Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

“YIL”LAR BOŞA GEÇMESİN

2021 yılı neyin yılı? Afyonkarahisar Valiliği’ne göre Aile yılı… İçişleri Bakanlığı; Afet Eğitim Yılı ilan etti. TBMM Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Yılı ilan etti 2021’i… Cumhurbaşkanlığı ise Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak belirledi 2021’i…
Aslında ne kadar çok gündemde tutulması, öne çıkarılması, hatırlanılması ve üzerinde çalışılması gereken konumuz varmış milletçe, değil mi? Aile’den vaz geçilebilir mi, Afet Eğitimi göz ardı edilebilir mi, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’mızın önemi her geçen gün biraz daha artmıyor mu? Yunus Emre ve Türkçe ile ilgili etkinliklerin gereksiz olduğunu kim söyleyebilir?
***
2010 yılında İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmişti mesela. O devasa bütçeyle devasa işler yapılabilirdi, o fırsat vardı; lakin kelimenin tam anlamıyla dağ fare doğurdu. Heba oldu gitti İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti fırsatı.
2013 yılında Eskişehir “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olma payesini elde etmişti. Komşumuz bu fırsatı fena kullanmadı ama 2018 yılında aynı payeyi alan Kastamonu kelimenin tam anlamıyla sıfır çekti.
Belli bir konuya isnat edilerek ilan edilen “yıllar” böyledir. İyi değerlendirirseniz, önem atfederseniz, işin ucundan tutarsanız coşar gider. İhmal eder, önemsemez, kulağınızın arkasına atar, yahut çalışmaları adam akıllı yönetemezseniz yazık olur onca hazırlığa, bütçeye ve emeğe.
Bu yanıyla 2021 yılında Türk kültür hayatının önünde iki şahane fırsat var. İlki, vefatının 700’üncü senesi sebebiyle Unesco’nun ilan ettiği “Yunus Emre Anma ve Kutlama Yılı” fırsatı. Unesco, Kültür Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü ve Eskişehir Valiliği bir iki hazırlık toplantısı gerçekleştirdi bu konuda.
Yunus Emre Afyonkarahisar için de özel önem taşıyan bir isimdir. Afyonkarahisar’ın en az 4-5 yerinde Yunus Emre Makamı bulunur. Sandıklı ilçemiz Yunus Emre’ye en az Eskişehir kadar sahiplenir mesela. İhsaniye’deki Emre Gölü Yunus Emre ile irtibatlandırılabilecek noktalardan bir tanesidir.
Ama ne yazık ki UNESCO’nun dünya çapında ilan ettiği Yunus Emre Yılı ile ilgili olarak Afyonkarahisar’da en küçük bir kıpırdanma görülmemektedir.
Aile Yılı etkinlikleri devam ederken, Yunus Emre’ye de sahip çıksak ne kaybederiz ki? Bakın 2021’in ilk ayı geçti gitti bile.
***
Öte yandan ilk imzası Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a ait olan bir önerge ile 2021 yılı “İstiklal Marşı Yılı” oldu. Kabulünün 100. yılında Mehmet Akif merhum ve İstiklal Marşımız ile ilgili neler yapılacak merakla bekliyoruz.
“Yıl” ilanları bu işin bahanesidir. Size düşen “yıl”ı doğru değerlendirerek Yunus ve İstiklal Marşı hakkında kalıcı eserler, etkinlikler, gösteriler ortaya koymaktır. Aile yılı için de aynı şeyler geçerli.
Mesela Afyonkarahisar’ın en şerefli mirası olan “İstiklal Harbi”nin, “Büyük Taarruz”un, “Büyük Zafer”in 100’üncü yılına geldik, ne kaldı ki şunun şurasında. Zafer’in 100’üncü yılı “tıngır mıngır” geçip gitmemelidir “Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklar”dan…
Hasılı kelam; fırsatları değerlendirelim, “yıl”ları boşa geçirmeyelim.

 

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti