdur’a baktığımızda yeniden karamsarlığa düşüyo-ruz. Uşak ve biz “nötr” ya da “eksi” konumda bulunuyoruz. Burdur, Isparta ve Kütahya “tersine göç” ile nüfuslarını artırırken, Afyon ve Uşak’ta nüfus sabitlenmiş ya da artış oranı ülke ortalamasının altında görülüyor. Nüfusta azalış ya da göç olması, “ilden kaçış” yorumlarına kapı aralıyor. Tabi, bunlar tamamen amatör değerlendirmeler, bilimsel yaklaşmak haddimiz değil.
Bu rakamların TBMM’de bizi temsil eden 7 milletvekilimizin sayısını 6’ya düşüreceğini kabullenmiştik. Şimdi vekil sayımızın 5’e bile düşebileceği ihtimal dahilinde sayılıyor. Vekil sayısı konusunda son sözü önümüzdeki günlerde nüfus verilerine bakarak Yüksek Seçim Kurulu söyleyecek.
Hal böyle olunca “parlayan yıldız” bulutların arasına kaçıyor.
Olayların tamamen siyah ya da tamamen beyaz olmadığına inanlardan olarak biz de “gri” tonlara bakılmasından yanayız. Elbette gelişmişlik sıralaması yapılırken bir çok etken göz önünde bulundurulmalı. Mesela tarımda gerileyen bir il turizmde ya da eğitim de ilerliyor olabilir. Nüfus azalıyorken, kentlilik oranı “artı” gösteriyor olabilir.
İşte Afyonkarahisarlılar’a birinin bunu anlatması gerekiyor. “Vaziyet şöyleyken şöyle” diyecek, sözüne itimat edilecek kurum ya da kişilere burada görev düşüyor.
“Kentle bütünleşme”nin ağızlara pelesenk olduğu Kocatepe üniversitemizin değerli yöneticileri bu konuda ne düşünürler acaba?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER